Via della Conciliazione

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
O vedere de la nivelul solului a Viei della Conciliazione. Cupola Bazilicii nu este centrată, deoarece Piacentini a ales în schimb să centreze obeliscul, care a fost mutat la ordinele lui Sixtus al V-lea.

Via della Conciliazione (Calea Împăcării[1]) este o stradă din districtul Rione Borgo al Romei (Italia). Având 500 m lungime[2], ea face legătura între Piața San Pietro și Castelul Sant'Angelo de pe malul vestic al râului Tibru. Acest bulevard a fost construit între 1936 și 1950, reprezentând principala cale de acces în Piața San Pietro. În afară de magazine, ea este mărginită de mai multe clădiri istorice și religioase – printre care Palazzo Torlonia, Palazzo dei Penitenzieri și Palazzo dei Convertendi, precum și bisericile Santa Maria in Traspontina și Santo Spirito in Sassia.

În ciuda faptului că una dintre puținele artere majore din Roma capabile să facă față unui volum mare de trafic fără a se aglomera[3], ea este obiectul unei mari nemulțumiri atât în cadrul comunității romane, cât și printre istorici din cauza circumstanțelor în care a fost construită.[4][5] Zona din jurul bisericii a fost reconstruită de mai multe ori ca urmare a diferitelor prădări ale Romei și apoi iarăși după ce s-a deteriorat din cauza pierderii prosperității în urma mutării papalității la Avignon în cursul secolului al XIV-lea. Ca urmare a tuturor acestor reconstrucții, zona din fața micii curți a Bazilicii Sfântul Petru a rămas un labirint de structuri înghesuite și de alei înguste.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Numele stabilit în cele din urmă pentru proiect a fost ales de către jurnalistul Franco Franchi după cel de-al Doilea Război Mondial; Delli, Sergio (). Le strade di Roma. Rome: Newton & Compton. p. sub vocem. 
  2. ^ Bing Maps (Map). Cartografie realizată de Nokia. Microsoft.  Parametru necunoscut |map= ignorat (ajutor); Parametru necunoscut |mapurl= ignorat (ajutor);
  3. ^ McClendon, p. 34.
  4. ^ Cutler, Teresa. „Via Della Conciliazione”. LifeInItaly.com. Accesat în . 
  5. ^ Kirk, p. 1.

Surse[modificare | modificare sursă]

  • Kirk, T (decembrie 2006). „Framing St. Peter's: urban planning in Fascist Rome”. The Art Bulletin: 1–16. 
  • McClendon, Charles B. (). „The History of the Site of St. Peter's Basilica, Rome”. Perspecta. 25: 34–65. JSTOR 1567138. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

41°54′08.28″N 12°27′43.20″E / 41.9023000°N 12.4620000°E