Ununseptiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Ununseptiu este numele provizoriu dat elementului cu număr atomic 117. Este alcatuit din următoarele cuvinte: Un(unu)un(unu)septium(sapte). Un grup de fizicieni din Rusia și Statele Unite, condus de academicianul Iuri Oganesian de la Institutul unit pentru cercetări nucleare din Dubna, pentru prima dată în istorie a sintetizat cel de-al 117-lea element al Sistemului periodic al elementelor chimice – tabelul Mendeleev. Elementul, numit deocamdată – neoficial – UNUNSEPTIUM, și care acoperă golul din tabelul Mendeleev, a fost constituit din elementele cu numerele atomice 116 și 118, obținute anterior la Dubna. Experimentul de sintetizare a celui de-al 117-lea element a început pe 27 iulie 2009.

Pe 8 iunie 2016, IUPAC a redenumit ununseptiu în tennessin (simbol: Ts).[1]

Sintetizare[modificare | modificare sursă]

A very small sample of a blue liquid in a plastic pipette held by a hand wearing heavy protection equipment
Cantitatea de berkeliu folosită pentru sintetizarea ununseptiului (în stare dizolvată)[2]

Un lot de 22 miligrame de berkeliu-249 a fost preparat în urma unei iradieri ce a durat 250 de zile și apoi purificat timp de 90 de zile la Oak Ridge în 2009. Această operațiune a fost urmată de obținerea primilor 6 atomi de ununseptiu la Joint Institute for Nuclear Research (JINR) din Dubna, Rusia, după ce acesta a fost bombardat cu ioni de calciu în ciclotron pentru 150 de zile. Această operațiune de sinteză a fost un punct culminant al colaborării dintre Rusia (JINR) și Lawrence Livermore National Laboratory.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ IUPAC is naming the four new elements nihonium, moscovium, tennessine and oganesson. http://iupac.org/iupac-is-naming-the-four-new-elements-nihonium-moscovium-tennessine-and-oganesson/. 
  2. ^ Finally, Element 117 Is Here!, Science Now, 7 April 2010

Vezi și[modificare | modificare sursă]