Portal:Europa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Imagine din cosmos a Europei

Europa este, convențional, unul din cele șapte continente. Cuprinzând peninsula Eurasiei, Europa este separată de Asia de Munților Ural, râul Ural și Marea Caspică la est, și de Munții Caucaz la sud-est. Europa are deschidere, în nord, la Oceanul Arctic, în vest la Oceanul Atlantic, în sud la Marea Mediterană, iar în sud-est la Marea Neagră și la căile ei de legătură spre Marea Mediterană. Totuși, granițele Europei — un concept ce datează încă din antichitate — sunt oarecum arbitrare, deoarece termenul de continent poate face referire la diferențele de ordin cultural și politic sau cele de ordin fizico-geografic.

După suprafață, Europa este al doilea cel mai mic continent, acoperind 10.180.000 de kilometri pătrați sau 2% din suprafața Pământului și 6,8% din suprafața terestră. Din cele aproximativ 50 de state ale Europei, Rusia este cel mai mare (atât ca suprafață, cât și ca populație), în timp ce Vaticanul este cel mai mic. Europa este al treilea cel mai populat continent după Asia și Africa, cu o populație de 731 de milioane de locuitori, reprezentând 11% din populația lumii; totuși, potrivit estimărilor Organizației Națiunilor Unite, ponderea Europei va scădea la 7% până în 2050.

Europa de Vest a fost leagănul culturii occidentale. Națiunile europene au jucat, începând din secolul al XVI-lea încoace, un rol predominant în politica mondială, în special după începuturile colonialismului. Între secolele al XVII-lea și al XX-lea, țările europene au controlat Americile, cea mai mare parte din Africa, Australia, și porțiuni întinse din Asia. Schimbările demografice și cele două războaie mondiale au condus la declinul dominației europene în politica mondială, la mijlocul secolului al XX-lea, pe măsură ce Statele Unite și Uniunea Sovietică își sporeau influența. În timpul Războiului Rece, Europa a fost divizată de-a lungul Cortinei de Fier între NATO, în partea de vest, și Pactul de la Varșovia, în est. Integrarea europeană a condus la fondarea Consiliului Europei și Uniunii Europene în Europa de Vest, amândouă extinzându-și granițele spre est, dupa dezmembrarea Uniunii Sovietice, în 1991.

modificare 

Panoramă selectată

Piața Sfântul Petru
Piața Sfântul Petru
Credit: Diliff

Piața Sfântul Petru din Vatican, enclava papală din interiorul Romei, Italia, văzută din vârful Bazilicii Sfântul Petru. Zona a fost reconcepută de Gian Lorenzo Bernini, între 1656 și 1667, și a fost extinsă de Via della Conciliazione (strada din centrul fotografiei).

modificare 

Articol selectat

Țările românofone
Limba română este o limbă indo-europeană, din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice. Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italienei. Din motive de diferențiere tipologică limba română mai este numită în lingvistica comparată limba dacoromână sau dialectul dacoromân. Din motive politice autoritățile Republicii Moldova folosesc denumirea de „limbă moldovenească”.

Limba română este vorbită în toată lumea de aproximativ 26 de milioane de persoane. Dintre acestea, 20 de milioane se află în România (unde româna, respectiv dialectul supranumit dacoromân este limbă oficială și, conform datelor din 2002, limbă maternă pentru peste 90% din populație).

Sub denumirea de „limba moldovenească”, limba română se bucură de statutul de limbă de stat și în Republica Moldova, fiind limba maternă pentru 80% din populație (în schimb, „limba de comunicare interetnică” este cea rusă, ceea ce, în practică, obligă majoritatea băștinașă sa cunoască rusa, dar îi scutește pe minoritari să cunoască limba de stat).

Limba română este una dintre cele șase limbi oficiale ale Provinciei Autonome Voivodina (Serbia). De asemenea este limbă oficială sau administrativă în câteva comunități și organizații internaționale, precum Uniunea Latină sau Uniunea Europeană (de la 1 ianuarie 2007).


modificare 

Știați că...?

  • ... Palatul Telefoanelor din București a fost construit între 1929-1934 în stilul zgârie-norilor americani și a fost până în anii '70 cea mai înaltă clădire din București?
  • ... în Peștera Urșilor descoperită în 1975 și situată în apropierea localității Chișcău, Bihor s-a găsit o cantitate impresionantă de urme și fosile ale ursului de cavernă (Ursus Spelaeus) dispărut acum 15.000 de ani?
  • ... în Antichitate, teatrul grec s-a dezvoltat din cântecele și dansurile din cadrul ceremoniilor care aveau loc în cinstea lui Dionysos?
  • modificare 

    Imagine selectată

    Harta transportului în comun în București
    Harta transportului în comun în București
    Credit: BerceniCity

    Transportul în București include un sistem extensiv de autobuze, troleibuze, tramvaie, o linie de metrou ușor (administrat de RATB), dar și sistemul de metrou administrat de compania Metrorex. Rețeaua Regiei Autonome de Transport București este printre cele mai dense din Europa, fiind a patra cea mai mare de pe continent și transportând 2,26 de milioane de pasageri zilnic pe cele 116 linii de autobuz, 20 de linii de troleibuz și 25 de linii de tramvai (incluzând metroul ușor). În același timp, rețeaua de metrou din București este mai mare decât rețelele similare din Praga, Amsterdam sau Budapesta.

    modificare 

    Noutăți

    Drapelul Uniunii Europene
    Drapelul Uniunii Europene
    modificare 

    Subportaluri

    modificare 

    Categorii

    modificare 

    Asociația Wikimedia

    Wikipedia este unul din proiectele cu conținut liber și gratuit coordonate de Fundația Wikimedia, din care fac parte și:
    Wikisursă
    Bibliotecă liberă
    Wikționar
    Dicționar liber
    Wikivoyage
    Ghiduri de călătorie libere
    Wikicitat
    Citate și proverbe
    Wikimanuale
    Manuale și ghiduri libere
    Wikiștiri
    Sursă de știri
    Wikidata
    Bază de date cu informații
    Commons
    Resurse media partajate
    Meta-Wiki
    Coordonarea tuturor proiectelor
    MediaWiki
    Software-ul pe care rulează proiectele
    Wikispecii
    Director de specii
    Wikiversitate
    Cursuri pentru studenți
    modificare 

    WikiPortale

    Portal:NATO
    Portal:NATO
    Portal:Uniunea Europeană
    Portal:Uniunea Europeană
    Portal:ONU
    Portal:ONU
    Portal:Roma Antică
    Portal:Roma Antică
    Portal:Geografie
    Portal:Geografie
    Portal:România
    Portal:România
    NATO Uniunea Europeană ONU Roma Antică Geografie România