Marea Nordului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Marea Nordului
Marea Nordului privită de un satelit artificial
Marea Nordului privită de un satelit artificial
Suprafață 750 000 km²
Volum de apă 94 000 km³
Salinitate 3,4—3,5%
Adâncime maximă 700 m
Adâncime medie 95 m
Lungime 960 km
Lățime 580 km
Localizare Oceanul Atlantic
Țări riverane Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Norvegia, Regatul Unit și Țările de Jos

Marea Nordului este partea Oceanului Atlantic situată între Norvegia și Danemarca la extremitatea estică, Marea Britanie la vest și coastele nordice ale Germaniei, Olandei, Belgiei și Franței la sud. La Marea Nordului există și câteva stațiuni balneare renumite, ca de exemplu Oostende și Knokke-Heist (ambele în Belgia).

Detalii[modificare | modificare sursă]

La nord, granița cu Marea Norvegiei este reprezentată de linia care separă Insulele Shetland ale Marii Britanii de țărmul Norvegiei. La sud Marea Mânecii desparte Marea Nordului de Oceanul Atlantic. Pe de altă parte, Marea Baltică comunică cu Marea Nordului prin Strâmtoarea Skagerrak, situată între Norvegia și Danemarca.

În mijlocul Mării Nordului se află bancul de nisip Dogger Bank, unde adâncimea apelor măsoară pe alocuri numai 20 de metri. Cea mai mare adâncime se înregistrează în Fosa Norvegiană (725 m). Țărmul sudic al Mării Nordului este format dintr-o regiune de "watt", un univers natural special, unic în felul său: mareele, care se produc la intervale de circa douăsprezece ore și au în această zonă o amplitudine de aproximativ patru metri, au condus la apariția pe coasta germană și olandeză a unui biotop neobișnuit de mlaștini și de bancuri de aluviuni, inundabil și periculos, numit watt.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Marea Nordului