Corduene

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Armenia sub Tigranes al II-lea cel Mare

Corduene (de asemenea Gorduene, Cordyene, Cardyene, Carduene, Gordyene, Gordyaea, Korduene,Gordian; în armeană Կորճայք, în greacă Κορδυηνή, în ebraică[1]קרטיגיני) a fost o regiune antică aflată în nordul Mesopotamiei (azi în sud-estul Turciei și nordul Irakului). Este o parte a Kurdistanului și prezintă numele Kurdistan.

În conformitate cu Encyclopaedia Britannica, Gordiene este numele vechi al regiunii Bohtan (în prezent provincia Șırnak din Turcia)[2]. Este de menționat ca Beth Qardu în sursele siriene este descris ca un stat vasal mic între Armenia și Persia, în zonele montane de la sud de lacul Van din Turcia modernă[3].

Aceasta a fost citată în calitate de țară a Carduhienilor, un district muntos fertil, bogat în pășuni[4]. Cele trei principate: Corduene, Moxoene și Zabdicene sunt menționate ca fiind conduse de dinastii Carduhiane de Toumanoff[5]. Regatul Gordyene a apărut concomitent cu declin Imperiului Seleucid și pentru cea mai mare parte a istoriei sale, a fost o provincie a Imperiului Roman[6] și a recunoscut suveranitatea Romei. Între189 și 90 î.Hr. ea s-a bucurat de o perioadă relativă de independență. Oamenii din Gorduene au fost cunoscuți ca fiind închinându-se zeului hurit al cerului Teșub[7].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Efraim Elimelech Urbach, I. Abrahams, The Sages, 1089 pp., Magnes Press, 1979, ISBN 965-223-319-6, p.552
  2. ^ DARIUS III - DARIUS III, from 1911 Encyclopedia Britanica.
  3. ^ Parthian City Index
  4. ^ Persia - LoveToKnow 1911
  5. ^ C. Toumanoff, Introduction to Christian Caucasian History II: Status and Dynasties of the Formative Period, Traditio, Vol. XVII, pp.1-107, 1961, Frodham University Press, New York. (see pp.31-32)
  6. ^ Theodor Mommsen History of Rome - The Establishment of the Military Monarchy Page 24
  7. ^ Olaf A. Toffteen, Notes on Assyrian and Babylonian Geography, The American Journal of Semitic Languages and Literatures, pp.323-357, 1907, p.341