Prusia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Steagul Prusiei

Prusia (în germană Preußen, în latină Borussia, în letonă și lituaniană Prūsija, în poloneză Prusy) a fost un stat situat pe teritoriul de astăzi al Germaniei, Poloniei, Lituaniei și Federației Ruse (Prusia Orientală). Ultima capitală a Prusiei a fost la Berlin. În anii de apogeu (secolele al XVIII-lea și al XIX-lea) a fost una din marile puteri continentale ale Europei.

De asemenea a cunoscut cea mai mare dezvoltare tehnologică din Europa acelei vremi. După victoria Prusiei asupra Franței în Războiul franco-prusac, regele Wilhelm I al Prusiei s-a proclamat împărat german în anul 1871. Arhitectul hegemoniei Prusiei asupra țărilor germane a fost cancelarul Otto von Bismarck, considerat părintele unificării Germaniei în secolul al XIX-lea.

Istoria Prusiei[modificare | modificare sursă]

Brandenburg Wappen.svg
Prussiaflag small.jpg

Istoria Brandenburgului și a Prusiei
Marca Nordică
înainte de secolul al XII-lea
Vechea Prusie
înainte de secolul al XIII-lea
Margraviatul Brandenburg
11571618 (1806)
Ordenstaat
12241525
Ducatul Prusia
15251618
Prusia Regală - Poloneză
14661772
Brandenburg-Prusia
16181701
Regatul Prusiei
17011772
Regatul Prusiei
17721918
Statul Liber Prusia
19181947
Brandenburg
19471952 / 1990

Numele de Prusia vine de la prusieni baltici, un neam baltic înrudit cu lituanienii și letonii. Vechea Prusie a fost cucerită și germanizată de Cavalerii Teutoni care au înființat aici Statul Teuton. Uniunea Brandenburgului cu Ducatul Prusiei în 1701 a dus la crearea Regatului Prusiei.

Regatul Prusiei[modificare | modificare sursă]

Stema Regatului

Pe 18 ianuarie 1701 principele elector Frederick al III-lea de Brandenburg s-a autoproclamat rege, sub numele Frederic I. Astfel Regatul Poloniei a pierdut legăturile cu Ducatul Prusiei. Pentru a nu-l deranja pe Leopold I, împăratul Sfântului Imperiu Roman, Frederic a luat titlul de Rege în Prusia și nu pe cel de Rege al Prusiei.

Frederic I a fost succedat la tron de fiul său, Frederic Wilhelm I, supranumit "regele soldat", care și-a concentrat activitățile spre organizarea armatei, reușind să creeze o armată dintre cele mai puternice ale Europei. Despre aceasta, Voltaire avea să spună mai târziu: "În timp ce unele state au armată, armata prusiană are un stat!".

Războaiele napoleoniene[modificare | modificare sursă]

Războaiele de unificare[modificare | modificare sursă]

Imperiul German[modificare | modificare sursă]

Stat liber în Republica de la Weimar[modificare | modificare sursă]

Sfârșitul Prusiei[modificare | modificare sursă]

Geografia și populația[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • Hărți ale Prusiei:

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10]