Brno

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Brno
Drapel
Drapel
[[Image:
Brno (znak).svg
Czech city Brno.png
|100px|Stemă]]
Stemă
49°12′N 16°36′E / 49.200°N 16.600°E / 49.200; 16.600

Țară
Flag of the Czech Republic.svg
Republica Cehă

Guvernare
 - Primar Roman Onderka (25 noiembrie 2014)

Altitudine 479 m m.d.m.

Populație
 - Total 404,688 (2.011) locuitori

Cod poștal 602 00

Site web: [www.brno.cz ]
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Brno
Mănăstirea Augustiniană a Sfântului Toma, Brno

Brno (în cehă Brno /ˈbr̩.nɔ/ Sunet audio; în germană Brünn) este cel de-al doilea oraș ca mărime din Cehia.

„Vila Tugendhat” din Brno a fost înscrisă în anul 2001 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Brno este situat în sud-estul țării, la confluența râurilor Svitava și Svratka. Orașul este cel mai important loc din punct de vedere politic și cultural al regiunii Moravia de Sud (pop: 1,3 milioane). În același timp, reprezintă și centrul provinciei Moravia, una dintre regiunile istorice ale Coroanei Cehe. Este situat la o răspântie a unor vechi drumuri comerciale care au unit civilizațiile din nordul și sudul Europei vreme de veacuri. Mulțumită situării sale, între Înălțimile Boemio-Moravice și câmpiile Moraviei de sud, Brno are parte de o climă moderată și plăcută.

Etimologia numelui[modificare | modificare sursă]

Etimologia numelui nu este clară, cel mai probabil fiind dintr-un cuvânt vechi slavic, brnie (noroi) sau brniti (a fortifica). Explicații alternative fiind dintr-o limbă celtică, vorbită în regiune înainte de venirea slavilor și germanilor. Dacă această explicație este adevărată, atunci ar putea să însemne deal, fiind înrudit cu galezul bryn.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Špilberk, castelul din Brno

Brno a fost numit oraș în 1243 de Vlaclav I al Boemiei, dar zona a fost locuită din secolul V. Începând cu secolul XI, castelul dinastiei conducătoare, Přemyslovci, se află în Brno, fiind reședința prinților. În secolul XIV, Brno a fost unul dintre centrele adunărilor regionale morave. În timpul Războaielor Hussite, orașul a rămas credincios regelui Sigismund, hussiții având două încercări eșuate de a cuceri orașul.

În timpul războiului de treizeci de ani, între 1643 și 1645, Brno a fost singurul oraș care s-a apărat cu succes de atacurile suedeze, permițând Imperiului Austriac să își reorganizeze armatele și să îi respingă pe suedezi. În 1742, prusacii au avut o încercare eșuată să cucerească orașul.

În timpul revoluției industriale, orașul a fost unul dintre centrele industriale cele mai importante din Moravia, ceea ce a dus la crearea unor suburbii în afara zidurilor orașului. În timpul primei republici Cehoslovace (1918-1938), în Brno s-a înființat universitatea Masaryk.

Orașul a suferit distrugeri importante în al Doilea Război Mondial, mulți cehi fiind executați de naziști. După război, toți locuitorii germani (aprox. 40.000), Brünner-Deutsche, au fost forțați să meargă spre granița cu Austria, mulți murind pe drum (Brünner Todesmarsch, Marșul morții din Brünn). Comuniștii au venit la putere în 1948, era comunistă fiind sfârșită în 1989, cu Revoluția de Catifea.

La Brno sunt înhumați 1.569 militari români căzuți în luptele pentru eliberarea Cehiei și Slovaciei.[1]

Festivaluri locale și internaționale[modificare | modificare sursă]

Spielberk Tower
Ignis Brunensis
Anthropos

Brunensis Ignis este un concurs internațional de focuri de artificii de companii străine și Republica Cehă angajate în acest domeniu, care din 1998 în fiecare an (între 1999 și 2001, numai ca un festival non-competitiv), are loc la Brno, la sfârșitul lunii mai și iunie, la Brno festival - City în mijlocul Europei.Numele evenimentului este de latină și se traduce ca flacăra ceh Brno Brno sau flacără și ar trebui să se refere la substanța de partid întreg și, de asemenea, poziția sa în capitala Moraviei.

Focuri de artificii sunt sincronizate cu muzica, care este difuzat pe posturile locale de radio și reproduse pe locurile. Concurența focuri de artificii, cu o lungime de aproximativ 20 de minute sunt concediat de la suprafața iazului de Brno, Preludiu necompetitiv la o lungime de aproximativ 14 de minute în livezile de pe Denis Petrov, de asemenea, finala Grand Final, cu o lungime de aproximativ 14 minute de castel Špilberk. Până în 2000, focuri de artificii s-au tras la Mountain vacă competitiv, după ce sa mutat la baraj Brno pot viziona spectatori mai multe focuri de artificii (focuri de artificii individuale, circuite, chiar în condiții meteorologice nefavorabile de peste 100 000 de spectatori, o participare de înregistrare a fost de 200.000 de spectatori [1]), creatorii pot utiliza efecte mari compoziție și de muncă, cu reflecții asupra apei.

De la focuri de artificii de ardere 1998 până în 2002 numai firmele interne, deoarece 2003 este un concurs internațional de

Centrul de Sud[modificare | modificare sursă]

la sud de Brno - Business Park

Sud-Centrul este parte din partea de sud a Brno, situat la o plimbare scurtă din centrul orașului. Aici pentru următorii ani este așteptată o creștere a înălțimii construcțiilor și apariția unui centru comercial. Stabilite sunt Business Park, Spielberg Towers (85 metri), si AZ tower (111 metri) care este în construcție.

Brno Bussiness Park este constituit din patru cladiri de birouri de pe strada Piața Londra la Brno, în clădirile A, B, C și D.

Complexul este situat în zona de extindere din Brno, Brno-centru, în cartierul Štýřice; suprafața totală de spații de birouri construită este de aproximativ 48,000 m². Întreaga clădire este dotată cu aer condiționat și are un total de 1480 de locuri de parcare.

Spielberg Towers este o pereche de turnuri gemene numite Turnul A și B. Cu o înălțime a clădirii de 85 m, Turnul B este cel mai înalt. Turnul A are 52,9 m. Ambele clădiri sunt parte a Biroului Centrului Spielberg din cartierul Štýřice Heršpická.

AZ tower este un zgârie-nori cărui construcție a început în aprilie 2011. Situat în strada Heršpická în cartierul Štýřice, aproape de cladirile deja construite M-Palate și Spielberg Towers. Construcția sa a fost lansată oficial la data de 20 aprilie 2011; furnizorul este PS; costul total estimat este de 800 de milioane de coroane. Planul a fost propus firmei de arhitectură de către Burian Krivinka. După finalizarea sa, turnul va avea 30 de etaje și o înălțime de 111 m, fiind una dintre cele mai înalte clădiri din Republica Cehă. Clădirea în sine cu spațiu pentru de birouri are o înălțime de 105 m iar pe acoperiș va fi amplasat un catarg luminat [1] de șase metri.

În primele trei etaje va fi amplasat mall-ul. Deasupra lor se vor afla iar birouri în ultimele șapte etaje vor fi apartamente. Spațiul total este de 17 000 de metri pătrați de retail, birouri și rezidențial.

Clădirea urmează să fie terminată în 25 de luni de la începerea lucrarilor, adică în mai 2013.

Expoziţie Brno - Pavilion Z

Brno Exhibition Centre[modificare | modificare sursă]

Brno Exhibition Centre este cel mai important complex de expoziție Cehă, situat la aproximativ 2 km sud-vest de centrul Brno, pe malul stâng al râului Svratka în Brno-centru, în zona de dactilograf cadastrale.Zona este una din târguri Brno, care funcționează tot anul lungi târguri comerciale, expoziții, spectacole, concerte și diverse alte evenimente.

Istorie Pregătirile pentru construirea unui Târg nouă expoziție în Brno datează chiar și la zi a Imperiului Austro-Ungar. Dar lucrarea a fost întreruptă prima Al doilea război mondial. După o scurtă recesiune au avut loc ca urmare a pierderii piețelor din Austro-Ungaria, dar în august 1923, Moravia provinciei Comitetul a decis să construiască o nouă Fairgrounds. S-au cumpărat terenuri în bazinul Pisárky care acoperă 58 ha de la Brno avocat și om de afaceri Viktor Bauer. Site-ul a fost cunoscut ca o rampă și Viktor Bauer Bauer sunt proprietatea fabricii de zahăr și de pe teren. El a trăit în apropiere de astăzi strada Hlinky Nr 39/41. Chiar concurs 1923 de arhitectură a fost anunțat pe urban expoziție de soluții. Conceptul arhitectural și zona pavilionului principal se bazează pe concurență câștigătoare de design de arhitectul Josef Kalous Praga în 1924. La punerea în aplicare a expoziției a fost utilizat nou plan urbanistic al arhitectului Emil Brno Rabbit.

Stavba areálu a început în 1927 și a durat 14 luni. Operațiunea a fost lansat la expoziția de 26 Mai 1928 [1], evenimente numite "Expoziție de Cultură Contemporană din Cehoslovacia" (pentru a marca aniversarea a 10 ani de Republica Cehoslovacă). Centrul Brno Expoziție într-o zonă de 360.000 m² (pavilioane de mult peste 30 000 m²), a primit unul dintre cele mai importante de consolidare funcționaliste ale timpului său. Pavilioane individuale au fost de lucru de arhitecți celebri - cum ar fi lider arhitectul ceh Bohuslav Fuchs sugerat pavilioane mai multe, păstrate de la ei pavilionul numai în Brno, acum cunoscut sub numele de construirea a expoziției-mail - acest pavilion este unul dintre cele mai importante și celebre ale arhitecturii moderne cehe în contextul mondial [sursa?]. exponate au fost, de asemenea, mai multe case moderne pe panta de expoziție.

În timpul ocupației germane de utilizare exponat a armatei germane. La sfârșitul a două Al doilea război mondial, zona a fost puternic avariat, considerată astfel de anulare. Dar, în 1947 a început restaurarea la care brigada de voluntari au luat parte la mai multe de la membrii participanți.

Predecesorul de târguri de inginerie de astăzi au devenit expoziția organizată de inginerie cehoslovace din 1955. În 1959 a avut loc primul târg internațional de Inginerie. De atunci, târgurile internaționale de inginerie organizat anual în toamnă. În primii ani a fost întotdeauna la începutul lunii septembrie, după care la data de caz, să fie coordonat cu alte târguri din Europa și sa mutat la începutul lunii octombrie.

Teatru[modificare | modificare sursă]

În Brno, găsim clădirea celui mai vechi teatru din Europa Centrală, care este un teatru pe piața pătrat numit legume Reduta [85] Teatru în Brno tradiții au rădăcini la 17. lea, atunci când taverna fostul oraș, Reduta astăzi, de producție ocazional de teatru a avut loc, probabil, în 60 17 lea, dar sa teatru proprie de tip partea de jos au fost construite în acest complex de până la 1733. Primele documentate performanțelor profesionale și Republica Cehă dramatice au avut loc în 1767 la Reduta din nou, acest lucru a fost un spectacol de dragoste paznicul Baden companie de teatru, în același an se efectuează Wolfgang Amadeus Mozart și pe sora lui Anna Maria. Familia lui Mozart este că timpul petrecut de Crăciun, în Brno, această vizită rar astăzi amintește de o mică statuie a lui Mozart, înainte Reduta și poartă numele său și Mozart, în Sala Reduta

Mahen Teatru

Teatrul National Brno este unul dintre reprezentanții de frunte de operă, teatru și scene de balet în Brno, sub numele de Teatrul Național din Brno a început activitatea în 1884. Astăzi, de administrare a acestei instituții sunt Mahen teatru construit in 1882, Teatrul Janacek construit în 1965 și de teatru Reduta, care este, uneori, clădire inadecvată cel mai vechi teatru din Europa Centrală Evropy.S Teatrul National Brno este legat de personalitate de renume mondial a compozitorului Leos Janacek. Interesant, Teatrul Mahen a devenit primul teatru complet electric aprins pe continentul european, pentru că a trebuit să fie aproape de teatru, chiar a construit o mică instalație de alimentare cu aburi și Thomas Alva Edison, în 1911 a venit la Brno pentru a vedea creația voastră

Strada Řašínova

Alte teatre din Brno: Brno City Theatre, Teatrul de Bolek Polivka, Teatrul de Papusi Joy, Teatrul Vaňkovka Goose, Teatru Husa na provázku.

Piața Šilngrovo
Strada Radnická

Personalități[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ România în mass-media cehă în perioada 27.10 – 02.11.2002

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Istorie demografică[modificare | modificare sursă]

Brno: evoluția demografică între și 1990
' 1389 1645 1850 1900 1919 1925 1937 1940 1950 1970 1990
2000 2011 8,400 4,500 49,460 138,000 221,545 242,401 289,326 238,204 284,670 335,701