Gian Lorenzo Bernini

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gian Lorenzo Bernini
Date personale
Născut[1][4][5][6] Modificați la Wikidata
Napoli, Regatul Neapolelui[7][8][9] Modificați la Wikidata
Decedat (81 de ani)[4][5][6][10] Modificați la Wikidata
Roma, Statele Papale[9] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatBazilica Santa Maria Maggiore Modificați la Wikidata
PărințiPietro Bernini[*][[Pietro Bernini (Italian sculptor, painter and restorer (1562-1629))|​]][11] Modificați la Wikidata
Frați și suroriLuigi Bernini[*][12]
Giuditta Bernini[*][[Giuditta Bernini (daughter of Pietro Bernini)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuCaterina Tezio[*][[Caterina Tezio (27 Oct 1617 - Aug 1673)|​]] Modificați la Wikidata
CopiiDomenico Bernini[*] Modificați la Wikidata
Religiecatolicism Modificați la Wikidata
Ocupațiesculptor
artist
pictor
arhitect
architectural draftsperson[*][[architectural draftsperson (drafter of technical drawings of buildings)|​]]
designer Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiItalia
Paris[9]
Roma[9]
Siena[9] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba italiană[13][14] Modificați la Wikidata
Activitate
Mișcare artisticăbaroc[2][3]  Modificați la Wikidata
Opere importantePalazzo Barberini[*][[Palazzo Barberini (palace in Rome housing part of the Galleria Nazionale d'Arte Antica)|​]], Piața Sf. Petru din Roma, Estasi di santa Teresa d'Avila[*][[Estasi di santa Teresa d'Avila (sculpture by Gian Lorenzo Bernini)|​]], Bust of Costanza Bonarelli[*][[Bust of Costanza Bonarelli (marble bust by Gianlorenzo Bernini)|​]], chiesa di Sant'Andrea al Quirinale[*][[chiesa di Sant'Andrea al Quirinale (church in Rome)|​]], fontana dei Quattro Fiumi[*][[fontana dei Quattro Fiumi (Fountain in Rome designed by Gian Lorenzo Bernini)|​]]  Modificați la Wikidata

Gian Lorenzo Bernini (n. , Napoli, Regatul Neapolelui – d. , Roma, Statele Papale) a fost printre cei mai mari artiști ai barocului, cunoscut mai ales ca sculptor, deși a avut lucrări semnificative și în domeniul arhitecturii, picturii și poeziei.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

S-a născut în anul 1598 la Napoli, fiul sculptorului toscan Pietro Bernini. În 1605 familia lui s-a mutat la Roma. În copilărie, Gian Lorenzo a lucrat ca asistent al mai puțin talentatului său tată. A fost considerat unul dintre cei mai importanți artiști ai barocului. Mare arhitect și sculptor, activitatea lui Bernini este legată de acțiunea papilor din secolul al XVII–lea.

Bernini a murit la 28 noiembrie 1680 și a fost îngropat în Biserica Santa Maria Maggiore din Roma, după ce a stat în serviciul a opt papi. A fost unul dintre cei mai de seamă artiști ai epocii.

Opera[modificare | modificare sursă]

Panteonul cu „urechile” lui Bernini
Extazul Sfintei Tereza⁠(en)[traduceți] (1647)

Capodopera sa este Piața Sfântului Petru din Roma, delimitată de o colonadă gigantică formată din 284 de coloane, desfășurate pe patru rânduri, cu 140 de statui. Soluția găsită de Bernini uimește și astăzi: cele două brațe ale colonadei strâng la pieptul Bisericii Catolice, reprezentată de catedrală, credincioșii aflați în piață. Ca sculptor, Bernini poate fi încadrat barocului prin compozițiile sale ce redau mișcarea și prin preferința pentru policromie. Astfel, monumentul funerar al papei Alexandru al VII-lea combină marmura roșie, verde și albă, în care Bernini a sculptat figuri reale și alegorice, cu bronzul aurit. Personajele sunt dispuse scenografic și întreaga compoziție sugerează mișcarea.

Fontana del Tritone (1642-43) (Fȃntȃna Tritonului), Roma

Gian Lorenzo Bernini a construit două clopotnițe, care au trecut în istorie drept „urechile de măgar ale lui Bernini”. La terminarea reparațiilor, același papă a ordonat să fie demontat plafonul din bronz din pridvorul Panteonului, care de atunci oferă privirii scheletul și grinzile acoperișului. Bronzul, inclusiv cuiele, au fost reutilizate la turnarea coloanelor baldachinului din altarul Bazilicii San Pietro din și a tunurilor noi pentru artilerie de pe zidurile Castelului Sant'Angelo. La 7 iulie 1894, în prezența unei delegații a guvernului, comisia arheologică italiană doboară „urechile lui Bernini”, Panteonul revenind la forma sa anterioară, pe care a păstrat-o până în prezent.

Bernini a realizat în Piazza Barberini din Roma construcția a două fântâni (a Tritonului și a Albinelor) și Palatul Barberini.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Gian Lorenzo Bernini”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ http://www.getty.edu/vow/ULANFullDisplay?find=Gian+Lorenzo+Bernini&role=&nation=&prev_page=1&subjectid=500032022  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ http://vocab.getty.edu/page/ulan/500032022  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  5. ^ a b c d Giovanni Lorenzo Bernini (în engleză), RKDartists 
  6. ^ a b c d Gian Lorenzo Bernini, Kunstindeks Danmark, accesat în  
  7. ^ „Gian Lorenzo Bernini”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  8. ^ https://www.britannica.com/biography/Gian-Lorenzo-Bernini  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  9. ^ a b c d e https://rkd.nl/explore/artists/7527  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  10. ^ a b Gian Lorenzo Bernini, SNAC, accesat în  
  11. ^ http://www.wissen-digital.de/index.php?title=Gian_Lorenzo_Bernini&galerie%5B2477_0%5D=0  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  12. ^ Union List of Artist Names, , accesat în  
  13. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  14. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]