George Pachymeres

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
George Pachymeres
Georgius Pachymeres.jpg
George Pachymeres
Date personale
Născut [1]
İznik, Turcia
Decedat (68 de ani)[1]
Constantinopol, Imperiul Roman de Răsărit
Cetățenie Imperiul Roman de Răsărit
Ocupație astronom
istoric
filozof[*]
scriitor
judecător
Activitate
Alma mater University of Constantinople[*]

George Pachymeres sau Georgios Pachymeres, (1242 - 1310) a fost un istoric, jurist, filozof, poet, născut la Niceea.

Este considerat cel mai mare învățat bizantin din a doua parte a secolului al XIII-lea. Scriitor dificil de interpretat datorită stilului său arhaic, utilizând vocabularul homeric.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Pachymeres s-a născut la Niceea unde familia sa s-a retras după cucerirea Constantinopolului de către latini în 1204. După recucerirea Constantinopolului de către Mihail al VIII-lea Paleologul, Pachymeres s-a stabilit în capitală și a studiat dreptul. A devenit avocat al Bisericii și judecător al curții imperiale.

A avut o impresionantă activitate literară. Cea mai importantă realizare a sa este o istorie bizantină în treisprezece cărți. De asemenea, a scris lucrări de retorică, o introducere în filosofia lui Aristotel, o prezentare a operei lui Dionisie Areopagitul, poeme, o autobiografie.

A avut preocupări și în domeniul matematicii. Cunoștea cifrele indiene și a fost unul dintre primii care a rezolvat problemele de ecuații nedeterminate de gradul I. Tratatul Quadruvium prezintă un nivel ridicat al învățământului matematic din acea perioadă.

Opera[modificare | modificare sursă]

  • Συγγραφικαι ιστοριαι (Istorii compuse). Cronografie, se ocupă de perioada 1255-1308. Conține o știre importantă despre vlahii balcanici care, la 1285, se întinseseră până la la Byza, cetate din Tracia;
  • Quadruvium, a cărui primă parte conține un comentariu la Aritmetica lui Diofant.
  1. ^ a b "George Pachymeres", data.bnf.fr, accesat la 10 octombrie 2015