Trebonianus Gallus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Trebonianus Gallus
Împărat roman
Archeologico di Firenze, ritratto di treboniano gallo 01.JPG
Trebonianus Gallus pe o monedă
Date personale
Nume la naștereGaius Vibius Trebonianus Gallus
Născutc.206
Italia
Decedataugust 253
Interamna, Italia
Cauza decesuluiomor Modificați la Wikidata
Părințifamilie senatorială
Căsătorit cuAfina Gemina Baebiana
CopiiVolusianus
Vibia Galla[*][[Vibia Galla (daughter of Roman emperor Trebonianus Gallus)|​]] Modificați la Wikidata
ReligieReligia în Roma antică Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Domnie
Domnieiunie 251 - 251 (împreună cu Hostilian);
251 - august 253 (împreună cu Volusianus)
PredecesorDecius și Herennius Etruscus
SuccesorAemilianus

Gaius Vibius Trebonianus Gallus (206 - 253) a fost un împărat roman între anii 251 și 253.

Gallus, fiul unui senator, s-a născut în Italia. S-a căsătorit cu Afinia Gemina Baebiana și a avut doi copii: Gaius Vibius Volusianus și Vibia Galla. Cariera sa a fost tipică pentru criza secolului III, cu numiri atât în politică cât și în armată. A fost consul suffect, iar în 250 a devenit guvernator al Moesiei Superior. Aici, Gallus a câștigat popularitate în rândul armatei, după ce a respins atacurile goților.

În iunie 251, Decius și fiul său Herennius Etruscus au murit în bătălia de la Abrittus, uciși de goți. Trebonianus Gallus a fost proclamat împărat de către trupe. În același timp, la Roma, Hostilian, fiul mai mic al lui Decius, a fost numit împărat. Pentru a evita un război civil, Gallus îl adoptă pe Hostilian și cei doi devin co-împărați. În același an, Hostilian moare de ciumă în capitală. Volusianus, fiul natural al lui Trebonianus Gallus, este asociat la domnie.

Statuie de bronz a lui Gallus, făcută în timpul său. Este singura statuetă de bronz romană din secolul III găsită până acum (Muzeul Metropolitan de Artă, New York)

Trebonianus Gallus a câștigat o mare popularitate în rândul poporului. A ajutat familiile lovite de epidemia de ciumă. Deși este acuzat că ar fi persecutat creștinii, singura dovadă este faptul că l-a exilat pe Papa Corneliu din Roma în 252.

Pe plan extern, Gallus s-a luptat cu Shapur I, împăratul sasanid (persan), care a cucerit fără probleme provincia romană Siria. Pe Dunăre, goții au reatacat Imperiul, încălcând tratatul de pace semnat în 251. Aemilianus, guvernator al Moesiei Superior și al Pannoniei, s-a declarat împărat și a pornit spre Roma, dar nu înainte de a-i învinge pe goți. Gallus a strâns multe legiuni pentru a-l înfrunta pe uzurpator, dar a fost ucis împreună cu Volusianus la Interamna de armată, în august 253.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Trebonianus Gallus


Predecesor:
Decius
Împărat Roman
251 - 253
împreună cu Hostilian (251) și Volusianus (251253)
Succesor:
Aemilianus