Iepure de câmp

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Iepure de câmp
Lepus europaeus (Causse Méjean, Lozère)-cropped.jpg
Stare de conservare
Status iucn3.1 LC ro.svg
Risc scăzut (LC) (IUCN 3.1)
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Lagomorpha
Familie: Leporidae
Gen: Lepus
Specie: Iepure de câmp
Nume binomial
Lepus europeaus
Pallas, 1778
European Hare area.png
Arealul iepurelui de câmp

Iepurele de câmp[1] (Lepus europeaus) sau iepurele comun[1] este un mamifer din familia leporidelor.[2] Această specie populează landșafturile deschise și semideschise din zona temperată a Europei și a unor părți ale Asiei. Numărul iepurilor de câmp este în scădere din cauza intensivizării agriculturii. Iepurele de câmp nu este înrudit cu iepurele de casă (Oryctolagus cuniculus domesticus) și nu dă urmași la încrucișare cu acesta.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Iepure de câmp alergând

Această specie este una dintre cele mai mari dintre lagomorfe. Lungimea corpului împreună cu capul variază de la 60 până la 75 cm și lungimea cozii de la 7,2 până la 11 cm. Greutatea este de obicei între 3 și 5 kg.[3]

Culoarea blănii este brună-gălbuie pe spate; roșcată pe umeri, labe și gât; albă pe partea de jos și neagră la coadă și vârfurile urechilor.[4]

Areal și habitat[modificare | modificare sursă]

Iepurele de câmp se întâlnește în cea mai mare parte a Europei continentale și în părți ale Asiei. Arealul său se întinde din Spania de Nord până în Scandinavia de Sud, Europa de Est, și părțile de nord ale Asiei Occidentale și Centrale. Iepurele de câmp își extinde arealul în Siberia. În Regatul Unit a fost adus de către romani cu circa 2000 de ani în urmă. De asemenea a fost adus în America de Nord (provincia Ontario, Canada și statul New York, Statele Unite), Conul Sudic al Americii de Sud, Australia, Nouă Zeelandă și sudul coastei pacifice a Rusiei.[5]

Iepurii trăiesc în principal în câmpurile deschise cu desișuri izolate pentru adăpost. Sunt foarte adaptabili și prosperă pe terenurile agricole mixte.[6] În conformitate cu un studiu realizat în Cehia, densitatea medie a iepurilor este cea mai mare la altitudinile sub 200 m, între 40 și 60 de zile cu zăpadă pe sol, între 450 și 700 mm de precipitații anuale și temperatura medie anuală a aerului de 10 °C.[7] Ei au nevoie de adăpost, precum fâșii forestiere, șanțuri și zone de adăpost permanent, pentru că aceste habitate le oferă o dietă variată, și prezintă o densitate mai joasă în câmpurile mari deschise. Prelucrarea intensivă a câmpurilor conduce la o mortalitate ridicată în rândul iepurilor tineri.[8]

Mod de viață[modificare | modificare sursă]

Iepurele este un animal în mare parte nocturn și își petrec o treime din timp hrănindu-se.[6] Pe timp de zi, iepurele se ascunde într-un culcuș într-o adâncitură în sol. Iepurii pot alerga cu până la 70 km/h și, în cazul unui atac al prădătorilor, se bazează pe superioritatea lor la viteză. Se crede că în general sunt solitari, dar pot fi văzuți în cadrul unor grupuri mari și mici. Nu par să fie teritoriali, trăind în domenii vitale utilizate în comun de circa 300 ha. Comunică printr-o gamă largă de semnale vizuale. Ca să arate interes, ridică urechile, pe când urechile coborâte îi avertizează pe ceilalți să rămână la distanță. Provocând pe un altul, iepurele bate cu labele din față; se folosește de labele din spate că să-i avertizeze pe ceilalți de un prădător. Un iepure țipă când este rănit sau speriat și o iepuroaică scoate strigăte "guturale" ca să-și cheme puii.[4] Iepurele poate trăi până la 12 ani.[2]

Fătarea are loc într-o adâncitură în sol. Iepuroaica poate avea până la 3 fătări pe an cu o perioadă de gestație de 41 – 42 zile. Puii cântăresc la naștere circa 130 g.[9] Iepurașii sunt acoperiți de blană și sunt în stare să părăsească cuibul în scurt timp după naștere, o adaptare la absența unei protecții fizice comparabile cu cea oferită de o vizuină. Iepurașii se împrăștie în cursul zilei și se adună seara în apropiere de locul unde s-au născut ca să fie alăptați de mama lor. După două săptămâni pot mânca hrană solidă și după patru sunt deja înțărcați.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Lozan, Mina (). Enciclopedia Sovietică Moldovenească. Vol. II. Redacția principală a Enciclopediei Sovietice Moldovenești. p. 476, art. Iepure. 
  2. ^ a b „Hacklander, K.; Schai-Braun, S. (2019). "Lepus europaeus". The IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2019: e.T41280A45187424”. 
  3. ^ „Lepus europaeus. Animal Diversity. University of Michigan”. 
  4. ^ a b Naughton, D. (2012). The Natural History of Canadian Mammals. University of Toronto Press. pp. 235–238. ISBN 978-1-4426-4483-0.
  5. ^ Bonino, N. A.; Cossios, D.; Menegheti, J. (2010). ". "Dispersal of the European hare, Lepus europaeus in South America" (PDF). 
  6. ^ a b Chapman, Joseph A.; Flux, John E. C. (1990). „Rabbits, Hares and Pikas: Status Survey and Conservation Action Plan”. 
  7. ^ „Pikula, J.; Beklová, M.; Holešovská, Z.; Treml, F. (2004). "Ecology of European brown hare and distribution of natural foci of Tularaemia in the Czech Republic". Acta Veterinaria Brno. 73 (2): 267–273”. 
  8. ^ „Panek, Manek; Kamieniarz, Robert (1999). "Relationships between density of brown hare Lepus europaeus and landscape structure in Poland in the years 1981–1995". Acta Theriologica. 44 (1): 67–75”. 
  9. ^ Kurta, Allen (1995). Mammals of the Great Lakes Region. University of Michigan Press. p. 104. ISBN 978-0-472-06497-7.