Haifa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Haifa
חֵיפָה
Pic haifa.png
Drapel
Drapel
Stema Haifa
Stemă
Haifa se află în Israel
{{{alt}}}
Haifa
Poziția geografică
Coordonate: Coordonate: 32°49′N 34°59′E / 32.817°N 34.983°E / 32.817; 34.98332°49′N 34°59′E / 32.817°N 34.983°E / 32.817; 34.983

Țară Israel Israel
District Haifa

Guvernare
 - Primar Yona Yahav

Suprafață
 - Oraș 63,66  km²

Populație (2010)
 - Oraș 268.215 locuitori
 - Densitate 4,213,2 loc./km² 
 - Metropolitană 1.048.900

Fus orar EET (UTC+2)
 - Ora de vară (DST) EEST (UTC+3)
Cod poștal 33000

Site: Sit oficial

Haifa (ebraică : חֵיפָה, Sunet Ḥeifá, în ebraica familiară „Haifa”; arabă حَيْفَا, Sunet Ḥayfā, în graiul arab local „Hefa”) este un oraș din Israel, al treilea ca mărime, și unul din cele două mari porturi comerciale ale acest stat (alături de Ashdod) Este principala metropolă urbană din nordul Israelului, capitala districtului cu același nume. Populația lui numără 268,115 locuitori (2010).

Geografie[modificare | modificare sursă]

Topografia Haifei este variată, orașul întinzându-se în zone de șes de-a lungul Mării Mediterane (o parte dintre acestea desecate pe socoteala mării), pe versantele de nord și de vest ale Muntelui Carmel, cât și pe arii întinse de pe culmile acestui munte.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Haifa este un port cu o istorie îndelungată, prima lui mențiune în documente datând din secolul al III-lea dinaintea erei creștine. Alături de Așdod și Eilat este unul din principalele porturi ale Israelului. În Haifa antică locuia o populație amestecată, evrei împreună cu alte popoare. În Evul Mediu, Haifa se prezenta ca un mic port, apărat din toate părțile.

Haifa modernă a fost fondată în anul 1761, când domnitorul otoman al Galileei, Dahar el Omar, a distrus vechiul oraș și l-a reclădit în partea apropiată de mare. În secolul al XVIII-lea și al XIX-lea, orașul a căzut pradă piraților, fapt ce a cauzat clădirea a două mari forturi la intrarea în port. Cu timpul, forturile au fost distruse, apărând în prezent doar ca simbol al orașului. În secolul al XIX-lea, orașul a devenit mai mare și mai important și datorită contribuției comunității luterane a Templierilor germani. În secolul al XX-lea, aici a ajuns calea ferată ce pornea de la Mecca și care a fost continuată până la Damasc și Beirut, în nord, și Cairo, în sud.

Numele orașului[modificare | modificare sursă]

Începuturile așezării și sursa precisă a numelui său nu e cunoscută. Ea nu este mentionata în Vechiul Testament. În schimb, figurează în Talmudul babilonean (Heifa, Hefa "חיפא", "חיפה", "חפה" Bava Batra 12, 1).Există mai multe ipoteze etimologice: rădăcina ebraică ח.פ.ה. însemnând „a acoperi, a ascunde”, poate referitoare la Muntele Carmel care acoperă orașul; ori cuvântul ebraic חוף „țărm” sau cuvintele חוף יפה „țărm frumos”. Creștinii, în vremea cruciadelor, au legat numele orașului de cel al marelui preot din timpul lui Iisus, Caiafa (כייפא, sau קיפא, vezi Evanghelia după Luca 3,2) sau chiar de numele arameic inițial al apostolului Petru - Kefa (כפא). În diverse limbi europene numele orașului era multă vreme cunoscut în transliterații latine diverse: valonul Jean Zuallart (Giovanni Zuallardo) în 1586 scria Ha'ipha și alteori Caface, la începutul secolului al XIX-lea orientalistul și călătorul german Ulrich Jasper Seetzen scria că în vremea "francilor" (probabil a cruciaților) s-ar fi numit Caifas, scriitorul englez James Silk Buckingham în cartea sa de călătorii în Țara Sfântă din 1815 scria Caipha, iar preotul William John Woodcock care a vizitat țara în 1848 scria și el Caypha. La începutul secolului al XX-lea, Gottlieb Schumacher a propus ortografia latină unică Haifa, care se potrivește cu pronunția arabă حَيْفَا si cea greacă Χάιφα, ea a fost adoptată mai intâi de locuitorii coloniei germane și apoi s-a generalizat.

Istoria[modificare | modificare sursă]

începuturile așezării se pierd in negura veacurilor. O parte din cercetători sunt de părere că o localitate cu numele de Haifa a existat încă în timpul Dominației Perșilor Ahemenizi. Alte studii indică mai degrabă secolele I-II-lea al erei creștine. Haifa este menționată în Talmud și în scrierile apostolilor creștinismului. În acea vreme era o așezare mică situată între cartierele Bat Galim și Moshava Germanit din zilele noastre, loc cunoscut ca Haifa cea veche (]n arabă „Haifa al Atika”).

Antichitate[modificare | modificare sursă]

Așezarea oamenilor în zona Haifei a început încă în epoca bronzului târziu. La Tell Abu Huam, în zona golfului Haifa, s-au găsit ruinele unui oraș care a servit drept port începând din secolul al XV-lea î.e.n. și până în perioada elenistică. De cealaltă parte a Haifei se află colina Tel Shikmona, unde s-au găsit ruinele unui alt oraș, care a existat, chiar dacă nu în mod continuu, din secolul al XIV-lea î.e.n. până în secolul al VII-lea. La Khirbet Kastra s-au găsit și urmele unui oraș din epoca bizantină și din epoca arabă timpurie.

Economie[modificare | modificare sursă]

Regiunea industrială a orașului se află în partea estică a orașului, în jurul rîului Kishon. Aici se găsește rafinăria de petrol, una din cele două rafinării ale Israelului, celalaltă fiind la Ashdod. Rafinăria din Haifa, înființată de britanici în anul 1938, când se baza pe conducta de petrol venită din Irak, prelucrează în prezent 9 milioane de tone de petrol (66 millioane de barili) de petrol brut pe an. Cele două mari turnuri de răcire, înalte de 80 de metri, astăzi neutilizate, construite în anii 1930, sunt cele mai înalte construcții din perioada Mandatului britanic.În timpul celui de al doilea război mondial rafinăria a fost bombardată în mai multe rânduri de aviația militară italiană și a fost obiectul unor atentate ale organizației clandestine evreiești Lehi. Naționalizată în 1948 de statul israelian, în prezent se află în proprietate privată (a Societății leIsrael a fraților Ofer și a Industriei petrochimice care aparține lui David Federman și publicului). Ea este locul de muncă a circa 3000 de lucrători din Haifa și suburbii.

Matam (Merkaz Taasiot Hamadá - Centrul Industriilor știintifice), cel mai mare si mai vechi parc de afaceri al Israelului, se află la intrarea de sud a orașului, și găzduiește întreprinderi și unități de cercetare și dezvoltare pentru numeroase companii israeliene și internaționale de hi-tech, ca de exemplu Intel, IBM, Microsoft, Motorola, Google, Yahoo!, Elbit, CSR, Philips și Amdocs. În campusul universității Haifa se află laboratoarele companiei IBM.

Portul Haifa este principalul port al Israelului în domeniul transportului de pasageri si este un port comercial major, alături de portul Ashdod.

Centrele comerciale principale ale Haifei includ Hutzot Hamifratz, Horev Center Mall, Panorama Center, Castra Center, Colony Center (Lev HaMoshavá), Hanevi'im Tower Mall, Kanyon Haifa, Lev Hamifratz Mall și Grand Kanyon.

Orașe înfrățite[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Haifa

|}