Leon Diaconul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Leon Diaconul
Date personale
Născut950 e.n.[1] Modificați la Wikidata
Decedat992 e.n. (42 de ani) Modificați la Wikidata
CetățenieByzantine imperial flag, 14th century, square.svg Imperiul Roman de Răsărit Modificați la Wikidata
Ocupațieistoric
scriitor Modificați la Wikidata

Leon Diaconul (n. cca. 950, Kaloe) a fost un istoric și cronicar bizantin.

Născut la Kaloe, în Asia Mică, Leon a fost educat la Constantinopol, unde a devenit diacon înpalatul imperial al Bizanțului.

Pe când se afla în capitala bizantină, Leon a scris o istorie cuprinzând domniile împăraților Romanos al II-lea, Nicefor II Focas, Ioan I Tzimiskes și prima parte a domniei lui Vasile al II-lea Bulgaroctonul. Adeseori, observațiile sale s-au baza pe propria experiență ca martor ocular al evenimentelor. Stilul său de descrie a fost catalogat drept "clasic", întrucât autorul a utilizat un stil care amintește de Homer și de alți istorici greci, precum Agathias.

Leon este cunoscut în special pentru descrierea oferită, din perspectiva martorului ocular, a cneazului Sviatoslav I al Kievului, care invadase Bulgaria în 969 și a luptat împotriva forțelor imperiale bizantine.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • The History of Leo the Deacon: Byzantine military expansion in the tenth century (introd., trad. și adnotări de Alice-Mary Talbot și Denis F. Sullivan), Washington, 2005.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • Leo's Greek text (ed. Migne) in Adobe format
  • Scan of text (ed. Niebuhr, CSHB) in Adobe
  • Text in Russian translation
  • Wikisource-logo.svg Herbermann, Charles, ed. (). „Leo Diaconus”. Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company.