Papa Adrian al IV-lea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Adrian al IV-lea)
Papa Adrian al IV-lea
Date personale
Nume la naștereNicolas Breakspear
Nicholas Brekespear
Nicolas Brekespear și Nicholas Breakspear Modificați la Wikidata
NăscutSt Albans, Anglia, Regatul Unit Modificați la Wikidata
Decedat[1] Modificați la Wikidata
Anagni, Lazio, Italia[1] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatGrotte Vaticane[*][[Grotte Vaticane (crypt with papal tombs beneath St. Peter's Basilica, Vatican)|​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (peritonsillar abscess[*][[peritonsillar abscess (pus due to an infection behind the tonsil)|​]]) Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică[2] Modificați la Wikidata
Ocupațiediplomat
filozof
preot catolic[*]
episcop catolic[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiRoma
Statele Papale Modificați la Wikidata
Activitate
Început de pontificat1154
Final de pontificat1159
PredecesorPapa Anastasie al IV-lea
SuccesorPapa Alexandru al III-lea

Papa Adrian al IV-lea (n.  ?, St Albans, Anglia, Regatul Unit – d. , Anagni, Lazio, Italia) a fost singurul papă al Romei de naționalitate engleză. Numele lui burghez era: Nicholas Breakspear.

A primit toată pregătirea lui teologică în Franța, ajungând starețul mănăstirii Sf. Rufus lângă Avignon. În 1149 papa Eugen al III-lea l-a făcut episcop-cardinal de Albano. Din 1150 până în 1152/53 s-a aflat ca trimis papal în Scandinavia unde a înființat arhidieceza de Nidaros. Pe 4 decembrie 1154 a fost ales papă și cu o zi mai târziu a fost și întronat.

La Roma a încercat să restabilească liniștea și ordinea după ce Arnold de Brescia provocase mai multe conflicte. După ce și un cardinal fusese jefuit în oraș, papa a declarat interdictul asupra Romei. În sfârșit, Arnold de Brescia a ajuns în mâinile lui Frederic Barbarossa, care la rândul lui l-a predat papei. Arnold a fost condamnat ca eretic și ars pe rug.

Rivalitatea dintre puterea spirituală și cea temporală avea să ducă la un conflict cu împăratul Frederic. Pe 18 iunie 1155 papa Adrian l-a încoronat pe Frederic Barbarossa împărat al Sfântului Imperiu Roman. În 1156 a reușit să se împace cu regele Wilhelm I al Siciliei, astfel că a putut să se întoarcă la Roma de unde fugise. În schimb, împăcarea cu regele sicilian a dus la o ruptură definitivă cu împăratul Frederic fiindcă primirea Siciliei de către Wilhelm după regulile feudale a reprezentat clar o îngrădire inadmisibilă a suveranității imperiale.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c  
  2. ^ Catholic-Hierarchy.org, accesat în  
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Papa Adrian al IV-lea


Predecesor:
Papa Anastasie al IV-lea
Adrian al IV-lea
Succesor:
Papa Alexandru al III-lea