Grațian

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Grațian
Gratian Solidus.jpg
Născut
Sirmium[*]
Decedat
Lyon
Căsătorit cu Flavia Maxima Constantia[*]
Casa Regală Dinastia Valentiniană
Tată Valentinian I
Mamă Marina Severa[*]

Flavius Gratianus Augustus (n. Sirmium, la 18 aprilie/23 mai, 359 - d. Lugdunum, la 25 august, 383) cunoscut sub numele de Grațian a fost împărat în vest (375 - 383) și în est (378 - 379).

Activitatea[modificare | modificare sursă]

Grațian era fiul împăratului Valentinian I și al Marinei Severa, născut la Sirmium, Pannonia. El a fost botezat după numele bunicului său Grațian cel Bătrân. În 367 primește titlul de Augustus. În 375, la moartea lui Valentinian I, trupele din Panonnia l-au proclamat împărat pe fiul lui Gratian sub numele de Valentinian al II-lea. Grațian a rămas stăpânitor doar pe provinciile galice. În 378, la moartea unchiului său Valens în bătălia de la Adrianopol, Grațian a fost ales împărat. Valens a refuzat să mai aștepte ajutorul lui Grațian și a pornit singur împotriva goților; două treimi din armata romană a fost ucisă. În 379, a renunțat la tronul estic, înscăunându-l pe generalul Teodosiu I. Grațian și Teodosiu i-au alungat pe goți din Balcani în războiul gotic (376 - 382).

Creștin[modificare | modificare sursă]

Pe plan religios, Grațian a fost creștin. El a fost împotriva păgânismului și a arianismului (care făcea de asemenea parte din creștinism). A distrus Altarul Victoriei din Casa Senatului.


Predecesor:
Valentinian I
Împărat Roman în vest împreună cu Valentinian al II-lea
368 - 383

Succesor:
Valentinian al II-lea


Predecesor:
Valens
Împărat roman în est
378 - 379

Succesor:
Teodosiu I