Sari la conținut

Iulian Apostatul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Iulian Apostatul
Date personale
Născut18 mai 331 d. Hr.
Constantinopol, Asia, Roma Antică Modificați la Wikidata
Decedat (31 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Mesopotamia, Irak Modificați la Wikidata
ÎnmormântatTarsos Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiomor (ucis în luptă) Modificați la Wikidata
PărințiJulius Constantius[*][[Julius Constantius (son of Roman Emperor Constantius Chlorus (died 337))|​]]
Basilina[*][[Basilina (wife of Julius Constantius and the mother of Roman Emperor Julian)|​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroridaughter of Julius Constantius[*][[daughter of Julius Constantius (Roman empress as the consort of Constantius II)|​]]
Constantius Gallus
Julia Galla[*][[Julia Galla (mother of Roman empress Justina)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuHelena[*][[Helena (daughter of Roman emperor Constantine the Great and Roman empress as the consort of Julian)|​]] Modificați la Wikidata
CopiiFlavius[*][[Flavius (son of Julian the Apostate)|​]] Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
filozof Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba greacă veche[2][3]
limba latină[4] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriAugust
Familie nobiliarăConstantinian dynasty[*][[Constantinian dynasty (ancient Roman imperial dynasty)|​]]
Împărat roman Modificați la Wikidata
Domniefebruarie 360 d.Hr. – iunie 363 d.Hr.
PredecesorConstanțiu al II-lea
SuccesorIovian
Senator roman[*] Modificați la Wikidata
Pontifex Maximus Modificați la Wikidata
Domniefebruarie 360 d.Hr. – iunie 363 d.Hr.
Cezar Modificați la Wikidata
Domnie
August Modificați la Wikidata
Domniefebruarie 360 d.Hr. – iunie 363 d.Hr.
Tribunicia potestas[*][[Tribunicia potestas (Faculties and power of the tribune of the plebs in ancient Rome)|​]] Modificați la Wikidata
Domniefebruarie 360 d.Hr.
Consul Modificați la Wikidata
Domnie –
Consul Modificați la Wikidata
Domnie –
Consul Modificați la Wikidata
Domnie –
Consul Modificați la Wikidata
Domnie – iunie 363 d.Hr.
Solidus (monedă de aur de 4,28 grame) avers: FL CL IVLIA-NVS P P AVG[5], capul lui Iulian Apostatul purtând o diademă de perle, spre dreapta; revers: un soldat roman în armură ține de păr un prizonier îngenuncheat; circular: VIRTVS•EXERCITVS•ROMANORVM[6]; în exergă: *SIRM (marcă a monetăriei de la Sirmium)

Flavius Claudius Iulianus (n. , Constantinopol, Asia, Roma Antică – d. , Mesopotamia, Irak) a fost un împărat roman care a domnit între 361 - 363, el fiind ultimul împărat roman păgân.

Născut la Constantinopol ca fiu al lui Iulius Constantinus (fratele vitreg, asasinat în 337, al lui Constantin cel Mare), Iulian este elev al lui Libanios și Maximos din Tyr. A abandonat religia creștină în 351 în favoarea unui monoteism neoplatonician. La 6 noiembrie 355 este desemnat de împăratul Constantin II caesar al provinciilor din Occident.

În februarie 360, la Luteția (astăzi, Paris), trupele din Occident îl proclamă împărat. După moartea lui Constanțiu al II-lea, la Tarsos (3 noiembrie 361), Iulian este recunoscut ca unic împărat al imperiului și vine la Constantinopol. Scurta lui domnie stă sub semnul reacției anticreștine și încercărilor de reînviere a cultelor păgâne, a obiceiurilor și moravurilor străbune. Adoptă edicte anticreștine, care-i aduc cognomenul de Apostatul. Posesor al unei vaste culturi filosofice și filologice, Iulian a lăsat o bogată și multilaterală operă literară scrisă în limba greacă.

Rănit în lupta de la Maranga, de pe fluviul Tigru, Iulian moare câteva zile mai târziu, la 26 iunie 363. Cu el se sfârșește dinastia întemeiată de Constantin cel Mare.

Încercarea de a reconstrui Templul din Ierusalim

[modificare | modificare sursă]

În 363, nu cu mult timp înainte ca Iulian să părăsească Antiohia pentru a lansa o campanie împotriva Persiei, ca urmare a efortului său de a promova alte religii decât creștinismul, a ordonat reconstrucția templului.[8] Un prieten personal al lui, Ammianus Marcellinus, a scris despre acest efort:

„Iulian s-a gândit să reconstruiască cu o cheltuială extravagantă Templul care să fie mândria Ierusalimului încă o dată și l-a angajat în acest sens pe Alypius din Antiohia. Alypius s-a apucat puternic de lucru și a fost secondat de guvernatorul provinciei atunci când bile înspăimântătoare de foc au distrus fundațiile. Aceste [bile] și-au continuat atacurile până când muncitorii, după încercări repetate, nu s-au mai putut apropia mai mult și s-a renunțat la această încercare.”
Ammianus Marcellinus

Eșecul de a reconstrui Templul a fost atribuit unui cutremur din Galileea din 363 și ambivalenței evreilor în legătură cu acest proiect. Sabotajul este o posibilitate, dar și un incendiu accidental. Intervenția divină a fost explicația preferată în rândul istoricilor creștini ai timpului.[9] Sprijinul lui Iulian acordat evreilor, venind după ostilitățile manifestate de împărații dinaintea sa, au făcut ca creștinii să-l numească „Iulian Păgânul” (sau Apostatul - Apostazia este un termen care se referă la renunțarea formală la o religie anumită de către o persoană sau mai multe).[10]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Constantius Chlorus
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Julius Constantius
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Flavia Maximiana Theodora
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Julian
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6. Julius Julianus
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Basilina
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7. (Necunoscut)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  1. ^ a b Julian, Flavius ​​Claudius[*][[Julian, Flavius ​​Claudius (encyclopedic article)|​]]  zero width space character în |titlelink= la poziția 46 (ajutor); Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ BnF catalogue général, accesat în  
  3. ^ „Iulian Apostatul”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  4. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  5. ^ Citit: FL[avius] CL[audius] IULIANUS P[ater] P[atriae] AUG[ustus], în română: „Flavius Claudius Iulianus, Părintele Patriei, Împărat”.
  6. ^ În română: „Curajul armatei romane”.
  7. ^ IeSBE / Iulian, Flavi Klavdi[*][[IeSBE / Iulian, Flavi Klavdi (articol enciclopedic)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  8. ^ Ammianus Marcellinus, Res Gestae, 23.1.2–3.
  9. ^ See "Julian and the Jews 361–363 CE" Arhivat în , la Wayback Machine. (Fordham University, The Jesuit University of New York) and "Julian the Apostate and the Holy Temple" Arhivat în , la Wayback Machine..
  10. ^ A Psychoanalytic History of the Jews, Avner Falk

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Iulian Apostatul


Predecesor:
Constantius II
Împărat Roman
361 - 363
Succesor:
Iovian
Predecesor:
Constantius II
Împărat Roman în est
361 - 363
Succesor:
Iovian