Simeria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Simeria
—  Oraș  —
Centrul orașului Simeria
Centrul orașului Simeria
Stemă
Stemă
Simeria se află în România
{{{alt}}}
Simeria
Localizarea orașului pe harta României
Coordonate: Coordonate: 45°51′0″N 23°0′36″E / 45.85000°N 23.01000°E / 45.85000; 23.0100045°51′0″N 23°0′36″E / 45.85000°N 23.01000°E / 45.85000; 23.01000

Țară  România
Județ Hunedoara

SIRUTA 87665

Localități componente

Guvernare
 - Primar Rîșteiu Emil Ioan (PSD,02012)

Suprafață
 - Total 49,75 km²

Populație (2011)[1][2]
 - Total 12.556 locuitori
 - Densitate 279 loc./km² 
 - Recensământul anterior, 2002 13.895 locuitori

Site web: Website

Poziția localității Simeria

Simeria (un nume derivat de la denumirea inițială de „Sânmăria” „Sfânta Maria”; în limba maghiară: Piski) este un oraș în județul Hunedoara, Transilvania, România, situat in partea de vest a țării, în lunca Mureșului sau Maris (denumirea dacă) la confluența acestuia cu râul Strei sau Sargetia (denumirea dacă) între munții Apuseni și Retezat. Ținut dacic, este aproape de vechea capitală a Daciei din munții Orăștiei Sarmisegetuza Regia. Cei aflați în trecere prin orașul Simeria au posibilitatea de a vizita Arboretumul (Parcul Dendrologic Simeria se află pe locul 3 in Europa și pe locul 11 în lume, conform Enciclopediei Britanice). Are o populație de 12.556 locuitori.[2]

Așezare[modificare | modificare sursă]

Localitatea Simeria este situată în partea de vest a României, în lunca Mureșului, la confluența acestuia cu râul Strei, protejată la nord de lanțul Munților Metaliferi din Carpatii Apuseni, la sud de Munții Poiana Ruscă, Retezat și Sureanu, iar la vest, de câteva defilee din zona de întrepatrundere a Carpaților Meridionali și Apuseni. La est, lunca Mureșului se întinde spre Podisul Transilvaniei.

Localitatea se află la 16 km vest de municipiul Orăștie și 10 km est de municipiul Deva și este un important nod de cale ferată cu stație de triaj în sud-estul orașului. Beneficiază, de asemenea, de legături rutiere optime (E68 / DN7 / A1).

Orașul Simeria este limitat de valorile 45°51' latitudine nordică și 23°01' longitudine estică și se întinde pe o suprafata de 375 ha ( 51 km²), cuprinzând în teritoriul său administrativ și localitățile Carpiniș, Uroi, Simeria-Veche, Săulești, Sântandrei, Bârcea Mare.

Demografie[modificare | modificare sursă]Circle frame.svg

Componența etnică a orașului Simeria

     Români (89.68%)

     Maghiari (2.5%)

     Romi (1.31%)

     Necunoscută (5.96%)

     Altă etnie (0.53%)


Circle frame.svg

Componența confesională a orașului Simeria

     Ortodocși (80.9%)

     Romano-catolici (1.73%)

     Reformați (1.54%)

     Penticostali (5.75%)

     Baptiști (1.29%)

     Necunoscută (6.31%)

     Altă religie (2.45%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația orașului Simeria se ridică la 12.556 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 13.895 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (89,69%). Principalele minorități sunt cele de maghiari (2,5%) și romi (1,31%). Pentru 5,97% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (80,9%), dar există și minorități de penticostali (5,76%), romano-catolici (1,74%), reformați (1,55%) și baptiști (1,29%). Pentru 6,32% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[3]

Evoluția populației la recensăminte:


Istoric[modificare | modificare sursă]

Existența orașului Simeria este atestată documentar încă din anii 1449-1555, când a luat naștere Colonia Simeria sub denumirea de Piskitelep, după numele unor proprietari de viță nobilă, care au trăit în această perioadă.

În anii 1862-1869, pe Valea Mureșului s-a construit prima cale ferată din Transilvania: Arad-Alba-Iulia, cu ramificațiile Simeria-Petroșani și Simeria-Hunedoara. Amplasarea în zona de varsare a Streiului în râul Mureș a atelierului pentru reparat locomotive și vagoane, precum și a unei gări de călători a dat naștere în acest loc Coloniei Simeria, unde locuiau muncitori români, germani, maghiari, slovaci, polonezi, italieni și sârbo-croați. În jurul coloniei se înfiripă localitatea Simeria, care, după 1885, capătă caracter permanent. Încet, încet aici se ridică edificiile unor insituții importante pentru o astfel de așezare: locuințe pentru funcționari, poșta, spitalul feroviar (sf.sec.XIX), școala elementară (1875), grădinița (1884). După Primul Război Mondial și Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, în Simeria se edifică biserica ortodoxă, apar filiale ale băncilor, clădirile băii comunale, a primăriei și este ridicat monumentul din centrul orașului, în cinstea eroilor localității. Odată cu sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, în Simeria se refac atelierele de locomotive și vagoane, se dezvoltă industria de prelucrare a marmurei, cea de pregătire a fierului vechi pentru oțelăriile Hunedoarei, se înființează o fabrică de industrializare a laptelui, se dezvoltă agricultura, pomicultura, creșterea animalelor. În anul 1952 Simeria a fost declarată oraș, înglobând și localitățile limitrofe Simeria Veche, Cărpiniș, Sântandrei, Săulești, Uroi, Bârcea Mare.

Economie[modificare | modificare sursă]

Gara Simeria

Legată prin tradiție, economia orașului Simeria a depins cu ani în urmă de puternica dezvoltare a transportului feroviar în zonă. Reparațiile de vagoane, întreținerea utilajelor pentru calea ferată sau alte activitați legate de aceasta, au constituit punctul forte al economiei orașului.

O alta forță industrială a fost Marmosim Simeria o intreprindere ce exploata și prelucra marmură. Astăzi datorită numeroaselor privatizări ce au avut loc dupa Revoluție, au apărut firme importante cu activități în diverse domenii, cele mai semnificative fiind:

  • S.C. Marmosim S.A.
  • S.C. REVA S.A.
  • S.C. Aprotera S.A.
  • S.C. Transforest International S.A Bârcea-Mare
  • S.C. Maer Import-Export
  • S.C. OMV S.A.

Toate aceste firme și multe altele sunt o bază solidă în economia și comerțul orașului Simeria, contribuind totodată la dezvoltarea acestuia.

Tradiții[modificare | modificare sursă]

O zonă bogată în tradiții și obiceiuri este și cea în care se află orașul Simeria. Satele din jur deși aparțin din punct de vedere organizatoric de același nucleu -Simeria- sunt forte bine personalizate. Astfel portul popular, obiceiurile și tradițiile au particularitățile lor moștenite de secole, fiecare zonă devenind astfel o "bază de date" ca sursă vitală în orice societate: folclorul.

Ca ultim act important în segmentul cultural din Simeria este promovarea fevistivalului "Cantecele Streiului" susținut de asociația non-profit cu același nume, ce desfășoară o activitate culturală, civică și științifică, ce acceptă și promovează atât valorile și pricipiile naționale, cât și valorile și principiile europene în materie de interculturalitate.

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

Personalități[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Simeria