Eliogabal

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Elagabalus)
Salt la: Navigare, căutare

Lua error în Modul:InfoboxRoyalty la linia 101: attempt to index field 'qualifiers' (a nil value). Elagabal sau Eliogabal (în latină: Elagabalus sau Heliogabalus; cca. 20311 martie 222), născut Varius Avitus Bassus și cunoscut de asemenea ca Varius Avitus Bassianus Marcus Aurelius Antoninus, a fost împărat roman al dinastiei Severilor și a domnit din 218 până în 222.

Fiu al lui Sextus Varius Marcellus, cavaler roman din Apaeea și al Iuliei Soaemias, nepot al împăratului Caracalla, preot din Emesa al zeului soare (Elah-Gabal), numit de posteritate Elagabal (Heliogabalus), este proclamat împărat în primăvara anului 218 de legiunile din Siria, nemulțumite de politica austeră a lui Macrinus. Elagabal dobândește tronul imperial, restabilind dinastia Severilor. Puterea reală este exercitată însă de Iulia Maesa (bunica) și Iulia Soaemias (mama sa). Politica autocrată, excesele și capriciile împăratului-copil compromit în scurt timp noul regim. Sub presiunile Iuliei Maesa, Elagabalus îl adoptă și-l ridică la rangul de caesar pe M. Aurelius Alexander, vărul său (221).

S-a căsătorit împotriva tradițiilor, cu o vestală și se comporta într-un mod bizar (se farda, îmbrăca costume femeiești) ceea ce a mărit nemulțumirile opiniei publice. Moare ucis, împreună cu mama sa, de garda pretoriană în martie 222.


Predecesor:
Macrinus
Împărat Roman
218 - 222

Succesor:
Alexander SeverusLegături externe[modificare | modificare sursă]