Portal:Polonia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare


Panorama of Kraków, former capital of Poland
modificare 

Bine ați venit la Portal Polonia
Witaj w Portalu o Polsce

Coat of arms of Poland
Map of Poland

Polonia (polonă Polska), oficial Republica Polonă (polonă Rzeczpospolita Polska), este o țară din Europa Centrală, care se învecinează cu Germania la vest, Cehia și Slovacia la sud, Ucraina și Belarus la est, și Lituania, Rusia și Marea Baltică la nord. Are de asemenea o frontieră maritimă cu Danemarca și Suedia. Întreaga suprafață a Poloniei este de 312.683 km², situând acest stat pe poziția 69 în lume din punct de vedere al suprafeței. Polonia are o populație de 38,1 milioane de locuitori, concentrați principal în orașe și municipii mai mari, precum capitala istorică – Cracovia, și cea actuală – Varșovia.

Primul stat polonez a fost creat în anul 966. Teritoriul său a fost similar cu limitele actuale ale țării. În anul 1025, Polonia a devenit regat și în 1569 a cimentat o asociație de lungă durată cu Marele Ducat Lituanian prin unire formând Republica Celor Două Națiuni. Republica a fost desființată în 1795. Polonia și-a recăpătat independența în 1918 după Primul Război Mondial, dar și-a pierdut-o din nou în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fiind ocupată de forțele Germaniei Naziste și Uniunii Sovietice, după 1945 devenind un stat comunist aflat sub controlul fostei Uniuni Sovietice. În anul 1989, dominația comunistă a fost răsturnată și Polonia a devenit ceea ce este neoficial denumit „A treia Republică Poloneză”. Astăzi, este al șaselea stat după populație în Uniunea Europeană. Este o republică compusă din șaisprezece voievodate (województwo). Polonia este membră a NATO, ONU, OECD și a Organizației Mondiale a Comerțului.

modificare 

Istoria Poloniei

Memorialul Katyn
Masacrul de la Katyń (cunoscut și ca incidentul de la Katyń sau masacrul din pădurea Katyń; Katyń, pe rusește Катынь (Katîn), este un sat situat la 20 de km vest de orașul Smolensk din Rusia) a fost o execuție în masă a unor cetățeni polonezi de către forțele poliției secrete sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În timpul acestei acțiuni, aproximativ 22.500 (potrivit cercetătorului rus Victor Zaslavsky) de cetățeni polonezi au fost executați în trei locuri diferite în primăvara anului 1940. Majoritatea celor uciși erau ofițeri capturați ca prizonieri de război în timpul războiului polonez de apărare din 1939, dar printre cei executați se aflau și numeroși civili. Cum sistemul polonez de recrutare cerea tuturor absolvenților unei universități să devină ofițeri în rezervă, sovieticii au reușit prin acele asasinate să distrugă o mare parte a intelectualității poloneze, ca și a evreilor polonezi și a bielorușilor polonezi.

More selected articles... Citește mai mult...
modificare 

Imagine selectată

Reprimarea răscoalei din ghetoul din Varșovia
Credit: USHMM

Evrei capturați de trupele SS și SD în timpul reprimării Revoltei din ghetoul din Varșovia , care sunt obligați să își părăsească adăposturile și să mergă spre Umschlagplatz pentru deportare. Soldatul SD din această imagine al doilea din dreapta este Josef Blösche, care a fost identificat de autoritățile poloneze folosind această imagine. Blösche a fost judecat pentru crime de război în Erfurt, Germania de Est, în 1969 și condamnat la moarte și executat în luna iulie a aceluiași an.

More selected pictures...
modificare 

Știați că

Despre Polonia:

Tadeusz Rejtan, fragment din pictură de Jan Matejko

modificare 

Președintele

Bronisław Komorowski

Despre acest sunet Bronisław Komorowski  API: /bro'ńiswaf-komo'rofskʲi/ (n. 4 iunie 1952, Oborniki Śląskie, Polonia), este președintele Poloniei. În calitate de președinte al Sejmului, el a preluat funcția după decesul președintelui Lech Kaczyński într-un accident aviatic petrecut în Rusia. Komorowski a fost candidatul la președinție al partidului Platforma Civică.

Komorowski a fost și Ministru al Apărării Naționale, în perioada 2000-2001 în guvernul Jerzy Buzek. Între 2005 și 2007 a fost vicepreședinte al Sejmului - camera inferioară a legislativului polonez. La 5 noiembrie 2007 a fost ales în funcția de președinte al acestei camere.

Este vicepreședinte al Platformei Civice și a fost susținut de Lech Wałęsa când a candidat la președinție.

modificare 

Biografie selectată

Stanisław Lem

Stanisław Lem (n. 12 septembrie 1921, Lvov, pe atunci în Polonia, azi în Ucraina - d. 27 martie 2006, Cracovia) a fost un scriitor polonez de science fiction, dar și filozof și satirist. A fost pentru o vreme cel mai citit scriitor de science fiction care nu scria în limba engleză.

Opera sa explorează teme filozofice, speculații asupra tehnologiei, natura inteligenței, imposibilitatea comunicării și înțelegerii reciproce, disperarea în fața limitelor omenești, locul omenirii în Univers. Citiți mai mult...

modificare 

Așezare selectată

Varșovia (în polonă Warszawa, pronunțat: /varˈʂava/, nume oficial Miasto Stołeczne Warszawa, Orașul Capitală Varșovia) este capitala Poloniei din 1596, când Regele Sigismund al III-lea a mutat capitala de la Cracovia. Populația Varșoviei în 1999 era de 1.618.468 locuitori. Orașul este de asemena capitala voievodatului Mazovia, localizat în partea central-estică a Poloniei.

Centrul vechi istoric din Varșovia a fost înscris în anul 1980 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Citiți mai mult...

modificare 

Polonia acum

Evenimente recente sau în desfășurare

Agnieszka Radwańska

  • 12 octombrie Polonia este percepută ca una dintre puținele țări din UE care a reușit să evite recesiunea

Urmează:

modificare 

Categorii

modificare 

Subiecte

Geografie

Oameni

Guvernul și politica

Economie

Cultura

Istoria

1795–19181918–19391939–19451945–19891989–prezent

modificare 

Alte portaluri

modificare 

Wikimedia

Wikinews-logo.png Polonia la Wikiștiri
Știri
Wikiquote-logo.png Polonia la Wikicitat
Citate
Commons-logo.png Polonia la Commons
Imagini
Wikisource-logo.png Polonia la Wikisursă
Texte
modificare 

Wikipedia în limbile Poloniei

Wikipedia-logo-v2.svg Kaszëbskô Wikipedijô
Wikipedia Cașubiană
Wikipedia-logo-v2.svg Polska Wikipedia
Wikipedia Poloneză
Wikipedia-logo-v2.svg Ślůnsko Wikipedyjo
Wikipedia Sileziană

БеларускаяČeskyDeutschՀայերենLietuviųRomaniРусскийSlovenčinaУкраїнськаייִדיש

Ce sunt Portalurile? | Răsfoire după temă