Disc Google

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Disc Google
Google Drive icon (2020).svg
Autor inițialGoogle  Modificați la Wikidata
DezvoltatorGoogle
Versiune inițialăcea din 24 aprilie 2012
Ultima versiune1.32.4066.7445  Modificați la Wikidata
Stare de dezvoltareactivă
Sistem de operareMicrosoft Windows
Disponibil în românăda
Tipserviciu de stocare online a fișierelor
Prezență online
www.google.com/intl/ro/drive/

Disc Google (en. Google Drive) este un serviciu de stocare online a fișierelor, prezentat pentru prima dată publicului pe data de 24 aprilie 2012, de către Google.[1][2] Disc Google este o extensie a Google Docs, și odată ce este activată, link-ul de la Google Docs (docs.google.com) este înlocuit cu cel de la Disc Google (drive.google.com).

Există aplicații terțe pentru Disc Google ce pot fi descărcate direct din magazinul web Chrome. Aceste aplicații, ce rulează în Google Chrome, pot executa modificări către fișierele online, și pot fi folosite pentru a edita imagini și videoclipuri, fax-uri și documente, proiecte de management, pentru a crea diagrame și alte întrebuințări.[3]

În afară de pagina web, Disc Google are nevoie de o platformă pentru a sincroniza fișierele. La lansarea serviciului, acesta era disponibil pe: Mac-urile cu sistemele de operare Lion (10.7) și Snow Leopard (10.6), pe PC-urile cu sistemele de operare Windows XP, Windows Vista, Windows 7 variantă OS, pe smartphone-urile și tabletele Android cu versiunea Eclair și cu OS-urile mai noi (de la versiunea 2.1 încolo) și pe iPhone și iPad cu iOS 3.0 și mai evoluat.[4] Suportul pentru Linux este încă în dezvoltare.[5] Conform lui Sundar Pichai, tehnician la Google, serviciul de stocare Disc Google va fi o parte integrată a browserului web destinat Linux, Google Chrome OS începând cu versiunea 20. Zvonuri despre Disc Google au circulat încă din martie 2006.

Depozitarea[modificare | modificare sursă]

Disc Google oferă utilizatorilor la înregistrare, 15 gigabiți gratuiți pe o perioadă nelimitată destinați depozitării tip-cloud a fișierelor.[6] Spațiul de depozitare, împărțit între Picasa și Disc Google,[7] poate fi mărit prin plata lunară a unei rate, iar majorarea poate fi între 100 de GB (9,99 RON/lună) și 30 TB (1.499,99 RON/lună).[8]

Proprietatea și licențierea[modificare | modificare sursă]

Spre deosebire de serviciile rivale, Dropbox și SkyDrive, Google vrea să accentueze dorința de a reproduce, folosi, și crea lucruri derivate din conținutul stocat pe Disc Google. Deși utilizatorul deține drepturi de proprietate intelectuală, licența Disc Google poate permite extragerea și parsarea conținutului încărcat pentru a personaliza publicitatea și alte servicii pe care Google le oferă utilizatorului, și pentru a promova serviciul.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Introducing Google Drive... yes, really”. Google. Accesat în . 
  2. ^ „Google Stores, Syncs, Edits in the Cloud”. The Wall Street Journal. 25 April 2012. Accesat în 285 aprilie 2012.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  3. ^ „Google Help: Google Drive components”. Support.google.com. Accesat în . 
  4. ^ „Get started with Google Drive: System requirements”. Support.google.com. Accesat în . 
  5. ^ „Google Drive Is Coming to Linux”. OMG! Ubuntu!. Accesat în . 
  6. ^ Murph, Darren. „Google Drive official: 5GB of free storage, business-focused approach (video)”. Engadget. Accesat în . 
  7. ^ „How Google storage plans work - Google Drive Help”. Support.google.com. Accesat în . 
  8. ^ Account settings: Your browser is not supported

Legături externe[modificare | modificare sursă]