Colonialism

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Teritoriile coloniale, (1898)

██ Marea Britanie

██ Franța

██ Spania

██ Portugalia

██ Olanda

██ Germania

██ Imperiul Otoman

██ Belgia

██ Rusia

██ Japonia

██ China (Dinastia Qing)

██ Imperiul Austro-Ungar

██ Danemarca

██ Suedia-Norvegia

██ USA

██ Italia

██ Alte țări independente

Colonialismul este o forma de dominație ideologica, politica sau culturala unui stat asupra unui teritoriu care atrage după sine și o stare de dependență economică a coloniei respective.

Colonialismul consta in dobandirea, organizarea, exploatarea, mentinerea si expansiunea de colonii intr-un teritoriu de catre o putere politica dintr-un alt teritoriu. Reprezinta un sistem de relatii inegale intre puterea coloniala si colonie si deseori intre colonisti si populatia indigena.

Primele colonizări de teritorii au apărut încă din antichitate. Colonizarea de după perioada marilor descoperiri geografice din timpul lui Columb (1492), Magellan sau Vasco da Gama posedă o formă nouă, care durează până la sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial. Această formă de colonialism este pregnant legată de ideologia imperialistă. Pe plantațiile din colonii, plantatorii au folosit o perioadă munca ieftină a sclavilor.

Termenii „imperialism” și „colonialism” au fost și termeni preferați de propaganda cu care comunismul critica orânduirea capitalistă.