Sari la conținut

Partidul Verde (România)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Partidul Verde)
Partidul Verde (Verzii)
AbrevierePV Verzii  Modificați la Wikidata
Oameni cheie
PreședinteMarius Lazăr și Lavinia Cosma
Președinte executivAdrian Tudor
Coordonator tineretBogdan Dumitraș
Date
ÎnființatRelansat în Septembrie 2022,
fondat inițial în 2005
SediuStr. Cuțitul de Argint, nr.8,
Sector 4, București
Organizație de tineretTinerii Verzi
Număr de membri (2023)6.500[1]
Informații
Ideologie oficialăMajoritate:
Politică verde[2]
Pro-europenism[3]
Anticorupție
Facțiuni:
Socialism democratic[4][5]
Conservatorism social[6][7]
Progresism[8][9]
Conservatorism verde[10][11]
Poziție politicăCentru spre centru-stânga
Slogan politicRomânia Justă. O țară Sănătoasă!
Afiliere naționalăAER pentru România (2023-2024)
Mișcarea România Renaște (2024-)
Afiliere internaționalăGlobal Greens
Afiliere europeanăPartidul Verde European
Culori oficialeVerde și Galben
Senat
0 / 136
Camera Deputaților
0 / 330
Parlamentul European
0 / 33
Consilieri Județeni
0 / 1340
Primari
2 / 3174
Consilieri Locali
119 / 39900
Prezență online
www.partidulverdeverzii.ro

Partidul Verde – Verzii (PV) este un partid politic de orientare ecologistă din România.

În prezent este condus de copreședinții Marius Lazăr și Lavinia Cosma.[12][13][14][15]

Partidul Verde este singurul partid politic din România membru al Verzilor Europeni. Este membru cu drepturi depline în European Green Party (EGP), reprezentat prin Grupul Verzilor în Parlamentul European. Partidul Verde din România are un vot în cadrul Consiliului EGP, forul lărgit de conducere al Verzilor Europeni, care se întrunește de două ori pe an.

Doctrină politică[modificare | modificare sursă]

Valorile fundamentale sunt: Libertatea, Egalitatea[16][17], Dreptatea socială, Prezervarea Biodiversității. Justiția de Mediu înseamnă Justiție Socială. Justiția între generații și respectarea dreptului la viața împlinită  într-un mediu curat, pentru fiecare om, sunt principii fundamentale. Verzii sunt preocupați de respectarea drepturilor oamenilor și protectia mediului înconjurător, de drepturile animalelor și de salvarea naturii, oferind soluții economice durabile la marile probleme ale economiei și societății contemporane supuse unor pericole tehnologice (industrie amenințătoare la adresa resurselor naturale epuizabile, la adresa patrimoniului cultural și a mediului, cu efecte nefaste precum: poluarea, schimbările climatice, distrugerea stratului de ozon, încălzirea globală), economice (consumerism, capitalism ultraliberal, criză financiară), sociale (alienare, egocentrism, lăcomie, creșterea infracționalității și a devianței sociale), politice (extremism, populism, corupție, pierderea încrederii cetățenilor în democrația reprezentativă și în instituțiile statului de drept).[18]

Istorie[modificare | modificare sursă]

Partidul Verde a fost fondat în noiembrie 2005 de către Gheorghe Ionicescu. A participat la alegerile prezidențiale din 2009, susținând candidatura lui Remus Cernea la președinția României. Tot în 2009, Ionicescu a decedat, iar Silviu Popa a fost numit președinte al Partidului Verde în locul lui Ionicescu. Popa a fost validat la congresul partidului din 26 septembrie 2009 și a demisionat la începutul lui 2012.

La Congresul din 14 ianuarie 2012, Ovidiu Iane a fost ales președinte al PV.

La alegerile locale din 2012, PV a obținut 2 primari (Iclănzel - Mureș și Azuga - Prahova) și 124 de consilieri locali, cu 0,87 % din voturile la nivel național. La alegerile parlamentare din 2012, PV a obținut doi deputați (Ovidiu Iane și Remus Cernea), pe listele USL.

În data de 13 aprilie 2013, deputatul Ovidiu Iane și-a anunțat demisia din Partidul Verde și adeziunea la PSD.[19]

Pe 13 mai 2013, pe fondul dezbaterii publice despre explorarea și exploatarea gazelor de șist, Partidul Verde se delimitează de poziția USL și rămâne consecvent principiilor ecologiste, conform comunicatului de presă: "Ne opunem gazelor de șist, exploatărilor miniere de la Roșia Montană, suntem extrem de îngrijorați că în cadrul USL sunt manifestate tot mai mult opinii și intenții de a se da drumul, de a se face pași către astfel de proiecte privind gazele de șist și cianurile.

În data de 23 noiembrie 2013 deputatul Remus Cernea a părăsit Partidul Verde din cauza diferențelor de opinie cu privire la strategia cu care formațiunea trebuia să abordeze alegerile europarlamentare.[20]

Partidul Verde s-a înscris în cursa electorală pentru alegerile europarlamentare cu o listă de 24 de candidați (pe listă aflându-se și doi colegi din Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova). Rezultatul obținut a fost de 19.125 de voturi (0,34% la nivel național).

În urma alegerilor locale din 2016 Partidul Verde a obținut un mandat de primar (Iosif Josan - Vințu de Jos, Alba) și 52 de consilieri locali în 33 de localități din 17 județe.

La congresul din 20 iulie 2019, Florin Călinescu a fost ales președintele partidului.[21] După retragerea lui în 2022,[22], în data de , la Congresul Extraordinar al Partidului Verde (Verzii), desfășurat la București, a fost votată moțiunea "România Justă. O țară Sănătoasă" în care programul politic se bazează pe construcția unei Românii sănătoase la trup, suflet și minte. Nouă echipă Verzii 2.0: Copreședinți: Marius Lazăr si Lavinia Cosma; Președinte Executiv: Adrian Dohotaru; Secretar General: Silviu Dumitru

După aceea, a izbucnit în mai 2023, un conflict în cadrul partidului, manifestat prin două congrese concurente — unul confirmând pe cei doi copresedinti Marius Lazar si Lavinia Cosma[23] și altul demițându-i, fiecare cu votul majorității largi a delegaților prezenți. Cele două facțiuni se acuză reciproc de colaborare cu formațiunea de extremă dreaptă AUR și, respectiv, cu PSD.[24][25]

Alianța AER pentru România (Partidul Verde și Partidul Ecologist Român)
Alianța AER pentru România (Partidul Verde și Partidul Ecologist Român)

în data de 9 Decembrie 2023 a avut loc un Congres Extraordinar al partidului, prin care acesta a reconfirmat alegerea lui Marius Lazăr și Lavinia Cosma ca și Copreședinți ai Verzilor, precum și a aprobat constituirea Alianței AER pentru România.

Organizație de tineret - Tinerii Verzi[modificare | modificare sursă]

Tinerii Verzi
AbrevierePV Verzii  Modificați la Wikidata
Oameni cheie
PreședinteBogdan Dumitraș
Cătălina Barzu
Secretar GeneralStanca Angelo
Date
Înființat2022
SediuBucurești
Număr de membri (2023)cca. 70
Informații
Ideologie oficialăPolitică verde
Politici de tineret
Socialism democratic
Democrație directă
Conservatorism verde
Poziție politicăCentru-dreapta spre Stânga
Afiliere internaționalăPartidul Verde European  Modificați la Wikidata
Afiliere europeanăTinerii Verzi Europeni
Culori oficialeVerde
Prezență online
www.tineret.partidulverdeverzii.ro

Tinerii Verzi (în engleza: Young Greens of Romania) este organizația de tineret a Partidului Verde.

Tinerii Verzi sunt singura organizație de tineret verde din România și totodată prima care pune accent pe justiția socială și de mediu.

Organizația a fost fondată în martie 2022. Pe 15 august 2022 a avut loc prima Adunare Generală a Tinerilor Verzi. În AG s-a validat statutul, programul și au fost aleși membrii Biroului Național.

Pe 24 mai 2023 a avut loc Congresul Extraordinar al Tinerilor Verzi în urma căruia Bogdan Dumitraș a fost ales lider al organizației iar Mihai Tudose a fost ales secretar general, noul birou fiind compus din 10 persoane: 6 femei și 4 bărbați.

Tinerii Verzi sunt afiliati la nivel european Federației Tinerilor Verzi Europeni incepand cu primavara anului 2023.

În decembrie 2023, Cătălina Barzu a fost aleasă copreședintă a organizație de către Consiliul Național.

Președinți[modificare | modificare sursă]

Rezultate electorale[modificare | modificare sursă]

Alegerile locale[modificare | modificare sursă]

An Voturi % Primari Consilieri județeni Consilieri locali
2020 50.860 0,69%
1 / 3174
0 / 1340
115 / 39900
2024 22.111 0,25%
2 / 3174
0 / 1340
38 / 39900

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Cati membri au partidele din Romania. Ce partid a pierdut din adepti”. Accesat în . 
 2. ^ „Viziunea noastra”. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 3. ^ „Viziunea noastra”. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 4. ^ „Moștenirea lui Dohotaru; adevarul.ro”. 
 5. ^ „Am vorbit cu parlamentarul USR care a mâncat din coșul de gunoi; vice.com/ro”. 
 6. ^ "Mor oameni. Și consumatori și oameni nevinovați, victime ale acestora.",l”. Partidul Verde - Verzii. . 
 7. ^ „Parlamentul a aprobat legea”. 
 8. ^ "O judecată dreaptă va decide". Ce vor să facă "Verzii", Bistrița Civică și comercianții din centrul”. Timp Online. . 
 9. ^ „Statut”. PV. . 
 10. ^ „Proiect de lege al Laviniei Cosma”. 
 11. ^ „„Partidul Verde nu e stânga, nu e de centru stânga și nu va face niciodată vreo alianță cu PSD". 
 12. ^ Cojocaru, Radu (). „Nu este un simplu partid ecologist. Marius Lazăr, despre Partidul Verde (Verzii) pe care îl conduce”. PS News. Accesat în . 
 13. ^ „LIVE TEXT: Conferință de presă la Partidul Verde, filiala Constanța (GALERIE FOTO)”. ZIUA de Constanta. . Accesat în . 
 14. ^ „Interviurile Infinit FM din data de 29 septembrie 2023. Invitați: Marius Lazăr și Lavinia Cosma, copreședinți Partidul Verde - Verzii”. Radio Infinit. . Accesat în . 
 15. ^ Team, DCNews. „Marius Lazăr, co-președinte al Partidului Verde, invitat la De Ce Citim/ VIDEO”. DCNews. Accesat în . 
 16. ^ „Partidul Verde (Verzii) - 2.6% în ultimul sondaj apărut în presa românească - Partidul Verde” (în engleză). . Accesat în . 
 17. ^ „Partidul Verde (Verzii) - 2.6% în ultimul sondaj apărut în presa românească - Partidul Verde” (în engleză). . Accesat în . 
 18. ^ „Răspunsul Partidului Verde la adresa Greenpeace referitoare la poziția partidului față de proiectul RMGC”. Arhivat din original la . 
 19. ^ Ovidiu Iane trece pe culoarea roșie
 20. ^ Deputatul Remus Cernea a părăsit Partidul Verde, Cuget Liber, 24 noiembrie 2013
 21. ^ Roșia Today. Florin Călinescu președinte la Partidul Verde promite să întoarcă poporul cu fața spre natură, Europa Liberă România 
 22. ^ Blaga, Calin (), Partidul Verde: Florin Călinescu a plecat, vine Geoană? Exclus, deocamdată! spun liderii partidului, Sibiu Independent 
 23. ^ newsbucuresti.ro, Redactia (), Congres Extraordinar al Verzilor: Copreședinții Marius Lazăr și Lavinia Cosma au fost reconfirmați în fruntea Partidului Verde (Verzii), News Bucuresti 
 24. ^ Garaiman, Roxana (), Conflictul din Partidul Verde continuă: Congresul desfășurat la Bușteni a reconfirmat copreședinții demiși, dar evenimentul este contestat de partid, G4Media.ro 
 25. ^ Andone, de Radu, Informația momentului despre Florin Călinescu. Ce s-a întâmplat cu marele actor. Este fără precedent, www.capital.ro 
 26. ^ Partidul Verde - Biroul Executiv Central Arhivat în , la Wayback Machine.; partidulverde.ro, accesat la 1 iunie 2020

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Doctrină politică[modificare | modificare sursă]

Valorile fundamentale sunt: Libertatea, Egalitatea, Dreptatea socială, Prezervarea Biodiversității. Justiția de Mediu înseamnă Justiție Socială. Justiția între generații și respectarea dreptului la viața împlinită  într-un mediu curat, pentru fiecare om, sunt principii fundamentale. Verzii sunt preocupați de respectarea drepturilor oamenilor și protectia mediului înconjurător, de drepturile animalelor și de salvarea naturii, oferind soluții economice durabile la marile probleme ale economiei și societății contemporane supuse unor pericole tehnologice (industrie amenințătoare la adresa resurselor naturale epuizabile, la adresa patrimoniului cultural și a mediului, cu efecte nefaste precum: poluarea, schimbările climatice, distrugerea stratului de ozon, încălzirea globală), economice (consumerism, capitalism ultraliberal, criză financiară), sociale (alienare, egocentrism, lăcomie, creșterea infracționalității și a devianței sociale), politice (extremism, populism, corupție, pierderea încrederii cetățenilor în democrația reprezentativă și în instituțiile statului de drept).[1]

Mediu și Economie Verde[modificare | modificare sursă]

Astăzi, după 33 de ani de economie de piață, impozităm în România mai mult munca decât capitalul, ceea ce inhibă performanța, efortul, creează inechități sociale majore, afectează echilibrul social. Nu putem așeza deficitul și toate găurile negre doar pe umerii celor care muncesc din greu. Statul nu mai poate  subvenționa la nesfârșit eșecurile marelui capital, în timp ce menține cheltuielile sociale ori investițiile pentru tranziția verde mult sub media europeană. Logica în care atunci când profiturile  marelui capital cresc, Piața e Dumnezeu, iar când ele lipsesc, Statul e Dumnezeu trebuie eliminată cu desăvârșire.

Succesul tranziției verzi înseamnă ca banii să slujească viața, nu viața să slujească banii!

În România, astăzi consumăm în 8 luni resursele naturale pentru un an întreg (cu o lună mai repede decât media globală), ceea ce escaladează bucla datoriilor lăsate generațiilor următoare și încetinește tranziția verde.

Noua economie trebuie să devină una circulară, a bunurilor durabile care pot fi reutilizate, reparate și reciclate, o economie în care deșeurile generate de un anumit sector economic devin o resursă utilă pentru valorificarea într-un alt sector economic.

Noua economie înseamnă utilizarea resurselor naționale pentru creșterea calității vieții cetățenilor români, nu doar a profitului partenerilor economici ai statului ori a veniturilor la buget.

Noua economie trebuie să aibă la bază un nou raport de sustenabilitate între stat și mediul privat românesc responsabil ecologic și social.

Noua economie înseamnă așezarea sistemului finanțelor publice și a sistemului bancar pe baze sănătoase. Sisteme care  să susțină statul, respectiv companiile responsabile social și ecologic.

Reforma fiscală structurală nu mai poate fi amânată și înlocuită cu măsuri cârpite care nu rezolvă problema de fond: creșterea veniturilor la buget. Dacă România ar colecta la buget cât colectează țările vecine, guvernul s-ar încadra în țintele de deficit bugetar și ar avea destui bani să reducă decalajele din educație, sănătate, cercetare și infrastructură.

Politici de tineret[modificare | modificare sursă]

Pledează pentru ca toate noile acte legislative și proiecte de politici publice să fie aprobate numai după evaluarea impactului asupra tinerilor până la 30 de ani. Aceștia sprijină introducerea unui mecanism de monitorizare a legislației din perspectiva tineretului, care să includă atât o evaluare a impactului, cât și un mecanism de consultare cu reprezentanții tinerilor atunci când legislația are impact asupra tinerilor.

Scăderea numărului de NEETS din România (tineri care nici nu lucrează, nici nu studiază, nici nu participă la un program de formare profesională) se poate face și prin dezvoltarea unui proces de orientare profesională mai larg, începând de la vârsta de 12 ani. Aceștia doresc să permită tinerii să beneficieze de vizite/stagii de scurtă experiență la organizații cu scop profit și non-profit, în strânsă cooperare între școli, administrații locale și organizațiile/întreprinderile respective pentru a le permite tinerilor să aibă un prim contact cu mediul profesional.

De asemenea, susțin introducerea Venitului de bază universal pentru studenți pe o perioadă de 3 ani.

Muncă[modificare | modificare sursă]

Aceștia susțin consolidarea dialogului social în România, reforma Codului Muncii din perspectiva dreptului la negocieri colective, respectul pentru sănătatea și securitatea în muncă și echilibrul dintre muncă și viața privată. Pledează pentru o nouă lege a dialogului social care să confirme și să garanteze negocierile la nivel național, care să faciliteze formarea sindicatelor, declanșarea grevelor, negocierea contractelor colective la nivel de sector. Ei cer reducerea pragului de reprezentativitate sindicală de la 50%+1 la 30%. Ei cer rapoarte transparente privind sănătatea și securitatea la locul de muncă și orele lucrate de angajați, în toate companiile publice și private. Succesul tranziției ecologice înseamnă locuri de muncă decente, sigure și durabile, un nou echilibru sănătos între muncă și viață privată.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Partidul Verde a fost fondat în noiembrie 2005 de către Gheorghe Ionicescu. A participat la alegerile prezidențiale din 2009, susținând candidatura lui Remus Cernea la președinția României. Tot în 2009, Ionicescu a decedat, iar Silviu Popa a fost numit președinte al Partidului Verde în locul lui Ionicescu. Popa a fost validat la congresul partidului din 26 septembrie 2009 și a demisionat la începutul lui 2012.

La Congresul din 14 ianuarie 2012, Ovidiu Iane a fost ales președinte al PV.

La alegerile locale din 2012, PV a obținut 2 primari (Iclănzel - Mureș și Azuga - Prahova) și 124 de consilieri locali, cu 0,87 % din voturile la nivel național. La alegerile parlamentare din 2012, PV a obținut doi deputați (Ovidiu Iane și Remus Cernea), pe listele USL.

În data de 13 aprilie 2013, deputatul Ovidiu Iane și-a anunțat demisia din Partidul Verde și adeziunea la PSD.[2]

Pe 13 mai 2013, pe fondul dezbaterii publice despre explorarea și exploatarea gazelor de șist, Partidul Verde se delimitează de poziția USL și rămâne consecvent principiilor ecologiste, conform comunicatului de presă: "Ne opunem gazelor de șist, exploatărilor miniere de la Roșia Montană, suntem extrem de îngrijorați că în cadrul USL sunt manifestate tot mai mult opinii și intenții de a se da drumul, de a se face pași către astfel de proiecte privind gazele de șist și cianurile.

În data de 23 noiembrie 2013 deputatul Remus Cernea a părăsit Partidul Verde din cauza diferențelor de opinie cu privire la strategia cu care formațiunea trebuia să abordeze alegerile europarlamentare.[3]

Partidul Verde s-a înscris în cursa electorală pentru alegerile europarlamentare cu o listă de 24 de candidați (pe listă aflându-se și doi colegi din Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova). Rezultatul obținut a fost de 19.125 de voturi (0,34% la nivel național).

În urma alegerilor locale din 2016 Partidul Verde a obținut un mandat de primar (Iosif Josan - Vințu de Jos, Alba) și 52 de consilieri locali în 33 de localități din 17 județe.

La congresul din 20 iulie 2019, Florin Călinescu a fost ales președintele partidului.

In data de , la Congresul Extraordinar al Partidului Verde (Verzii), desfășurat la București, a fost votată moțiunea "România Justă. O țară Sănătoasă" care susținea că programul politic se bazează pe construcția unei „Românii sănătoase la trup, suflet și minte.” Copreședinții partidului au fost aleși Marius Lazăr si Lavinia Cosma, iar Adrian Dohotaru președinte executiv.[4] Florin Călinescu, președintele anterior, fusese acuzat de încercare de a se apropia de AUR.[5]

La sfârșitul lui mai 2023, Marius Lazăr și Lavinia Cosma s-au confruntat cu o încercare de demitere la o ședință disputată (care face obiectul unui proces la Tribunalul București) a Consiliului Național, fiind acuzați de secretarul general de pactizare cu PSD; La scurt timp după, în 27 Mai, au fost realeși într-un congres extraordinar desfășurat la Bușteni.[6] În luna următoare, în 24 iunie, la congresul național de la București, organizat fără drept de secretarul general, au fost aleși copreședinți Rodica Bărbuță și Bogdan Botea. Acest congres a fost respins ca inadmisibil, cu drept de recurs în termen de 30 zile de la comunicare[7]. Până la soluționarea definitivă în instanță a celor 2 Congrese și a Consiliului Național, președinți ai Partidului Verde în acte rămân Marius Lazăr și Lavinia Cosma si membrii BPN conform documentelor disponibile pe site-ul Tribunalul București.

Organizație de tineret - Tinerii Verzi[modificare | modificare sursă]

Tinerii Verzi
AbrevierePV Verzii  Modificați la Wikidata
Oameni cheie
PreședinteBogdan Dumitraș
Date
Înființat2022
SediuBucurești
Număr de membri (2023)cca. 70
Informații
Ideologie oficialăPolitică verde
Politici de tineret
Socialism democratic
Democrație directă
Conservatorism verde
Poziție politicăCentru-dreapta spre Stânga
Afiliere internaționalăPartidul Verde European  Modificați la Wikidata
Afiliere europeanăTinerii Verzi Europeni
Culori oficialeVerde
Prezență online
www.tineret.partidulverdeverzii.ro


Tinerii Verzi (în engleza: Young Greens of Romania) este organizația de tineret a Partidului Verde.

Tinerii Verzi sunt singura organizație de tineret verde din România și totodată prima care pune accent pe justiția socială și de mediu.

Organizația a fost fondată în martie 2022. Pe 15 august 2022 a avut loc prima Adunare Generală a Tinerilor Verzi. În AG s-a validat statutul, programul și au fost aleși membrii Biroului Național.

Pe 24 mai 2023 a avut loc Congresul Extraordinar al Tinerilor Verzi în urma căruia Bogdan Dumitraș a fost ales lider al organizației iar Mihai Tudose a fost ales secretar general, noul birou fiind compus din 10 persoane: 6 femei și 4 bărbați.

Tinerii Verzi sunt afiliati la nivel european Federației Tinerilor Verzi Europeni incepand cu primavara anului 2023.

Președinți[modificare | modificare sursă]

Rezultate electorale[modificare | modificare sursă]

Alegerile locale[modificare | modificare sursă]

An Voturi % Primari Consilieri județeni Consilieri locali
2020 30.142 0,40%
1 / 3174
0 / 1340
115

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]