Trebonianus Gallus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Trebonianus Gallus
Împărat roman
Archeologico di Firenze, ritratto di treboniano gallo 01.JPG
Trebonianus Gallus pe o monedă
Date personale
Nume la naștereGaius Vibius Trebonianus Gallus
Născutc.206
Italia
Decedataugust 253
Interamna, Italia
Cauza decesuluiomor Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAfina Gemina Baebiana
CopiiVolusianus Modificați la Wikidata
CetățenieRoma Antică Modificați la Wikidata
ReligieReligia în Roma antică Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Domnie
Domnieiunie 251 - 251 (împreună cu Hostilian);
251 - august 253 (împreună cu Volusianus)
PredecesorDecius și Herennius Etruscus
SuccesorAemilianus

Gaius Vibius Trebonianus Gallus (206 - 253) a fost un împărat roman între anii 251 și 253.

Gallus, fiul unui senator, s-a născut în Italia. S-a căsătorit cu Afinia Gemina Baebiana și a avut doi copii: Gaius Vibius Volusianus și Vibia Galla. Cariera sa a fost tipică pentru criza secolului III, cu numiri atât în politică cât și în armată. A fost consul suffect, iar în 250 a devenit guvernator al Moesiei Superior. Aici, Gallus a câștigat popularitate în rândul armatei, după ce a respins atacurile goților.

În iunie 251, Decius și fiul său Herennius Etruscus au murit în bătălia de la Abrittus, uciși de goți. Trebonianus Gallus a fost proclamat împărat de către trupe. În același timp, la Roma, Hostilian, fiul mai mic al lui Decius, a fost numit împărat. Pentru a evita un război civil, Gallus îl adoptă pe Hostilian și cei doi devin co-împărați. În același an, Hostilian moare de ciumă în capitală. Volusianus, fiul natural al lui Trebonianus Gallus, este asociat la domnie.

Statuie de bronz a lui Gallus, făcută în timpul său. Este singura statuetă de bronz romană din secolul III găsită până acum (Muzeul Metropolitan de Artă, New York)

Trebonianus Gallus a câștigat o mare popularitate în rândul poporului. A ajutat familiile lovite de epidemia de ciumă. Deși este acuzat că ar fi persecutat creștinii, singura dovadă este faptul că l-a exilat pe Papa Corneliu din Roma în 252.

Pe plan extern, Gallus s-a luptat cu Shapur I, împăratul sasanid (persan), care a cucerit fără probleme provincia romană Siria. Pe Dunăre, goții au reatacat Imperiul, încălcând tratatul de pace semnat în 251. Aemilianus, guvernator al Moesiei Superior și al Pannoniei, s-a declarat împărat și a pornit spre Roma, dar nu înainte de a-i învinge pe goți. Gallus a strâns multe legiuni pentru a-l înfrunta pe uzurpator, dar a fost ucis împreună cu Volusianus la Interamna de armată, în august 253.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Trebonianus Gallus


Predecesor:
Decius
Împărat Roman
251 - 253
împreună cu Hostilian (251) și Volusianus (251253)

Succesor:
Aemilianus