William Bradford Shockley

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
William Bradford Shockley
William Shockley, Stanford University.jpg
William Bradford Shockley
Date personale
Născut13 februarie 1910
Londra, Regatul Unit
Decedat12 august 1989
Stanford, California, SUA, la vârsta de 79 de ani
ÎnmormântatPalo Alto Modificați la Wikidata
NaționalitateFlag of the United States.svg American
CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
Religieateism Modificați la Wikidata
Ocupațiefizician
inventator
profesor universitar Modificați la Wikidata
Activitate
RezidențăRegatul Unit
SUA
DomeniuFizică
Electronică
InstituțieLaboratoarele Bell
Shockley Semiconductor
Universitatea Stanford
Alma MaterCalifornia Institute of Technology
Massachusetts Institute of Technology  Modificați la Wikidata
OrganizațiiAcademia Națională de Științe a Statelor Unite ale Americii[*]
Academia Americană de Arte și Științe[*]
American Physical Society[1]
Ku Klux Klan  Modificați la Wikidata
Conducător de doctoratJohn C. Slater
Cunoscut pentruInventarea tranzistorului
PremiiNobel prize medal.svg Premiul Nobel pentru Fizică (1956)
Medalia de Onoare IEEE (1980)

William Bradford Shockley (n. 13 februarie 1910 — d. 12 august 1989) a fost un fizician și inventator american de origine britanică.

Împreună cu John Bardeen și Walter Houser Brattain, Shockley a inventat tranzistorul, invenție pentru care cei trei au primit în 1956 Premiul Nobel pentru Fizică. De asemenea, Shockley a primit în 1980 medalia de onoare IEEE pentru descoperirea tranzistorului cu efect de câmp cu joncțiune. Tentativele lui Shockley de a comercializa un nou design pentru transistor în anii 1950 și 1960 au avut ca efect faptul că "Silicon Valley" din California a devenit o bază pentru inovațiile din electronică. Spre sfârșitul vieții, Shockley a fost profesor la Stanford.

Lucrări ulterioare[modificare | modificare sursă]

Shockley descrie acele sisteme de reproducere biologică care duc la transmiterea cu prioritate a caracteristicilor negative ale indivizilor și care astfel, contrar teoriei selecției naturale, au rezultatul opus de degradare progresivă a calităților speciei. Analizând disgenia din Statele Unite, Shockley a constatat că fenomenul se manifesta atât în cadrul populației de rasă albă cât și al celei de rasă neagră, însă situația în rândul negrilor era deosebit de îngrijorătoare. După datele Biroului de Recensăminte al Statelor Unite (U.S. Census Bureau), în rândul populației de rasă albă se înregistrau în medie 3,7 copii pentru un cetățean necalificat, față de 2,3 pentru un cetățean calificat. În rândul populației de rasă neagră statistica arăta că pentru necalificați se înregistrau 5,4 copii de persoană față de doar 1,9 pentru cei calificați. Argumentul lui Shockley era că, deoarece inteligența și aptitudinile intelectuale sunt ereditare, ca și majoritatea altor caracteristici ale oamenilor, este inevitabil ca, în timp, procentul de oameni inteligenți să scadă, iar acest fenomen să afecteze mai mult populația neagră, în pofida eforturilor de integrare făcute de societatea americană. Acest proces de înrăutățire a calităților unei specii a fost denumit "disgenie".

Fiind acuzat de hitlerism într-un reportaj al revistei "Atlanta Constitution", Shockley a intentat acțiune împotriva revistei pentru defăimare, proces pe care l-a câștigat.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Notable Names Database