Sari la conținut

Portal:Danemarca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


modificare 

Danemarca

Danemarca (Danmark în daneză) sau Regatul Danemarcei (Kongeriget Danmark) este din punct de vedere geografic cea mai mică și cea mai sudică țară a Europei de Nord, și de asemenea cea mai veche. Aflată la nord de Germania (singurul vecin terestru), la sud-vest de Suedia, și la sud de Norvegia, se află la 56°0′00″N 10°0′00″E ({{PAGENAME}}) / 56.00000°N 10.00000°E în Scandinavia aflată în Europa de Nord, dar nu în Peninsula Scandinavă. Danemarca se află la limita dintre Marea Baltică și Marea Nordului, și e formată dintr-o peninsulă numită Iutlanda (Jylland) legată de Germania de nord, insulele Funen (Fyn), Zealand (Sjælland), Bornholm (Bornholm) și numeroase insule mai mici, cunoscute sub numele de Arhipelagul danez. mai mult...

modificare 

Articole selectate

Danemarca este împărțită în 5 regiuni (daneză regioner, singular: region) și 98 de comune. Regiunile au fost create în 1 ianuarie, 2007 ca și parte a Reformei Municipale Daneze, pentru a înlocui organizarea tradițională a țării în 13 amtere.

În același timp, comunele mai mici au fost înglobate în altele mai mari, numărul lor total scăzând de la 270 la 98. Majoritatea noilor comune au o populație de peste 20.000 de locuitori, deși există câteva excepții de la această regulă.

Groenlanda și Insulele Faroe sunt, de asemenea, parte a Danemarcei, dar au un statut autonom, beneficiind de propria guvernare. Ambele sunt reprezentate prin 2 scaune în Parlamantul Danemarcei.

continuare...

modificare 

Imagine selectată

Cartierul Nyhavn din Copenhaga
modificare 

Știați că...

  • ...între 1513 și 1972 toți regii Danemarcei s-au numit alternativ Christian și Frederik?
  • ...nu există nici un loc în Danemarca care să fie la mai mult de 50 km depărtare de mare? Danemarca are o coastă lungă de 7.314 km.
  • ...Limba daneză este într-atât de asemănătoare cu suedeza și norvegiana încât locuitorii celor 3 țări se pot înțelege reciproc?
modificare 

Legături externe

modificare 

Portale asemănătoare

modificare 

Biografie selectată

Nimic nu există până când nu se măsoară. - Niels Bohr

Niels Bohr - pe numele său complet Niels Henrik David Bohr - (n. 7 octombrie 1885, Copenhaga, d. 18 noiembrie 1962), a fost un fizician danez care a avut contribuții esențiale la înțelegerea structurii atomice și a mecanicii cuantice. Niels Bohr a fost profesor de fizică și directorul Institutului de Fizică Teoretică din Copenhaga. Este autorul modelului atomic care îi poartă numele, adaptând teoria cuantică la studiul structurii atomice și s-a preocupat de cercetări de fizică nucleară. Pentru contribuțiile sale timpurii, Bohr a fost laureat al premiului Nobel pentru fizică în 1922. mai mult...

modificare 

Citate

Quotation mark
  • Hamlet - A fi sa a nu fi aceasta este întrebarea.
  • Jyske Lov - O țară este construită pe legi, dar dacă fiecare s-ar mulțumi cu ceea ce este al său și i-ar lăsa pe ceilalți să se bucure de aceleași drepturi, nu ar mai fi nevoie de legi.
modificare 

Danemarca liste

modificare 

Categorii

modificare 

Lucruri pe care le poți face

modificare 

Asociația Wikimedia

Următoarele proiecte ale Fundației Wikimedia oferă mai multe despre acest subiect:

Wikimanuale
Manuale

Commons
Media

Wikiștiri 
Știri

Wikicitat 
Citate

Wikisource 
Texte

Wikiversity
Resurse de învățare

Wikivoyage 
Ghiduri de călătorie

Wikționar 
Dicționar

Wikidata 
Bază de date

Wikispecies 
Director de specii