Focas Tiranul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Focas Tiranul
Phocas cons.jpg
Focas Tiranul
Date personale
Născut [1] Modificați la Wikidata
Tracia, Bulgaria Modificați la Wikidata
Decedat (63 de ani) Modificați la Wikidata
Constantinopol, Imperiul Roman de Răsărit Modificați la Wikidata
Părinți Domentzia[*] Modificați la Wikidata
Frați și surori Comentiolus[*]
Domentziolus[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Leontia[*] Modificați la Wikidata
Copii Domentzia[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Byzantine imperial flag, 14th century, square.svg Imperiul Roman de Răsărit Modificați la Wikidata
Religie creștinism Modificați la Wikidata
Ocupație om politic Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Senator roman[*] Modificați la Wikidata
Byzantine emperor[*] Modificați la Wikidata
Domnie  –
Predecesor Mauriciu
Succesor Heraclius I
Focas pe o monedă bizantină

Flavius Focas Augustus, cunoscut sub numele de Focas Tiranul, a fost împărat bizantin între 602 și 610. A ajuns la tron în urma răscoalei împotriva lui Mauriciu și a fost detronat de Heraclius.

Focas era originar din Tracia. Era ofițer de rang inferior în armata bizantină pe la 600. A servit în delegații diplomatice la avari. În 602, profitând de un moment de instabilitate, a pornit o răscoală împotriva lui Mauriciu, în Balcani, apoi în tot imperiul. Răscoala s-a terminat cu executarea lui Mauriciu și a familiei sale și încoronarea lui Focas în Biserica Sf. Ioan Botezătorul.

Focas a micșorat taxele ridicate anterior de Mauriciu. De asemenea a făcut reforme în structura bisericii. În încercarea de a diminua opoziția, a ucis mii de oameni, dar se pare că istoricii vremii ar fi exagerat. Columna lui Focas este ultimul monument ridicat în Forumul Roman. Focas a dat Panteonul din Roma papei Bonifaciu IV ca să îl utilizeze drept biserică. L-a repus pe Smaragnus ca exarh al Ravennei. În provinciile balcanice, imperiul a fost invadat de slavi și de avari, iar în est de perși, în urma unor războaie care s-au terminat în 607 cu victoria perșilor.

În 608, exarhul Africii, Heraclius cel Bătrân, împreună cu fiul său cu același nume (Heraclius) au pornit o răscoală împotriva lui Focas. Focas a răspuns cu execuții în masă. Nicetas, nepotul lui Heraclius cel Bătrân, a invadat Egiptul, iar Heraclius cel mic a ocupat Sicilia și Cipru. În Levant a început o răscoală. Focas l-a trimis pe generalul Bonosus să recucerească Egiptul, dar fără succes. În acest timp, perșii ajunseseră în Anatolia. În 610, Heraclius fiul, a intrat în Constatinopol și s-a declarat împărat. Când l-a prins pe Focas, Heraclius l-a întrebat: Este acesta felul în care ai domnit, mizerabilule ?, iar Focas i-a dat replica:Și tu o să domnești mai bine ?. Înfuriat, Heraclius personal l-a ucis pe Focas. Trupul său a fost mutilat, arătat poporului și ars.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, accesat în  


Predecesor:
Mauriciu
Împărat bizantin
602 - 610

Succesor:
Heraclius