Patriarhia de Carloviț

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Mitropolia de Carloviț)
Patriarhia de Carloviț
Poziție geografică
Statistici
Viața bisericească
Conducere

Patriarhia de Carloviț (în sârbocroată Karlovačka patrijaršija, cu caractere chirilice: Карловачка патријаршија) a fost un patriarhat al Bisericii Ortodoxe Sârbe, care a existat din 1848 până în 1920, cu sediul la Carloviț. Acest patriarhat a luat ființă prin ridicarea mitropolitului Iosif Rajačić la rang de patriarh. Acesta formase o alianță cu Casa de Habsburg împotriva Revoluției Maghiare de la 1848.

Patriarhia de Carloviț își exercita autoritatea asupra credincioșilor ortodocși din sudul Imperiului Austro-Ungar, în timp ce Mitropolia de Belgrad își exercita autoritatea asupra credincioșilor ortodocși din Principatul Serbiei (până în 1882) respectiv Regatul Serbiei (1882-1918). Această situație a dus la tensiuni între credincioșii ortodocși.

Ultimul patriarh de Carloviț, Lukijan Bogdanović⁠(en)[traduceți], a fost asasinat în 1913. Scaunul a rămas vacant până la reunirea Bisericii Ortodoxe Sârbe în 1920. De atunci patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe poartă titlul de mitropolit de Belgrad și Carloviț.