Limba portugheză

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
portugheză
português
Pronunțiepuɾtu'geʃ/, /portu'ges/, /portu'geis/, /poɹtu'ges/ sau /poʁtu'geiʃ
Vorbită înAndorra
Angola
Brazilia
Capul Verde
Guineea-Bissau
Guineea Ecuatorială
India
Italia(de către italo-brazilienii întorși în Italia)
Macao (RPCh)
Mozambic
Namibia
Portugalia
São Tomé și Príncipe
Spania (Galicia, Castilia și León și Extremadura)
Timorul de Est
RegiuniAfrica
America de Sud
Asia
Peninsula Iberică
Număr de vorbitori200-240 de milioane (locul 6)
Limbă-mamălatină
Sistem de scrierealfabetul latin (variantă portugheză)
Tipologie lingvisticălimbă flexionară
SVO
Clasificare
limbi indo-europene
Statut oficial și codificare
Limbă oficială înAngola
Brazilia
Capul Verde
Guineea-Bissau
Guineea Ecuatorială
Macao (RPCh)
Mozambic
Portugalia
São Tomé și Príncipe
Timorul de Est
ACOLOP
CPLP
Organizația Statelor Americane
PALOP
Uniunea Africană
 Uniunea Europeană
Uniunea Latină
Organ de
reglementare
International Portuguese Language Institute[*][[International Portuguese Language Institute |​]]
Community of Portuguese Language Countries[*][[Community of Portuguese Language Countries (international organization)|​]]
Academia Braziliană de Litere[*]
Academia de Științe din Lisabona[*]  Modificați la Wikidata
ISO 639-1pt
ISO 639-2por
ISO 639-3
(cel mai
răspândit dialect)
por
Extras
Declarația Universală a Drepturilor Omului – articolul 1
Todos os seres humanos nascem livres e iguais em dignidade e em direitos. Dotados de razão e de consciência, devem agir uns para com os outros em espírito de fraternidade.
Răspândire în lume
Răspândirea limbii portugheze în lume
Răspândirea limbii portugheze în lume
Puteți vizita Wikipedia în portugheză.
Această pagină poate conține caractere Unicode

Portugheza (Despre acest sunet português , de asemenea língua portuguesa) este o limbă romanică originară din nord-vestul Peninsulei Iberice (Galicia și nordul Portugaliei de astăzi). Este unica limbă oficială în Angola, Brazilia, Capul Verde, Guineea-Bissau, Mozambic, Portugalia și São Tomé și Príncipe, iar în Macao și Timorul de Est este co-oficială cu chineza și, respectiv, tetum. Portugheza este oficială și în Guineea Ecuatorială împreună cu limbile spaniolă și franceză.

În Galicia (Spania) limba portugheză este oficială sub numele de "limba galiciană" și este scrisă, în varianta sa oficială, cu ortografia spaniolă. Există, însă, o altă ortografie, comună cu altele varietățile a limbii portugheze, susținută de Academia Galiciană a Limbii Portugheze.

Portugheza se clasează a șasea între limbile lumii în funcție de numărul de vorbitori nativi (peste 200 de milioane) și prima pe continentul sud-american (186 de milioane, peste 51% din populația continentului). Este de asemenea o importantă limbă de circulație (lingua franca) în Africa. Portugheza s-a difuzat în întreaga lume în secolele XV-XVI, când Portugalia a pus bazele unui vast imperiu colonial și comercial (1415–1999), răspândindu-se din Brazilia în America până în Macao (China). În perioada colonială, au apărut multe creole portugheze, în mod special în Africa, Asia și Caraibe.

Portugheza este adesea supranumită limba lui Camões, după autorul Lusiadei; ultima floare a Latiumului (Olavo Bilac); și limba cea dulce după Cervantes.

Distribuție geografică[modificare | modificare sursă]

Portugheza este limba oficială și națională în Angola, Brazilia, Galicia, Portugalia și São Tomé și Príncipe, precum și cea mai vorbită limbă în Mozambic. Este de asemenea una dintre limbile oficiale în Guineea Ecuatorială (împreună cu spaniola și franceza), Timorul de Est (alături de tetum) și R.A.S. Macau (co-oficială cu chineza). Există importante comunități de vorbitori de portugheză în Andorra, Luxemburg, Namibia și Paraguay (în aceasta din urmă la recensământul din 2002 au fost înregistrați 112 520 de vorbitori nativi de portugheză). Creole portugheze sunt limbile native în Capul Verde și Guineea-Bissau (deși portugheza standard este limba oficială).

Comunități de imigranți vorbitori de portugheză se regăsesc în multe orașe ale lumii, printre care Montreal și Toronto în Canada; Paris în Franța; Asunción în Paraguay; Boston, New Bedford, Cape Cod, Fall River, Honolulu, Houston, Newark, New York City, Orlando, Miami, Providence, Sacramento în Statele Unite; Buenos Aires în Argentina; și orașe din Uruguay și Japonia. Alte țări unde se regăsesc vorbitori ai limbii sunt Andorra, Belgia, Bermuda, Elveția și India (în fostele colonii portughete, cum ar fi Goa). Portugheza este vorbită de 188 de milioane în America de Sud, 17 milioane în Africa, 12 milioane în Europa, 2 milioane în America de Nord și 610 000 în Asia.

CPLP sau Comunitatea Țărilor de Limbă Portugheză este o organizație internațională formată din opt state independete, în care portugheza este limbă oficială. Portugheza este limbă oficială și/sau de lucru în mai multe organizații precum Uniunea Europeană, Mercosul sau Uniunea Africană. Limba portugheză câștigă popularitate în Africa, Asia și America de Sud caa doua limbă străină.

Portugheza are, alături de spaniolă, cea mai ridicată rată de creștere între limbile occidentale, și, conform unor estimări ale UNESCO, este limba cu cel mai mare potențial de creștere ca limbă de comunicare internațională în Africa (sud) și America de Sud. Se estimează că țările africane de limbă portugheză vor avea o populație totală de 83 de milioane până în 2050. După ce Brazilia a acces în piața economică Mercosul, alături de alte națiuni sud-americane, precum Argentina, Uruguay și Paraguay, s-a înregistrat o creștere a cererii de studiu a limbii portugheze în acele țări. Puterea demografică a Braziliei pe continent, va continua să întărească prezența limbii portugheze în regiune.

Estação da Luz, amplasamentul muzeului în São Paulo, Brazilia.

Limba câștigă tot mai multă popularitate în Asia, în principal datorită exploziei numărului de vorbitori în ultimii cinci ani în Timorul de Est, în timp ce Macao devine centrul chinez pentru studierea limbii portugheze. Aici la începutul secolului XXI, limba s-a aflat într-un declin pronunțat, însă acum recuperează devenind o limbă oportună datorită relațiilor diplomatice tot mai strânse între China și țările lusofone.

În martie 2006 s-a fondat Muzeul Limbii Portugheze, un muzeu interactiv despre limba portugheză, la São Paulo, Brazilia, orașul cu cei mai mulți vorbitori de portugheză din lume.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]