Sari la conținut

Cartograf Google

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Google Map Maker)
Cartograf Google
Tip de afacerecartografiere web
Fondatiunie 2008[1]  Modificați la Wikidata
Proprietar(i)Google Inc.
URLwww.google.com/mapmaker
Lansat24 iunie 2008[2]

Google Map Maker (sau Cartograf Google) este o aplicație online care a fost scoasă din uz, furnizată de către Google pentru a extinde serviciile oferite în prezent de către Google Maps din iunie 2008.[3] În Google Maps, cartografierea anumitor țări și regiuni nu este realizată deloc sau în foarte mică măsură. Pentru rezolvarea acestui impediment, Google a decis să deschidă spre editare Google Maps, cu ajutorul comunităților din aceste zone. Proiectul este similar cu OpenStreetMap, dar spre deosebire de OSM, care oferă hărțile sale în conformitate cu o licență Creative Commons, orice hartă creată de utilizatorii Google Map Maker este proprietatea intelectuală a Google.

Scopul final al proiectului este de a dobândi suficiente date de cartografiere de înaltă calitate pentru a fi publicate și utilizate pe serviciul existent Google Maps. Unele contribuții au început să apară pe Google Maps, cu toate acestea, modificările făcute în Map Maker nu sunt imediat vizibile pe Google Maps.

În noiembrie 2016, s-a anunțat că Google Map Maker se va închide și va fuziona cu Google Maps însăși; a fost închis oficial pe 31 martie 2017.[4][5][6]

Interfața[modificare | modificare sursă]

Utilizatorii au posibilitatea de a trasa anumite caracteristici direct pe o hartă, în cazul în care frontierele au fost deja trasate, și pot să adauge drumuri, căi ferate, râuri și așa mai departe. În plus, utilizatorii pot adăuga clădiri de locuințe, sedii de firme, servicii locale de transport. La prima vedere pare identică cu site-ul Google Maps, precum și cele trei opțiuni disponibile (hartă, prin satelit și hibrid), care permit utilizatorilor să vizualizeze detaliile de pe hartă, o imagine prin satelit din regiune sau o combinație a celor două.

Utilizând opțiunile căutare sau răsfoire, contribuabili pot adăuga și edita caracteristici existente pe hartă. Sunt disponibile trei tipuri de instrumente de desenare: adăugați un punct (un singur punct de interes pe harta), desenați o linie (trasarea de drumuri, căi ferate, râuri, și altele), precum și desenați o formă (poligon) (pentru definirea limitelor și a frontierelor, adăugarea de parcuri, lacuri și alte caracteristici). Utilizatori sunt încurajați, de către Google, de a urmări caracteristici, cum ar fi drumurile din imaginile existente din satelit. Această abordare este limitată în zonele cu imaginile de satelit de rezoluție mică, împiedicând crearea anumitor caracteristici pe hartă, în aceste zone.

Pentru a se asigura calitatea contribuțiilor, acțiunile utilizatorilor noi, sunt moderate de utilizatori mai experimentați. Acest sistem este, de asemenea, conceput pentru a preveni vandalismul și inexactitățile. Utilizatori ale căror contribuții fost publicate de mai multe ori cu succes, au oportunitatea, ca modificările lor, să fie publicate imediat pe hartă. Anumite caracteristici mai mari, pot apărea mai târziu pe hartă, din cauza procesării spre serverul Google.

Colaboratorii, cunoscând zonele din vecinătate lor, pot face contribuții detaliate. Utilizatorii pot modera, de asemenea, contribuțiile celorlalți utilizatori, în vecinătatea lor. Vecinătatea unui individ nu este vizibil pentru alți utilizatori.

Disponibilitate[modificare | modificare sursă]

În prezent, serviciul este activat pentru următoare locații, cu toate că utilizatorii pot contribui indiferent de locația lor geografică[7]:

Trebuie remarcat faptul că, editarea nu a fost activată pentru toate țările, mai ales pentru cele care nu dispun de date suficiente, pentru cartografiere. Nu toate regiunile enumerate mai sus au imagini prin satelit de înaltă rezoluție, ceea ce face dificilă cartografierea de precizie.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe informative[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.pocket-lint.com/news/120440-google-map-maker-launches-uk  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ readwriteweb.com. „Google Map Maker: Crowdsourcing Cartography”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Katragadda, Lalitesh; Jain, Sanjay (). „Making your mark on the world”. Google Maps blog. Google. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  4. ^ „Google Map Maker graduates to Google Maps”. Google Product Forums. . Accesat în . 
  5. ^ Lumb, David (). „Google will retire Map Maker, the tool that let anyone update Maps”. Engadget. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  6. ^ „Map Maker update [February 2017]”. Google Product Forums. . Accesat în . 
  7. ^ „Google Map Maker Availability”. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]