George Pachymeres

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
George Pachymeres
Georgius Pachymeres.jpg
Date personale
Născut1242[1] Modificați la Wikidata
Nikaia, Imperiul de la Niceea Modificați la Wikidata
Decedat1310 (68 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Constantinopol, Imperiul Roman de Răsărit Modificați la Wikidata
CetățenieByzantine imperial flag, 14th century.svg Imperiul Roman de Răsărit Modificați la Wikidata
Ocupațieastronom
istoric
filozof
judecător Modificați la Wikidata
Activitate
Alma mater Pandidaktirio[*][[Pandidaktirio (defunct university)|​]]  Modificați la Wikidata

George Pachymeres sau Georgios Pachymeres (n. 1242,[1] Nikaia, Imperiul de la Niceea – d. 1310,[1] Constantinopol, Imperiul Roman de Răsărit) a fost un istoric, jurist, filozof, poet bizantin, născut la Niceea.

Este considerat cel mai mare învățat bizantin din a doua parte a secolului al XIII-lea. Scriitor dificil de interpretat datorită stilului său arhaic, utilizând vocabularul homeric.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Pachymeres s-a născut la Niceea unde familia sa s-a retras după cucerirea Constantinopolului de către latini în 1204. După recucerirea Constantinopolului de către Mihail al VIII-lea Paleologul, Pachymeres s-a stabilit în capitală și a studiat dreptul. A devenit avocat al Bisericii și judecător al curții imperiale.

A avut o impresionantă activitate literară. Cea mai importantă realizare a sa este o istorie bizantină în treisprezece cărți. De asemenea, a scris lucrări de retorică, o introducere în filosofia lui Aristotel, o prezentare a operei lui Dionisie Areopagitul, poeme, o autobiografie.

A avut preocupări și în domeniul matematicii. Cunoștea cifrele indiene și a fost unul dintre primii care a rezolvat problemele de ecuații nedeterminate de gradul I. Tratatul Quadruvium prezintă un nivel ridicat al învățământului matematic din acea perioadă.

Opera[modificare | modificare sursă]

  • Συγγραφικαι ιστοριαι (Istorii compuse). Cronografie, se ocupă de perioada 1255-1308. Conține o știre importantă despre vlahii balcanici care, la 1285, se întinseseră până la la Byza, cetate din Tracia;
  • Quadruvium, a cărui primă parte conține un comentariu la Aritmetica lui Diofant.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în