Mobilier

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Mobilier este un termen colectiv, defectiv de plural, desemnând toate obiectele ce se pot muta sau care, uneori, sunt fixe (construite în sau între pereți), care susțin atât corpul uman cât și obiecte utile oferind capacități de menținere, păstrare și stocare. Astfel dulapurile, rafturile, scaunele, mesele, birourile, paturile, canapelele, etc. sunt diferite piese de mobilier, având diferite funcții specifice.

Mobilierul poate fi nu numai un produs pur funcțional, dar și un produs de design artistic, fiind considerat o formă de artă decorativă. În acest caz valoarea acestor tipuri de piese de mobilier depășește cu mult valoarea obișnuită a unor piese de mobilier ce sunt doar funcționale. Mobilierul poate avea adesea și funcții culturale, simbolice sau religioase specifice.

Mobilierul, în combinații cu alte obiecte funcționale, așa cum ar fi corpuri de iluminat, perdele, covoare sau ceasuri de perete, respectiv în combinație cu obiecte decorative și artistice, așa cum ar fi picturi, gravuri, sculpturi etc., contribuie la realizarea spațiilor interioare ambientale, conferind „practicalitate” (?), confort, intimitate și generând nota personală a celor ce locuiesc habitatul respectiv.

Multe piese de mobilier conțin sertare, uși și rafturi.

O persoană care se ocupa în trecut cu realizarea manuală a diferitelor piese de mobilier se numea ebenist[1]. Astăzi, datorită unor arhitecți remarcabili ai începutul secolului al 20-lea, printre care Peter Behrens este cel mai notabil, care au revoluționat designul de mobilier și cel industrial, mobilierul se produce exclusiv în producție de masă, într-o intreprindere specializată. Fostul ebenist de odinioară s-a transformat într-un designer de mobilier.

Mobilierul în diferite curente artistice și epoci[modificare | modificare sursă]

Diferite tipuri de mobilier[modificare | modificare sursă]

Stocare[modificare | modificare sursă]

Susținerea corpului uman[modificare | modificare sursă]

Suprafețe de susținere[modificare | modificare sursă]

Seturi de mobilier[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ebenistul este de obicei și specialist în marchetărie, procedeu prin care aplică intarsii de materiale prețioase spre a obține elemente decorative sau imagini realiste.

Vezi și[modificare | modificare sursă]