Ioan al IV-lea Lascaris

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ioan al IV-lea Laskaris
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
İznik, Imperiul de la Niceea Modificați la Wikidata
Decedat1305 (54 de ani) Modificați la Wikidata
PărințiTeodor al II-lea Laskaris[1]
Elena Asenina[*][[Elena Asenina (Byzantine empress)|​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroriEudoxia Laskarina[*][[Eudoxia Laskarina (Daughter of the Niceaen Emperor)|​]]
Irene Doukaina Laskarina[*][[Irene Doukaina Laskarina (13th-century empress consort of Bulgaria)|​]]
Théodora Laskarina[*][[Théodora Laskarina |​]] Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox[*] Modificați la Wikidata
Ocupațieconducător[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriîmpărat
Familie nobiliarăLascaris[*]
Împărat bizantin Modificați la Wikidata
Domnie –
PredecesorTeodor al II-lea Laskaris
SuccesorMihail al VIII-lea Paleologul

Ioan al IV-lea Lascaris a fost co-împărat între 1258-1261 al Imperiului de la Niceea.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Fiind pe patul de moarte, Theodor II Laskaris i-a lăsat, în calitate de tutori ai fiului său opt ani, Ioan, pe Georgios Muzalon și, potrivit tradiției, pe patriarhul Arsenios. Simțind că nu va fi în stare să-i țină în frâu pe magnați, care prinseseră curaj, după moartea autoruritarului Theodor II, Muzalon a încercat să renunțe la regență. Megaducele Mihail Paleologul a convins senatul, în mod intenționat, să nu accepte demisia, lăudându-l pe tutore cu vorbe lingușitoare.

În a noua zi de pomenire a lui Theodor II, la parastasul de la mănăstirea Sosandra, Georgios Muzalon și cei doi frați ai săi au fost înconjurați în biserică de mercenarii marelui conostaulos și, din porunca acestuia, au fost tăiați cu săbiile chiar acolo. Noul tutore, Mihail Paleologul, s-a proclamat, în curând, el însuși împărat și s-a încoronat, iar încoronarea solemnă pentru domnie a lui Ioan IV a fost amânată. Patriarhul a pus condiția ca, la atingerea majoratului, Laskaris să devină autocrator.

Lucrul acesta însă nu s-a întâmplat. După cucerirea Constantinopolului, Mihail al VIII-lea Paleologul s-a încoronat a doua oară, apoi, din ordinul lui, Ioan Laskaris, care avea 11 ani, a fost orbit și exilat într-un castel întărit din Bitinia. În timpul răscoalei țărănești din 1262, un tânăr orb se dădea drept împăratul. Adevăratul Ioan IV a fugit, în anul 1272, la Carol de Anjou, însă, ulterior, s-a întors. Împăratul Andronic al II-lea Paleologul, succesorul lui Mihail al VIII-lea Paleologul, s-a purtat bine cu el. La mijlocul anilor 80, Andronic s-a întâlnit cu Ioan. Acesta din urmă și-a confirmat renunțarea la drepturile sale la tron și i-a iertat lui Andronic păcatul tatălui.

Note[modificare | modificare sursă]