Partidul Verde (România)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Partidul Verde)
Partidul Verde (Verzii)
Logo2022 partidulverde.jpg
Președinte Marius Lazăr și Lavinia Cosma
Secretar general Silviu Dumitru
Președinte executiv Adrian Dohotaru
Liderul Tinerilor Verzi Bogdan Dumitraș
Înființat Noiembrie 2005,
Refondat in 3 Septembrie 2022
Sediu Str. Cuțitul de Argint, nr.8,
Sector 4, București
Organizație de tineret Tinerii Verzi
Număr de membri (2019) 6.000[1]
Ideologie oficială Majoritate:

Politică verde
Pro-europenism[2]
Anticorupție
Factiuni:
Socialism democratic[3][4][5]
Progresism[6][7]
Conservatorism verde[8][9][10]

Poziție politică Centru spre Stânga
Slogan politic România Justă. O țară Sănătoasă!
Afiliere internațională Global Greens
Afiliere europeană Partidul Verde European
Culori oficiale Verde
Senat
0 / 136
Camera Deputaților
0 / 330
Parlamentul European
1 / 33
Consilieri Județeni
0 / 1340
Primari
2 / 3174
Consilieri Locali
117 / 39900
Prezență online www.partidulverde.ro

Partidul Verde - Verzii (abreviat PV) este un partid politic din România.

Partidul Verde este singurul partid politic din România membru al Verzilor Europeni. Este membru cu drepturi depline în European Green Party (EGP), reprezentat prin Grupul Verzilor în Parlamentul European. Partidul Verde din România are un vot în cadrul Consiliului EGP, forul lărgit de conducere al Verzilor Europeni, care se întrunește de două ori pe an.

Doctrină politică[modificare | modificare sursă]

Valorile fundamentale sunt: Libertatea, Egalitatea, Dreptatea socială, Prezervarea Biodiversității. Justiția de Mediu înseamnă Justiție Socială. Justiția între generații și respectarea dreptului la viața împlinită  într-un mediu curat, pentru fiecare om, sunt principii fundamentale. Verzii sunt preocupați de respectarea drepturilor oamenilor și protectia mediului înconjurător, de drepturile animalelor și de salvarea naturii, oferind soluții economice durabile la marile probleme ale economiei și societății contemporane supuse unor pericole tehnologice (industrie amenințătoare la adresa resurselor naturale epuizabile, la adresa patrimoniului cultural și a mediului, cu efecte nefaste precum: poluarea, schimbările climatice, distrugerea stratului de ozon, încălzirea globală), economice (consumerism, capitalism ultraliberal, criză financiară), sociale (alienare, egocentrism, lăcomie, creșterea infracționalității și a devianței sociale), politice (extremism, populism, corupție, pierderea încrederii cetățenilor în democrația reprezentativă și în instituțiile statului de drept).[11]

Istorie[modificare | modificare sursă]

Partidul Verde a fost fondat în noiembrie 2005 de către Gheorghe Ionicescu. A participat la alegerile prezidențiale din 2009, susținând candidatura lui Remus Cernea la președinția României. Tot în 2009, Ionicescu a decedat, iar Silviu Popa a fost numit președinte al Partidului Verde în locul lui Ionicescu. Popa a fost validat la congresul partidului din 26 septembrie 2009 și a demisionat la începutul lui 2012.

La Congresul din 14 ianuarie 2012, Ovidiu Iane a fost ales președinte al PV.

La alegerile locale din 2012, PV a obținut 2 primari (Iclănzel - Mureș și Azuga - Prahova) și 124 de consilieri locali, cu 0,87 % din voturile la nivel național. La alegerile parlamentare din 2012, PV a obținut doi deputați (Ovidiu Iane și Remus Cernea), pe listele USL.

În data de 13 aprilie 2013, deputatul Ovidiu Iane și-a anunțat demisia din Partidul Verde și adeziunea la PSD.[12]

Pe 13 mai 2013, pe fondul dezbaterii publice despre explorarea și exploatarea gazelor de șist, Partidul Verde se delimitează de poziția USL și rămâne consecvent principiilor ecologiste, conform comunicatului de presă: "Ne opunem gazelor de șist, exploatărilor miniere de la Roșia Montană, suntem extrem de îngrijorați că în cadrul USL sunt manifestate tot mai mult opinii și intenții de a se da drumul, de a se face pași către astfel de proiecte privind gazele de șist și cianurile.

În data de 23 noiembrie 2013 deputatul Remus Cernea a părăsit Partidul Verde din cauza diferențelor de opinie cu privire la strategia cu care formațiunea trebuia să abordeze alegerile europarlamentare.[13]

Partidul Verde s-a înscris în cursa electorală pentru alegerile europarlamentare cu o listă de 24 de candidați (pe listă aflându-se și doi colegi din Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova). Rezultatul obținut a fost de 19.125 de voturi (0,34% la nivel național).

În urma alegerilor locale din 2016 Partidul Verde a obținut un mandat de primar (Iosif Josan - Vințu de Jos, Alba) și 52 de consilieri locali în 33 de localități din 17 județe.

La congresul din 20 iulie 2019, Florin Călinescu a fost ales președintele partidului.

In data de 3 septembrie 2022 la Congresul Extraordinar al Partidului Verde (Verzii), desfășurat la București, a fost votată moțiunea "România Justă. O țară Sănătoasă" în care programul politic se bazează pe construcția unei Românii sănătoase la trup, suflet și minte. Nouă echipă Verzii 2.0: Copreședinți: Marius Lazăr si Lavinia Cosma; Președinte Executiv: Adrian Dohotaru; Secretar General: Silviu Dumitru

Președinți[modificare | modificare sursă]

Marius Lazăr - co-președintele Partidului Verde în prezent

Rezultate electorale[modificare | modificare sursă]

Alegerile locale[modificare | modificare sursă]

An Voturi % Primari Consilieri județeni Consilieri locali
2020 30.142 0,40%
1 / 3174
0 / 1340
115

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Cati membri au partidele din Romania. Ce partid a pierdut din adepti”. Accesat în . 
 2. ^ „Viziunea noastra”. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 3. ^ „Jeremy Corbyn, your fellow European socialists need you in the EU; theguardian.com”. 
 4. ^ „Moștenirea lui Dohotaru; adevarul.ro”. 
 5. ^ „Am vorbit cu parlamentarul USR care a mâncat din coșul de gunoi; vice.com/ro”. 
 6. ^ "O judecată dreaptă va decide". Ce vor să facă "Verzii", Bistrița Civică și comercianții din centrul”. Timp Online. . 
 7. ^ „Statut”. PV. . 
 8. ^ „Proiect de lege al Laviniei Cosma”. 
 9. ^ „„Partidul Verde nu e stânga, nu e de centru stânga și nu va face niciodată vreo alianță cu PSD". 
 10. ^ „Parlamentul a aprobat legea”. 
 11. ^ „Răspunsul Partidului Verde la adresa Greenpeace referitoare la poziția partidului față de proiectul RMGC”. Arhivat din original la . 
 12. ^ Ovidiu Iane trece pe culoarea roșie
 13. ^ Deputatul Remus Cernea a părăsit Partidul Verde, Cuget Liber, 24 noiembrie 2013
 14. ^ Partidul Verde - Biroul Executiv Central Arhivat în , la Wayback Machine.; partidulverde.ro, accesat la 1 iunie 2020

Legături externe[modificare | modificare sursă]