Mauriciu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Mauriciu
Solidus-Maurice Tiberius-sb0481.jpg
Mauriciu
Date personale
Născut [1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Arabissus[*] Modificați la Wikidata
Decedat (63 de ani) Modificați la Wikidata
Nicomedia, Turcia Modificați la Wikidata
Părinți Paul[*] Modificați la Wikidata
Frați și surori Peter[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Constantina[*] Modificați la Wikidata
Copii Teodosiu
Tiberiu
Maria[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Byzantine imperial flag, 14th century, square.svg Imperiul Roman de Răsărit Modificați la Wikidata
Ocupație om politic
Împărat Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Dinastia Iustiniană
Byzantine emperor[*] Modificați la Wikidata
Domnie  –
Predecesor Tiberiu al II-lea Constantin
Succesor Focas Tiranul
Senator roman[*] Modificați la Wikidata

Flavius Mauricius Tiberius Augustus (c.539, Arabissus - 602, Constantinopol), cunoscut sub numele de Mauriciu/Maurikios, a fost împărat bizantin între 582 și 602. El a fost ultimul membru al dinastiei iustiniene.

Mauriciu s-a născut în Arabissus, în Cappadocia. A intrat în cariera militară și în 572 a ajuns comandant al armatei bizantine. El a fost adoptat de Tiberiu I și l-a succedat la tron.

În 579, în timpul războaielor Sassanide a fost numit comandant suprem al trupelor bizantine din Asia. În 581 a obținut o victorie zdrobitoare împotriva perșilor, iar un an mai târziu s-a căsătorit cu Constantina, fiica lui Tiberiu. Când a ajuns pe tron, a început să plătească tribut avarilor, iar imperiul a fost devastat de războaiele cu perșii și slavii. În 586 a obținut, la Dara, o victorie zdrobitoare asupra perșilor, oprind înaintarea perșilor pentru doi ani. După aceasta, Mauriciu a impus o uniune între Biserica Armeniană și Patriarhia de la Constantinopol.

După victoria din est, Mauriciu s-a indreptat cu atenția spre Balcani, unde avarii, împreună cu slavii, ocupaseră cetatea Sirmium și asediau orașul Thesalonikii. Mauriciu a început campania în 591, iar în 593, generalul Priscus îi alungă pe avari dincolo de Dunăre. În 598 avarii au făcut pace, iar în 601 slavii au suferit o înfrângere umilitoare la nord de Dunăre.

Mauriciu a organizat provinciile din Italia și Africa în exarchate, conduse de un exarch (de Ravenna, etc.), începând din 584. Prin crearea exarhatelor din Italia, Mauriciu a încetinit invazia lombarzilor. Mauriciu i-a ridicat pe fii săi la rangul de co-împărați: Teodosiu, fiul cel mare, guverna provinciile apusene, iar Tiberiu, provinciile balcanice. Această împărțire a conducerii aduce aminte de Tetrahia lui Dioclețian. A fost tolerant față de monofiziți.

În 602, trupele dunărene s-au revoltat împotriva împăratului sub conducerea lui Focas. Ei l-au forțat pe Mauriciu să abdice și să fie desemnat împărat Teodosiu sau generalul Germanus, dar revolta a luat amploare și Mauriciu a fost nevoit să fugă cu familia sa la Nicomedia (azi Izmit, Turcia). Nu a apucat să iasă din oraș, fiind executat de trupele lui Focas, care a devenit împărat.

Mauriciu este autorul cărții militare Strategikon.

Mauriciu, împreună cu soția lui, Constantina, a avut copii:


Predecesor:
Tiberiu I Constantin
Împărat bizantin
582 - 602 împreună cu Tiberiu I (582), Teodosiu (-602), co-împărat în vest și Tiberiu (590 - 602)

Succesor:
Focas
  1. ^ SNAC, accesat în  
  2. ^ Nationalencyklopedin, accesat în  
  3. ^ LIBRIS, accesat în  
  4. ^ Faceted Application of Subject Terminology