Universitatea din Strasbourg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Universitatea din Strasbourg
AbreviereUnistra  Modificați la Wikidata
PredecesorUniversitatea „Louis Pasteur” din Strasbourg
université Strasbourg-II[*][[université Strasbourg-II (French (1971-2008))|​]]
Universitatea „Robert Schuman” din Strasbourg[*]  Modificați la Wikidata
FondatorJohannes Sturm[*][[Johannes Sturm (German educator (1507-1589))|​]]  Modificați la Wikidata
Informații
Fondată1538, divizată în 1970 și reînființată în 2009
Localizare
Țara Franța
Unitate administrativăBas-Rhin  Modificați la Wikidata
OrașStrasbourg  Modificați la Wikidata
Coordonate48°34′49″N 7°45′52″E ({{PAGENAME}}) / 48.580277777778°N 7.7644444444444°E
Conducere
PreședinteMichel Deneken[*][[Michel Deneken (French Catholic priest and theologian, professor at the University of Strasbourg)|​]][1]
Alain Beretz[*][[Alain Beretz (French pharmacologist)|​]]  Modificați la Wikidata
Cifre cheie
Angajați5.767  Modificați la Wikidata
Studenți48.153[2]  Modificați la Wikidata
Alte informații
Prezență web
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter
canal YouTube

Universitatea din Strasbourg (în franceză Université de Strasbourg, Unistra sau UDS) este a doua cea mai mare universitate din Franța (după Universitatea Aix-Marseille), cu aproximativ 46.000 de studenți și peste 4.000 de cercetători. Ea se află în Strasbourg, Alsacia, Franța.

Actuala universitate franceză își are originea în vechea Universität Straßburg de limba germană, care a fost fondată în 1538 și a fost divizată în anii 1970 în trei instituții separate: Universitatea Louis Pasteur, Universitatea Marc Bloch și Universitatea Robert Schuman. Pe 1 ianuarie 2009 cele trei universități au fuzionat și au reconstituit Universitatea din Strasbourg. Având 18 laureați ai premiului Nobel, Universitatea din Strasbourg este clasată acum printre cele mai bune universități din Liga Universităților Europene de Cercetare.

Johannes Sturm fondatorul universității, 1539
Clădirea Gallia, anterior Germania, sediul Centrului Regional pentru Servicii Studențești
Principala clădire a Facultății de Drept din cadrul fostei Universități Robert Schuman
Palatul Universitar, clădirea principală a fostei Universități Imperiale din Strasbourg
Sala mare a Palatului Universitar, unde a avut loc prima sesiune a Adunării Consiliului Europei[3]
Facultatea de Matematică și informatică

Istoric[modificare | modificare sursă]

Universitatea s-a format dintr-un gimnaziu umanist luteran german, fondat în anul 1538 de către Johannes Sturm în orașul imperial liber Strassburg. Acesta a fost transformat într-o universitate în anul 1621 (în germană Universität Straßburg) și a fost ridicat la rangul de universitate regală în 1631. Printre primii sale studenți a fost Johann Scheffler, care a studiat medicina și s-a convertit mai târziu la catolicism și a devenit poetul și misticul Angelus Silesius.[4]

Universitatea luterană germană a continuat să funcționeze chiar și după anexarea orașului de către regele Ludovic al XIV-lea în 1681 (un student celebru a fost Johann Wolfgang von Goethe în 1770/1771), dar s-a transformat într-o universitate franceză mai ales în timpul Revoluției Franceze.

Universitatea a fost reînființată sub numele de Kaiser-Wilhelm-Universität în 1872, după Războiul Franco-Prusac și anexarea Alsaciei și Lorenei de către Germania, ceea ce a provocat exodul spre vest al profesorilor francofoni. În timpul Imperiului German, universitatea s-a extins foarte mult și au fost ridicate numeroase clădiri noi pentru că universitatea a fost destinată să fie un exemplu al supremației culturii germane asupra culturii franceze în Alsacia. În 1918, Alsacia și Lorena au redevenit teritorii ale Franței și s-a produs, deci, un exod invers al profesorilor germanofoni.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când Franța a fost ocupată, echipamentul și personalul de la Universitatea din Strasbourg au fost transferate la Clermont-Ferrand. În locul său, a fost înființată instituția germană Reichsuniversität Straßburg, care a avut o existență scurtă.

În 1970, universitatea a fost divizată în trei instituții separate:

Acestea au fost, cu toate acestea, reunite în 2009, un proces care ar trebui să încheie în 2012, iar Universitatea din Strasbourg a devenit astfel una dintre primele douăzeci de universități franceze care au obținut o mai mare autonomie.[5]

Clădiri[modificare | modificare sursă]

Campusul universitar acoperă un teritoriu vast aflat aproape de centrul orașului, între stațiile de autobuz și tramvai „Cité Administrative”, „Esplanade” și „Gallia”.

Printre clădirile cu o arhitectură modernă sunt Escarpe, Colegiul Doctoral din Strasbourg, Atrium, Pangloss și altele. Clădirea rezidențială a studenților de la Colegiul Doctoral din Strasbourg a fost proiectată de compania londoneză Nicholas Hare Architects în 2007. Clădirile sunt reprezentate pe principalul perete interior al restaurantului universității Esplanada, împreună cu numele arhitecților și anii construirii.

Organismele administrative, atașate universității (Prefectura; CAF, LMDE, MGEL — asigurări de sănătate; SNCF — compania națională franceză de căi ferate; CTS — compania de transport urban din Strasbourg), sunt situate în clădirea „Agora”.

Laureați ai premiului Nobel[modificare | modificare sursă]

Profesori și studenți celebri ai universității, după anul nașterii[modificare | modificare sursă]

Biblioteca Națională și Universitară în Place de la République, anterior  Kaiserplatz

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.rue89strasbourg.com/michel-deneken-elu-president-unistra-114398  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ RERS 2017 (PDF), p. 163 
  3. ^ See commemorative plaque Palais Universitaire de Strasbourg-10 août 1949
  4. ^ Paterson, Hugh Sinclair; Exell, Joseph Samuel (octombrie 1870). „Angelus Silesius: Physician, Priest and Poet”. The British & Foreign Evangelical Review. XIX. London: James Nisbet & Co. pp. 682–700, based in large part on Kahlert, August (Dr.). Angelus Silesius: Ein literar-historiche Untersuchung (Breslau: s.n., 1853). 
  5. ^ „Décret n° 2008-787 portant création de l'université de Strasbourg” (în French). legifrance.gouv.fr. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Universitatea din Strasbourg