Maximin Tracul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Maximin Tracul
Al 27-lea Împărat Roman
Max thrax.jpg
Date personale
Nume la naștereGaius Iulius Verus Maximinus
Născutc.173
Tracia/Moesia
Decedataprilie 238
Aquileia, Italia
Cauza decesuluiomor Modificați la Wikidata
Părințiun geto-dac/geto-daci ?
o alană ?
Căsătorit cuCaecilia Paulina
CopiiGaius Iulius Verus Maximus Modificați la Wikidata
CetățenieRoma Antică Modificați la Wikidata
ReligieReligia în Roma antică Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Domnie
Domnie20 martie 235 - aprilie 238
PredecesorAlexandru Sever
SuccesorGordian I și Gordian al II-lea
Imperiul Roman 238 AD
Anul celor șase împărați
Cronologie
Maximin Tracul 235 - aprilie 238
Gordian I 22 martie - 12 aprilie 238
Gordian al II-lea 22 martie - 12 aprilie 238
(împreună cu Gordian I)
Pupienus 22 aprilie - 29 iulie 238
(împreună cu Balbinus)
Balbinus 22 aprilie - 29 iulie 238
(împreună cu Pupienus)
Gordian al III-lea 22 aprilie 238 - 11 februarie 244
(singur din 29 iulie 238)
Succesiune
Precedat de
Dinastia Severilor
Urmat de
-

Gaius Iulius Verus Maximinus (c. 173aprilie 238), cunoscut ca Maximin Tracul (Maximinus Thrax) a fost împărat roman în perioada 235238.

Maximin Tracul este descris de contemporani ca primul împărat roman de origine barbară. El a fost de asemenea primul dintre împărații-soldați. Cu el a început criza secolului III din Imperiul Roman.

Ascensiune[modificare | modificare sursă]

Historia Augusta precizează că Maximin era născut în Tracia sau Moesia, dintr-un tată got și o mamă alană. Dar originea gotă era puțin plauzibilă, întrucât goții s-au stabilit în Balcani, abia la sfârșitul secolului al III-lea. La fel ca majoritatea împăraților din acel secol, Maximin și-a început cariera politică ca simplu soldat, în timpul lui Septimiu Sever prin anul 190. Particularitatea acestui soldat era statura și forța sa fizică neobișnuită, fapt ce i-a permis să urce rapid în grad. Maximin adoptase numele „Tracul” pentru a face cunoscute originile sale. În jurul anului 232 a fost comandant de legiune în Egipt.[1] În 234 a fost numit guvernator al Mesopotamiei. A fost promovat în timpul domniei lui Alexandru Sever (208 – 235), fiind pus comandant pe recruții din Pannonia, ce formau Legiunea a IV Italica. Aceștea îl disprețuiau pe împăratul Alexandru. Împreună cu legiunea Legio XXII Primigenia, Maximin i-a asasinat, în 235, pe Alexandru Sever și pe mama acestuia la Mogontiacum (astăzi Mainz). Garda pretoriană l-a recunoscut pe Maximin ca împărat, iar Senatul și-a dat confirmarea. Fiul lui Maximin cu Caecilia Paulina, Maximus, a fost proclamat Caesar.

Domnie[modificare | modificare sursă]

Consolidarea statului[modificare | modificare sursă]

Maximin a urât nobilimea pe toată durata domniei sale. A început prin a-i elimina pe susținătorii împăratului precedent, care au încercat să-l ucidă de două ori. Prima tentativă de asasinat a fost la fluviul Rin. Un grup de ofițeri, sprijinit de o parte din Senat, a încercat să distrugă un pod peste fluviu, ca să-l lase pe Maximin blocat pe celălalt mal, la cheremul germanicilor. Pe tronul Romei avea să vină senatorul Magnus. Dar conspirația a fost descoperită la timp și răsculații executați. A doua tentativă a avut loc în Mesopotamia, unde foștii arcași ai lui Alexandru l-au proclamat împărat pe Quartinus. Macedo, conducătorul militar al răscoalei, l-a ucis pe Quartinus, pentru că acesta nu garanta niciun avantaj.

Pe plan extern, Maximin s-a luptat cu alemanii, pe care i-a învins pe teritoriul landului Baden-Württemberg de astăzi. După victorie, și-a luat titlul Germanicus Maximus și și-a deificat-o pe soția, Caecilia Paulina. S-a așezat apoi cu armata la Sirmium, în Pannonia, de unde a apărat în iarna 235-236 granița dunăreană de atacurile dacilor liberi și ale sarmațiilor.

Anul celor șase împărați și moartea lui Maximin[modificare | modificare sursă]

În 238, în provincia Africa, guvernatorul Gordian I, împreună cu fiul său, Gordian al II-lea, s-au autoproclamat împărați. Senatul de la Roma i-au sprijinit pe cei doi Gordieni. Maximin și-a luat legiunile din Pannonia și a plecat spre Roma.

Revolta din Africa a fost înfrântă de guvernatorul Numidiei, Capellianus, loial lui Maximin, care l-a înfrânt și ucis pe Gordian II în bătălia de la Cartagina, dispunând de singura legiune din zonă. Gordian I s-a spânzurat când a aflat vestea.

În locul celor doi Gordieni, Senatul a ales ca împărați pe Pupienus și pe Balbinus, doi senatori. Dar poporul a fost nemulțumit de împărații-senatori și a ieșit în stradă, cerându-l pe Gordian al III-lea, nepotul minor al lui Gordian I, pe tron. Pupienus și Balbinus au fost nevoiți să-l asocieze la domnie pe Gordian al III-lea.

În acest timp, Maximin a atacat Italia din nord, pentru a-și recăpăta tronul. Are loc Asediul de la Aquileia. În aprilie 238, Maximin a fost asasinat la Aquileia de soldați din Legiunea a II-a Parthica, nemulțumiți de anarhia ce stăpânea imperiul.[2]

Maximin Tracul, înfățișat pe o monedă.

După câteva zile, Pupienus și Balbinus au fost asasinați de garda pretoriană. Gordian al III-lea a devenit împărat roman.

Politică[modificare | modificare sursă]

Maximin a dublat solda legionarilor, dar în același timp a mărit impozitele, iar perceptorii au devenit extrem de duri.

Spre deosebire de Alexandru Sever, Maximin nu a tolerat creștinismul. Mulți creștini au fost executați (și unii martirizați), precum Papa Ponțian și succesorul său Anteriu.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Maximin Tracul – uriașul împărat roman care nu a ajuns viu la Roma”, Rador.ro, accesat în  
  2. ^ Southern, Pat. The Roman Empire from Severus to Constantine, Routledge, 2001, pag. 67

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Maximin Tracul


Predecesor:
Alexandru Sever
Împărat Roman
235 - 238
Succesor:
Gordian I și Gordian al II-lea