Google Traducere

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Google Traducere
Google Translate logo.svg
Adresăhttp://translate.google.ro
Comercial?Da
TipServiciu de traducere
ÎnregistrareOpțională
ProprietarGoogle
AutorGoogle
Lansat28 aprilie 2006[1]
Statut actualActiv

Google Traducere (în engleză Google Translate), creat și întreținut de Google, este un serviciu online de traducere gratuit, ce permite traducerea unei secțiuni de text, sau pagină web, într-o altă limbă sau ascultarea pronunției unor cuvinte .Este disponibil sub forma unui site web și a unor aplicații de mobil disponibile pentru platformele Android și iOS. Spre deosebire de alte servicii de traducere precum Babel Fish, AOL, și Yahoo, care folosesc sistemul SYSTRAN, Google folosește propria tehnologie. Acest lucru ar putea duce la o schimbare mare în industria limbii moderne.

Google Traducere, ca și celelalte sisteme de traducere, are limitele sale. De obicei, Google Traducere oferă posibilitatea de a înțelege textul tradus, însă nu poate oferi întotdeauna traduceri perfecte. Anumite limbi au o mai bună traducere decât altele.[necesită citare] Față de celelalte sisteme de traducere ce folosesc reguli gramaticale pentru a traduce, algoritmul Google Traducere constă în traduceri bazate pe statistici.

Comunitatea de Traducere[modificare | modificare sursă]

Google încearcă în mod constant să obțină voluntari care să îmbunătățească serviciul Google Traducere. Există două modalități prin care comunitatea poate contribui la îmbunătățirea traducerilor. Utilizatorii pot alege să verifice dacă traducerile prezentate sunt corecte, bifând caseta corespunzătoare, sau pot traduce propoziții în limba lor. Această tehnologie ar putea să îmbunătățească substanțial calitatea traducerilor.[2] Totuși, numărul voluntarilor care participă la acest proiect diferă de la țară la țară, ceea ce înseamnă că progresul va fi mai încet pentru limbile cu un număr mai mic de vorbitori.

Deși Google Traducere face deseori greșeli de traducere, existând o diferență foarte mare față o traducere realizată de un om, platforma este capabilă să învețe de la utilizatori, cu scopul de a îmbunătăți acuratețea traducerilor. Google susține că obiectivul este acela de a îmbunătăți calitatea traducerilor automate pentru toate cele 103 limbi disponibile până în prezent pe platforma Google Translate.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Statistical machine translation live (în engleză), Google AI Blog 
  2. ^ „Help Us Improve the Google Translate” (în engleză). Accesat în . 
  3. ^ „Found in translation: More accurate, fluent sentences in Google Translate” (în engleză). Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]