Sari la conținut

Portal:Polonia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Panorama of Kraków, former capital of Poland
modificare 

Bine ați venit la Portal Polonia
Witaj w Portalu o Polsce

Coat of arms of Poland
Coat of arms of Poland
Map of Poland
Map of Poland

Polonia (poloneză Polska), oficial Republica Polonă (poloneză Rzeczpospolita Polska), este o țară din Europa Centrală, care se învecinează cu Germania la vest, Cehia și Slovacia la sud, Ucraina și Belarus la est, și Lituania, Rusia și Marea Baltică la nord. Are de asemenea o frontieră maritimă cu Danemarca și Suedia. Întreaga suprafață a Poloniei este de 312.683 km², situând acest stat pe poziția 69 în lume din punct de vedere al suprafeței. Polonia are o populație de 38,1 milioane de locuitori, concentrați principal în orașe și municipii mai mari, precum capitala istorică – Cracovia, și cea actuală – Varșovia.

Primul stat polonez a fost creat în anul 966. Teritoriul său a fost similar cu limitele actuale ale țării. În anul 1025, Polonia a devenit regat și în 1569 a cimentat o asociație de lungă durată cu Marele Ducat Lituanian prin unire formând Republica Celor Două Națiuni. Republica a fost desființată în 1795. Polonia și-a recăpătat independența în 1918 după Primul Război Mondial, dar și-a pierdut-o din nou în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fiind ocupată de forțele Germaniei Naziste și Uniunii Sovietice, după 1945 devenind un stat comunist aflat sub controlul fostei Uniuni Sovietice. În anul 1989, dominația comunistă a fost răsturnată și Polonia a devenit ceea ce este neoficial denumit „A treia Republică Poloneză”. Astăzi, este al șaselea stat după populație în Uniunea Europeană. Este o republică compusă din șaisprezece voievodate (województwo). Polonia este membră a NATO, ONU, OECD și a Organizației Mondiale a Comerțului.

modificare 

Istoria Poloniei

Memorialul Katyn
Masacrul de la Katyń (cunoscut și ca incidentul de la Katyń sau masacrul din pădurea Katyń; Katyń, pe rusește Катынь (Katîn), este un sat situat la 20 de km vest de orașul Smolensk din Rusia) a fost o execuție în masă a unor cetățeni polonezi de către forțele poliției secrete sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În timpul acestei acțiuni, aproximativ 22.500 (potrivit cercetătorului rus Victor Zaslavsky) de cetățeni polonezi au fost executați în trei locuri diferite în primăvara anului 1940. Majoritatea celor uciși erau ofițeri capturați ca prizonieri de război în timpul războiului polonez de apărare din 1939, dar printre cei executați se aflau și numeroși civili. Cum sistemul polonez de recrutare cerea tuturor absolvenților unei universități să devină ofițeri în rezervă, sovieticii au reușit prin acele asasinate să distrugă o mare parte a intelectualității poloneze, ca și a evreilor polonezi și a bielorușilor polonezi.

Mai multe articole selectate... Citește mai mult...
modificare 

Imagine selectată

Reprimarea răscoalei din ghetoul din Varșovia
Reprimarea răscoalei din ghetoul din Varșovia
Credit: USHMM

Evrei capturați de trupele SS și SD în timpul reprimării Revoltei din ghetoul din Varșovia , care sunt obligați să își părăsească adăposturile și să mergă spre Umschlagplatz pentru deportare. Soldatul SD din această imagine al doilea din dreapta este Josef Blösche, care a fost identificat de autoritățile poloneze folosind această imagine. Blösche a fost judecat pentru crime de război în Erfurt, Germania de Est, în 1969 și condamnat la moarte și executat în luna iulie a aceluiași an.

More selected pictures...
modificare 

Știați că

Despre Polonia:

Tadeusz Rejtan, fragment din pictură de Jan Matejko

 • ... Tadeusz Rejtan este amintit în Polonia pentru gestul său dramatic (foto), ca un simbol de patriotism?
 • ... Tratatul de Kępno (1282) dintre Mestwin al II-lea și Przemysl al II-lea a transferat controlul asupra Pomeraniei de Est și a facilitat reunificarea Poloniei?
 • ... au fost peste o duzină de revolte ale cazacilor împotriva commonwealthului polono-lituanian și Imperiului Rus?
 • ... desenul satiric francez din 1773 cu privire la prima împărțire a Poloniei, The Troelfth Cake, a fost interzis în mai multe țări europene?
 • ... Podul Rędziński, recent construit peste fluviul Oder în Wrocław, este cel mai înalt și lung pod din Polonia?
 • modificare 

  Președintele

  Bronisław Komorowski
  Bronisław Komorowski

  Despre acest sunet Bronisław Komorowski  API: /bro'ńiswaf-komo'rofskʲi/ (n. 4 iunie 1952, Oborniki Śląskie, Polonia), este președintele Poloniei. În calitate de președinte al Sejmului, el a preluat funcția după decesul președintelui Lech Kaczyński într-un accident aviatic petrecut în Rusia. Komorowski a fost candidatul la președinție al partidului Platforma Civică.

  Komorowski a fost și Ministru al Apărării Naționale, în perioada 2000-2001 în guvernul Jerzy Buzek. Între 2005 și 2007 a fost vicepreședinte al Sejmului - camera inferioară a legislativului polonez. La 5 noiembrie 2007 a fost ales în funcția de președinte al acestei camere.

  Este vicepreședinte al Platformei Civice și a fost susținut de Lech Wałęsa când a candidat la președinție.

  modificare 

  Biografie selectată

  Stanisław Lem
  Stanisław Lem

  Stanisław Lem (n. 12 septembrie 1921, Lvov, pe atunci în Polonia, azi în Ucraina - d. 27 martie 2006, Cracovia) a fost un scriitor polonez de science fiction, dar și filozof și satirist. A fost pentru o vreme cel mai citit scriitor de science fiction care nu scria în limba engleză.

  Opera sa explorează teme filozofice, speculații asupra tehnologiei, natura inteligenței, imposibilitatea comunicării și înțelegerii reciproce, disperarea în fața limitelor omenești, locul omenirii în Univers. Citiți mai mult...

  modificare 

  Așezare selectată

  Varșovia (în poloneză Warszawa, pronunțat: /varˈʂava/, nume oficial Miasto Stołeczne Warszawa, Orașul Capitală Varșovia) este capitala Poloniei din 1596, când Regele Sigismund al III-lea a mutat capitala de la Cracovia. Populația Varșoviei în 1999 era de 1.618.468 locuitori. Orașul este de asemena capitala voievodatului Mazovia, localizat în partea central-estică a Poloniei.

  Centrul vechi istoric din Varșovia a fost înscris în anul 1980 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Citiți mai mult...

  modificare 

  Polonia acum

  Evenimente recente sau în desfășurare

  Agnieszka Radwańska

  • 12 octombrie Polonia este percepută ca una dintre puținele țări din UE care a reușit să evite recesiunea

  Urmează:

  modificare 

  Categorii

  modificare 

  Subiecte

  Geografie

  Oameni

  Guvernul și politica

  Economie

  Cultura

  Istoria

  1795–19181918–19391939–19451945–19891989–prezent

  modificare 

  Alte portaluri

  modificare 

  Wikimedia

  modificare 

  Wikipedia în limbile Poloniei