Constans al II-lea Bărbosul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Constans II şi fiul său Constantin IV

Konstantinos Pogonatos (7 noiembrie 630 - 15 septembrie 668), cunoscut sub numele de Constans II (Constantin, poreclit Pogonatul sau Bărbosul), a fost împărat bizantin între 641 și 668. El era fiul lui Constantin III.

Constans a devenit împărat în urma unei revolte împotriva unchiului său, Heraklonas. În timpul lui, arabii fac multe jafuri în insulele din Marea Mediterană și Marea Egee. O flotă condusă de admiralul Manuel a reocupat Alexandria în 645, dar a fost abandonată în același an. Constans s-a confruntat și cu monofiziții, precum și cu revoltele exarhului Catarginei, Grigore (646 - 647) și a exarhului de Ravenna, Olimpius (649 - 652).

În acest timp, arabii au intrat în Armenia și Cappadocia. În 648, ei au pustiit Frigia, iar în 649 au făcut prima lor incursiune în Creta. La Phoinike (în Lycia, 655), 500 de nave bizantine au fost distruse în timpul bătăliei, iar împăratul a fost pe cale să moară. În 658 i-a înfrânt temporar pe slavi și bulgari în Balcani și în 659 a făcut pace cu Califatul Arab. După această pace, papa Martin I a condamnat monotelitismul . Împăratul i-a ordonat exarhului Ravennei să-l aresteze pe papă, dar acesta a refuzat, fiind înlocuit și papa exilat la Cherson.

În 659, Constans i-a asociat la domnie pe fii săi, Constantin, Heraclius și Tiberius, iar el s-a retrasla Siracusa, Sicilia. În restul domniei, Constans s-a angajat în luptă cu statele longobarde din Italia. În 663 a vizitat pentru 12 zile Roma, lucru pe care nici un împărat nu îl mai făcuse de peste două secole.

În 668, a fost asasinat în baie de către slujitorii săi. Fiul său cel mare, Constantin, a devenit împărat.

Cu soția sa Fausta, Constans a avut trei copii:


Predecesor:
Heraklonas
Împărat bizantin
641 - 668 împreună cu Heraclius și Tiberius (659 - 681)

Succesor:
Constantin IV