Ludovic cel Pios

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pagina „Ludovic” trimite aici. Pentru alte sensuri vedeți Ludovic (dezambiguizare).
Ludovic cel Pios
Ludwik I Pobożny.jpg
Ludovic cel Pios. Miniatură contemporană a abației Fulda datând din 826 reprezentându-l pe Lodovic cel Pios ca miles Christi (soldat al lui Hristos, având drept fundal un poem al lui Rabanus Maurus.
Domnie 814 - 840 rege al Aquitaniei 781, împărat în 814
Încoronare de către tatăl său: 13 Septembrie 813, Aachen;
Născut 778
Cassinogilum
Decedat 20 iunie 840
Ingelheim
Predecesor Carol cel Mare
Succesor Lothar I
Ludovic II
Carol al II-lea (cel Pleșuv), Împărat al Sfântului Imperiu Roman
Căsătorit cu Ermengarde de Hesbaye
Judith de Bavaria
Casa Regală Carolingienii
Tată Carol cel Mare
Mamă Hildegarde
Înmormântat Abbey of Saint-Arnould[*]

Ludovic I cel Pios (în franceză Louis le Pieux, uneori Louis le Débonnaire, în germană Ludwig der Fromme), (n. 778, Chasseneuil, în apropiere de Poitiers, Franța - d. 20 iunie 840, Ingelheim, în apropiere de Mainz, Germania) a fost rege al Aquitaniei din 781. A domnit ca împarat al francilor împreună cu tatăl său din 813, iar ca singur fiu supraviețuitor ai lui Carol si Hildegard a devenit singurul conducător după moartea lui Carol cel Mare in 814, o poziție pe care o va deține până la stingerea din viață, cu excepția perioadei 833-34 când a fost temporar înlăturat.

Domnia sa a fost marcată de numeroase amenințări la adresa Imperiului Carolingian: el nu va trebui doar să țină piept raidurilor vikingilor și presiunii bretonilor, dar și revoltei propriilor fii care în mai multe ocazii l-au amenințat. Ambițiile marilor familii aristocratice se manifesta tot mai pregnant, punând in pericol puterea imperială.

Ca și majoritatea bărbaților franci, Ludovic, cel de-al doilea fiu al lui Carol cel Mare, se aștepta să-și împartă moștenirea cu frații săi Carol cel Tânăr și Pepin. Cei doi au murit însă înaintea sa.

Ludovic a realizat planuri de a-și împărți imperiul între cei trei fii ai săi din prima căsătorie cu Ermengarde: Lothar I (care a primit titlul de co-împărat), Pepin din Aquitaina și Ludovic Germanul. După aceea s-a recăsătorit cu Judith de Bavaria, având un al patrulea fiu, Carol cel Pleșuv. Redivizarea imperiului pentru a-l lua pe Carol în considerare i-a determinat pe fiii săi mai bătrâni să cauzeze o revoltă în 822. Luptele au continuat până la moartea lui Ludovic în 840.

După Lupta de la Fontenay (841), disputa a fost incheiată prin Tratatul de la Verdun din 843, care a împărțit imperiul franc în trei părți, începuturile unor noi țări precum Franța și Imperiul Romano-German.


Predecesor:
Carol cel Mare
Împărat al Occidentului
813 - 840

Succesor:
Lothar I


Predecesor:
Carol cel Mare
Rege al francilor
814 - 840

Succesor:
Carol cel Pleșuv
în Francia Occidentală


Predecesor:
Carol cel Mare
Rege al francilor
814 - 840

Succesor:
Lothar I
în Francia de Mijloc


Predecesor:
Carol cel Mare
Rege al francilor
814 - 840

Succesor:
Ludovic Germanul
în Francia Răsăriteană