Herennius Etruscus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Herennius Etruscus
Împărat roman
Date personale
Nume la naștereQuintus Herennius Etruscus Messius Decius
Născutc.227
Sirmium, Pannonia
Decedatiunie 251
Abrittus, Moesia (azi Razgrad, Bulgaria)
Cauza decesuluiomor Modificați la Wikidata
PărințiDecius
Herennia Cupressenia Etruscilla
Frați și suroriHostilian
Messia Decia[*][[Messia Decia (daughter of Roman emperor Decius and wife of Roman emperor Volusianus)|​]] Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriAugust
Domnie
Domnie251 (împreună cu Decius)
PredecesorDecius
SuccesorTrebonianus Gallus și Hostilian

Quintus Herennius Etruscus Messius Decius (c.227 - iunie 251) a fost un împărat roman în anul 251, împreună cu tatăl său, Decius.

Herennius s-a născut la Sirmium, în Pannonia, în timpul unei campanii condusă de tatăl lui, Decius. Pe mama lui Herennius o chema Herennia Cupressenia Etruscilla, care era de rang senatorial. În 248, a fost tribun militar împreună cu tatăl său. După victoria asupra uzurpatorului Pacatianus din Moesia, Decius s-a hotărât să pornească el singur o revoltă. Aclamat de armată ca împărat, el l-a învins pe împăratul Filip Arabul la Verona și a preluat puterea. La Roma, Herennius Etruscus a fost numit Caesar în anul 250.

La începutul domniei lui Herennius, goții au atacat provinciile dunărene. În 251, Decius și-a făcut fiul Augustus (co-împărat). În același an, Herennius a fost făcut consul. Cei doi, tată și fiu, au pornit spre Balcani spre a-l învinge pe Cniva, regele goților. Hostilian, fratele mai mic al lui Herennius, a rămas la Roma. Folosind diverse tactici, de retragere și ofensivă, Cniva i-a încurcat pe romani, care au fost prinși la Abrittus în iunie. Herennius a murit străpuns de o săgeată, iar Decius a murit o zi mai târziu. Cei doi au fost primii împărați uciși în luptă cu un popor străin.

La vestea morții celor doi împărați, Trebonianus Gallus a fost declarat împărat, în timp ce la Roma, Hostilian, fiul mai mic al lui Decius, a fost numit în aceeași funcție. Cei doi au domnit împreună până la moartea lui Hostilian de ciumă.

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Herennius Etruscus


Predecesor:
Decius
Împărat Roman
251
împreună cu Decius
Succesor:
Trebonianus Gallus și Hostilian