Picasa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Picasa
Autor inițialLifescape, Inc.
DezvoltatorGoogle
Versiune inițială
Ultima versiune3.9 141.259  Modificați la Wikidata ()
Scris înC++  Modificați la Wikidata
Sistem de operareWindows, OS X
Disponibil înmai multe limbi[*]  Modificați la Wikidata
LicențăFreeware
Prezență online
site web oficial

Picasa a fost[1] un serviciu de gestionare, vizualizare și editare a imaginilor, ce constă dintr-un software dedicat și un site web de partajare a fotografiilor. Serviciul a fost creat inițial în 2002 de către compania Lifescape,[2] iar din 2004 este deținut de către Google.[3] „Picasa” este un portmanteau din numele pictorului spaniol Pablo Picasso, a frazei mi casa („casa mea” în spaniolă) și „pic” de la pictures (”imagini” în engleză).[3][4] În iulie 2004, Google a achiziționat Picasa de la autorul original și a început să-l ofere ca freeware.[3]

Serviciul pune la dispoziție aplicații native pentru Windows XP, Windows Vista, Windows 7 și Mac OS X.

La 12 februarie 2016, Google a anunțat[5] că aplicația pentru desktop Picasa ar fi întreruptă, pe 15 martie 2016, urmată de închiderea serviciului Picasa Web Albums pe 1 mai 2016. Google a declarat că motivul principal pentru care iese la pensie Picasa a fost că aceasta vrut să se concentreze eforturile „în întregime pe un singur serviciu fotografii” cross-platform, bazate pe web Google Foto.[5]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ ELYSE BETTERS, Pocket-Lint. "Google is shutting down Picasa: What'll happen to your photos and videos?." May 2, 2016. Retrieved Jan 26, 2017.
  2. ^ Lifescape's Picasa aims to be your digital "shoebox". By Michael R. Tomkins, The Imaging Resource (Monday, 18 noiembrie 2002 - 15:49 EST). Published on imaging-resource.com under "Comdex Fall 2002 Show".
  3. ^ a b c "Google Picasa", Obsessable (obsessable.com), 2009.
  4. ^ DJournal-83 „Google is watching more than streets with the addition..” Verificați valoarea |url= (ajutor). Digitaljournal.com. . 
  5. ^ a b Minhaz, Muntasir. „Picasa Killed off by Google & Moved to Google Photos”. TechInfoKnow.com. TechInfoKnow.com. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Picasa