Constantin al IX-lea Monomahul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Constantin al IX-lea Monomahul
Κωνσταντῖνος Θ΄ Μονομάχος
Împărat Bizantin
Emperor Constantine IX.jpg
Mozaic din Catedrala Sfânta Sofia
Născut
Constantinopol
Decedat
Constantinopol
Predecesor Zoe Porfirogenet
Succesor Teodora a III-a
Căsătorit cu Elena Skleraina
Zoe Porfirogenet
Urmași Q4301841[*]
Casa Regală Dinastia macedoneană
(prin căsătorie)
Tată Theodosios Monomachos[*]
Înmormântat Mănăstirea Mangana, Constantinopol

Constantin al IX-lea Monomahul (c.1000 - 1055) a fost împărat al Imperiului Roman de Răsărit între 11 iunie 104211 ianuarie 1055.

După îndepărtarea lui Mihail al V-lea, bătrâna împărăteasă Zoe începu să-și caute soț. Ea se gândi mai întâi la Constantin Dalassen, pe care Constantin al VIII-lea voise odinioară să i-l dea de bărbat. Dar acest mare senior, ambițios și care fusese de mai multe ori bănuit că pregătește o lovitură de stat, nu arătă deloc supunerea și respectul care conveneau situației unui prinț consort. El vorbi deschis, puse condiții, anunță mari proiecte de reforme, hotărâri energice și bărbătești. Palatul n-avea nevoie de un astfel de împărat: acest om supărător fu trimis în provincia lui. Zoe se gândi atunci la unul din vechii săi favoriți, marele pitar Constantin, pe care gelozia lui Mihail al IV-lea îl îndepărtase din Constantinopol. Prin caracterul lui, acesta ar fi fost bun; din nenorocire, ca odinioară Romanos al III-lea Arghir, el era însurat și soția lui era mai puțin îngăduitoare decât aceea a lui Roman: decât să cedeze alteia soțul, preferă să-l otrăvească.

În sfârșit, după mai multe încercări zadarnice, basilissa își aduse aduse aminte de unul din prietenii ei de altă dată, Constantin Monomahul. Rudă prin alianță cu Romanos al III-lea, cu 12 sau 13 ani mai înainte el ocupase un important loc la curte și prin frumusețea, eleganța, vorba frumoasă, arta de a distra pe suverană, el plăcu atât de mult Zoei, că se vorbise mult de ea și de el și prima grijă a lui Mihail al IV-lea, îndată ce se urcă pe tron, fusese de a expedia în exil pe acest prieten compromițător. Dar Zoe nu uitase de loc: ea profitase de revoluția din 1042, pentru a-l rechema și a-l numi în postul de guvernator al Greciei; plănuia acum să-l ridice și mai sus; și cum alegerea sa plăcu foarte mult anturajului - toată curtea se pasiona într-adevăr pentru aceasta chestiune a căsătoriei - ea se hotărî pentru el.

Unul din ofițerii Augustei fu însărcinat să aducă noului favorit însemnele imperiale, simbolul și garanția înaltului său noroc și să-l aducă, fără întărziere, la Constantinopol. La 11 iunie 1042 el își făcu intrarea solemnă, în mijlocul aclamațiilor poporului entuziasmat; apoi, cu mare pompă, căsătoria a fost celebrată în palat.