Partidul Verde (România)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Partidul Verde)
Sari la navigare Sari la căutare
Partidul Verde
2019LogoPV.jpg
Președinte Florin Călinescu
Secretar general Silviu Dumitru
Înființat Noiembrie 2005
Sediu Sos. Bucuresti-Ploiesti, nr. 15, et.5, birou nr.7,
Sector 1, București
Organizație de tineret Tinerii Verzi
Număr de membri (2014) 35.000[1]
Ideologie oficială politică verde
Poziție politică Centru
Afiliere internațională Global Greens
Afiliere europeană Partidul Verde European
Culori oficiale Verde
Senat
0 / 136
Camera Deputaților
0 / 329
Parlamentul European
0 / 33
Consilieri Județeni
0 / 1340
Primari
1 / 3174
Consilieri Locali
117 / 39900
Prezență online www.partidulverde.ro

Partidul Verde (abreviat PV) este un partid politic din România, fondat în noiembrie 2005.

Partidul Verde este singurul partid politic din România membru al Verzilor Europeni. Este membru cu drepturi depline în European Green Party (EGP), reprezentat prin Grupul Verzilor în Parlamentul European. Partidul Verde din România are un vot în cadrul Consiliului EGP, forul lărgit de conducere al Verzilor Europeni, care se întrunește de două ori pe an.

Doctrină politică[modificare | modificare sursă]

Verzii sunt preocupați de respectarea drepturilor oamenilor și protectia mediului înconjurător, de drepturile animalelor și de salvarea naturii, oferind soluții economice durabile la marile probleme ale economiei și societății contemporane supuse unor pericole tehnologice (industrie amenințătoare la adresa resurselor naturale epuizabile, la adresa patrimoniului cultural și a mediului, cu efecte nefaste precum: poluarea, schimbările climatice, distrugerea stratului de ozon, încălzirea globală), economice (consumerism, capitalism ultraliberal, criză financiară), sociale (alienare, egocentrism, lăcomie, creșterea infracționalității și a devianței sociale), politice (extremism, populism, corupție, pierderea încrederii cetățenilor în democrația reprezentativă și în instituțiile statului de drept).[2]

Istorie[modificare | modificare sursă]

Partidul Verde a fost fondat în noiembrie 2005 de către Gheorghe Ionicescu. A participat la alegerile prezidențiale din 2009, susținând candidatura lui Remus Cernea la președinția României. Tot în 2009, Ionicescu a decedat, iar Silviu Popa a fost numit președinte al Partidului Verde în locul lui Ionicescu. Popa a fost validat la congresul partidului din 26 septembrie 2009 și a demisionat la începutul lui 2012.

În perioada 19-21 martie 2010 a avut loc cea de-a 12-a Întrunire a Consiliului Partidului Verde European, desfășurată la Barcelona în care Verzii din România au propus rezoluția cu titlul "The necessity of European legislation against cyanide based mining" ("Necesitatea unei legislații europene împotriva exploatărilor miniere pe bază de cianuri"). Rezoluția a fost adoptată de plenul Consiliului Verzilor Europeni.

La Congresul din 14 ianuarie 2012, Ovidiu Iane a fost ales președinte al PV.

La alegerile locale din 2012, PV a obținut 2 primari (Iclănzel - Mureș și Azuga - Prahova) și 124 de consilieri locali, cu 0,87 % din voturile la nivel național. La alegerile parlamentare din 2012, PV a obținut doi deputați (Ovidiu Iane și Remus Cernea), pe listele USL.

În data de 13 aprilie 2013, deputatul Ovidiu Iane și-a anunțat demisia din Partidul Verde și adeziunea la PSD.[3]

Pe 13 mai 2013, pe fondul dezbaterii publice despre explorarea și exploatarea gazelor de șist, Partidul Verde se delimitează de poziția USL și rămâne consecvent principiilor ecologiste, conform comunicatului de presă: "Ne opunem gazelor de șist, exploatărilor miniere de la Roșia Montană, suntem extrem de îngrijorați că în cadrul USL sunt manifestate tot mai mult opinii și intenții de a se da drumul, de a se face pași către astfel de proiecte privind gazele de șist și cianurile.

În urma intrării în vigoare a "ordonanței traseiștilor" (august 2014) majoritatea consilierilor verzi au fost supuși presiunilor de către cele două mari blocuri politice (PSD și PNL) și forțați să schimbe taberele. Spre exemplu, chiar dacă în orașul Borșa din Maramureș Verzii au câștigat alegerile, viceprimarul Sorin Timiș a obligat 10 din cei 19 consilieri să treaca la PSD.[necesită citare]

La alegerile prezidențiale din 2014 Partidul Verde nu a avut un candidat propriu, dar l-a susținut pe primarul orașului Sibiu, Klaus Iohannis.

În data de 23 noiembrie 2013 deputatul Remus Cernea a părăsit Partidul Verde din cauza diferențelor de opinie cu privire la strategia cu care formațiunea trebuia să abordeze alegerile europarlamentare.[4]

Partidul Verde s-a înscris în cursa electorală pentru alegerile europarlamentare cu o listă de 24 de candidați (pe listă aflându-se și doi colegi din Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova). Rezultatul obținut a fost de 19.125 de voturi (0,34% la nivel național).

În urma alegerilor locale din 2016 Partidul Verde a obținut un mandat de primar (Iosif Josan - Vințu de Jos, Alba) și 52 de consilieri locali în 33 de localități din 17 județe.

La congresul din 20 iulie 2019, Florin Calinescu a fost ales presedintele partidului.

Președinți[modificare | modificare sursă]

Rezultate electorale[modificare | modificare sursă]

Alegerile locale[modificare | modificare sursă]

An Voturi % Primari Consilieri județeni
2020 30.142 0,40%
1 / 3174
0 / 1340

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Cati membri au partidele din Romania. Ce partid a pierdut din adepti”. Accesat în . 
  2. ^ „Răspunsul Partidului Verde la adresa Greenpeace referitoare la poziția partidului față de proiectul RMGC”. 
  3. ^ Ovidiu Iane trece pe culoarea roșie
  4. ^ Deputatul Remus Cernea a părăsit Partidul Verde, Cuget Liber, 24 noiembrie 2013
  5. ^ Partidul Verde - Biroul Executiv Central; partidulverde.ro, accesat la 1 iunie 2020

Legături externe[modificare | modificare sursă]