Eustatie Dabija

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Istratie Dabija)
Jump to navigation Jump to search
Eustatie Dabija
Date personale
Decedat Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
domnitor al Moldovei
Domnie1661 – 1665
Mormântul lui Eustatie Dabija la Mănăstirea Bârnova.

Eustatie Dabija, (sau Eustratie, Istrate), (? – 11 septembrie 1665) a fost domn al Moldovei între septembrie 1661 și 11 septembrie 1665.

Domnie[modificare | modificare sursă]

A fost un boier moldovean, podgorean din ținutul Putnei. În 1657 Dabija era vornic, ca mai apoi să devină domnitor în septembrie 1661. A deținut rangurile de paharnic și ban. La 1662, împreună cu Seraskierul turc și cu Grigore I Ghica al Țării Românești, Dabija a luat parte la campania turcilor împotriva împăratului Germaniei, care a avut loc în Ungaria. A fost ultimul domn care a bătut monedă moldovenească, bani mărunți de aramă, numiți „șalăi” de la schilling. A introdus ca dare și vădrăritul pe care îl plăteau podgorenii. A murit la 11 septembrie 1665 și este înmormântat la Bârnova. A avut ca soție pe Dafina (Catrina) și o fiică, Anastasia (Nastasia). Dafina era fiica boierului Ionașco Jora și fusese anterior căsătorită cu Dumitru Buhuș Vistiernicul. A finalizat Mănăstirea Bârnova, începută de către domnitorul Miron Barnovschi-Movilă (1626-1629, 1633).

Eustatie Dabija a stat pe tronul Moldovei timp de 4 ani, între 1661 și 1665. Domnitorul Dabija a fost iubit de moldoveni, datorită faptului că era cinstit și cu bun simț, însă îi plăcea mult și paharul.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]