AFC Astra Giurgiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la FC Astra Giurgiu)
Salt la: Navigare, căutare
Pentru o rafinărie de petrol vedeți Astra Română.
FC Astra Giurgiu
Stema noua Astra(2009).png
Informații generale
Nume complet Asociația Fotbal Club Astra
Poreclă Dracii Negri
Nume precedent(e) Astra Română Ploiești
Colombia Ploiești
Rafinorul Ploiești
Danubiana Ploiești
CSM Ploiești
FC Ploiești
FC Astra Ploiești
FC Astra Giurgiu
Data fondării 1921[1]
Culori             
Stadion Marin Anastasovici, Giurgiu
(8.500 locuri)
Campionat Liga I
Finanțator România Ioan Niculae
Președinte România Petre Buduru
Antrenor România Dorinel Munteanu
Site web www.afcastragiurgiu.ro
Palmares
Național Cupa României (1)
Supercupa României (1)
Echipament
Kit body brasov1112a.png
Kit body.svg
Kit right arm youngboys1011a.png
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks brasov1112a.png
Kit socks long.svg
Acasă
Kit body aeklarnaca1112a.png
Kit body.svg
Kit right arm.svg
Kit shorts aeklarnaca1112a.png
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Deplasare
Sezon actual
Soccerball current event.svg

Pentru sezonul actual vedeți:
Liga I 2013-2014

Asociația Fotbal Club Astra este un club de fotbal din Giurgiu, România, care evoluează în Liga I. Clubul este originar din orașul Ploiești, mutându-se la Giurgiu în 2012. Astra este câștigătoarea Cupei României Timișoreana sezonul 2013-2014, după ce a învins echipa Steaua București scor 4-2 după penaltiuri.

Istorie[modificare | modificare sursă]

În perioada de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui de al XX-lea începe concesiunea masivă a terenurilor petrolifere din zonă, de către societatea Astra Română, care a fost înființată de teribilul rechin al finanțelor de la începutul secolului XIX - Henry Deterding. Profitând de faptul că nu se știa de existența țițeiului pe unele locuri, societatea a cumpărat o sumedenie de parcele de la țărani, pe prețuri minime, devenind stăpână pe regiunea Prahova.

Societatea Astra Română a format un club sportiv cuprinzând discipline ca tir , fotbal , șah și echitație sub denumirea Clubul Sportiv Astra-Română, compus din funcționari englezi, americani , olandezi și romani din respectiva societate, după cum anunță săptămânalul Ecoul Sportiv, apărut la data de 18 septembrie 1921[2].

În vara anului 1934, s-a organizat, pentru prima dată, Cupa Societăților “Astra” la fotbal, având ca scop strângerea rândurilor sportivilor acestor societăți petrolifere. Singura echipă a acestor rafinării, care a fost afiliată la Liga de Sud și a participat la întrecerea districtuală din ultimul sezon, fiind Astra Română din Câmpina. Pentru întrecerea din cadrul Cupei, organizată la Moreni, s-a anunțat și prezența directorului societății Astra Română, Van Der Meer și pentru ca participarea să fie cât mai numeroasă, s-au organizat în scurt timp, pe lângă schela Astra Română, câteva grupări. Astfel, au aparut „peste noapte”: Astra Română – schela Moreni, Astra Română - schela Boldești și Astra Română - schela Unirea Hârșa. În mai 1937, s-a organizat Cupa Societăților “Astra” din întreaga țară. După desfășurarea competiției s-a hotărât, la nivel de conducere a societății, că din aceste trei formații care purtau numele de Astra, din Prahova, să se alcătuiască una singură, care să fie înscrisă la întrecerile districtuale. Astfel, cele trei au fuzionat la data de 29 mai 1937 – formând Astra Română Ploiești. La scurt timp, o altă decizie ”venită de sus” a fost mutarea echipei lângă sediul Societății, la Câmpina, și a evoluat în District sub numele de Colombia. În luna mai, a anului 1945, Astra Română Ploiești s-a reînființat, având vechiul teren Columbia (același ca și în prezent), iar din lotul de jucători au făcut parte printre alții : Cristu, Jugaru, Bărăscu, Bonațiu, Zellingher, Busac, Lazăr II, Georgescu și Iliescu.

În mai 1945, a susținut două jocuri de baraj, tur–retur, pentru promovare în Cupa Victoriei, după cum purta numele principalul campionat al districtului Ploiești. La 9 și 12 mai 1945, a învins echipa Concordia Gura Ocniței cu 3-1 (au marcat : Ionescu - de 2 ori și A. Dragomirescu – din penalty) – în primul joc și 4-1 (au marcat : Lazăr I - de 3 ori și Boghici), în manșa secundă. În cele două jocuri disputate a folosit următoarea formație: Cristu – Gh. Dragomirescu, Bonațiu, A. Dragomirescu, Ciugaru, Chițulescu, Lazăr I , Ionescu, Lazăr II, Bărăscu și Boghici.

După o perioadă de pauză (2 ani), în vara lui 1959, este reînființată sub numele de Rafinorul I Ploiești, având ca antrenor pe Nicolae Topșa, iar din lotul de jucători au făcut parte: Gheorghe Voinea, Marin Constantin – Romeo Dumitru, Vasile Filip, Nicolae Coca, Gheorghe Stănescu, Gheorghe Cristache, Constantin Opriș, Sandu Ștefan, Gheorghe Teacă, Vlad Ilie, Gheorghe Nicolae, Viorel Marin și Dumitru Răduță.

În vara lui 1962, după câștigarea Campionatului Orășenesc - Ploiești, sub numele de Rafinorul Ploiești, are o nouă tentativă de a promova în principalul campionat de fotbal al regiunii Ploiești. În cele patru jocuri de baraj pentru promovare, antrenorul Nicolae Topșa, a folosit următorul lot de jucători: Marin Constantin, Gheorghe Voinea – Dumitru Roma (cpt), Gheorghe Stănescu, Marin Viorel, Nicolae Coca, Vasile Filip, Constantin Stelian, Stelian Popa, Constantin Opriș, Sandu Ștefan, Gheorghe Teacă, Ștefan Stănescu, Dumitru Răduță, Constantin Manu.

După 25 de ani de activitate în Campionatul Municipal Ploiești, în vara lui 1987, din postura de campioană municipală, având ca antrenor pe Gheorghe Mănescu, a revenit, după disputarea unor jocuri de baraj, în eșalonul de elită al fotbalului prahovean. Din lotul echipei au făcut parte printre alții: M. Gheorghe – Voinea, V. Ene, Avram, M. Dumitrescu, Șerban, Cioc, Moldoveanu, M. Dumitrescu, D. Gușă, Bordea, Mușat, V. Dumitrescu.

În 1990, devine Astra, promovând doi ani mai târziu în Divizia C, având ca antrenori pe Gheorghe Mănescu si Mihai Dragomir, iar din lotul echipei au făcut parte : Eugen Iacob, Marius Mihai Zencenco (portari), Vasile Nicolae, Veronel Rotaru, Octavian Costache, Mihai Radu, Adrian Dodiță, Marian Manolache, Valentin Sinescu, Cristian Nica, Iosif Stan, Iulian Savu, Mihai Ioniță, Florin Dan, Bebe Ioniță, Nicolae Ioniță, Romeo Ivan, Marian Nicolae, Cristian Zamfir, Eugen Ichim.

În Divizia C, se situează succesiv pe locurile 6, 12, 3 și 14. Cu toate că a ocupat cel din urmă loc, cea care a promovat de drept, Danubiana București, nu dispunea de susținerea financiară necesară pentru o evoluție în Divizia B, astfel că, în vara anului 1996, cele două echipe au fuzionat, iar din această fuziune a rezultat AS Danubiana Ploiești, și astfel noua echipă a evoluat în următorul sezon în Divizia B. În locul Astrei din Divizia C fiind promovată echipa Victoria Florești. În vara anului 1997, echipa avea următoarea structură organizatorică : Ioan Niculae - președintele consiliului de administrație, Marian Manea – președintele asociației sportive, Vasile Aurelian – secretarul clubului, Dan Dorobăț – președintele secției de fotbal.

După doar un sezon, se revine la denumirea tradițională de Astra, atunci când, în 1998, echipa promovează în prima divizie cu antrenorul Gabriel Stan. Oamenii care se aflau în fruntea acestui club fiind: Ioan Niculae - președintele consiliului de administrație și Marian Manea – președintele clubului. A fost pentru prima oară când Ploieștiul avea două echipe în Divizia A.

Nocturna s-a realizat când echipa era în Divizia D, pe locul vechiului teren Columbia, iar stadionul are o capacitate de 10.000 de locuri.

Pe data de 23 mai 1998, Astra promova în Divizia A pentru prima dată în istorie. Atunci, echipa antrenată de Gabi Stan a învins echipa Midia Năvodari, trupă pregătită la acel moment de un ploieștean, Virgil Dridea, și a promovat în prima divizie, unde a rezistat până la "strania și mult-mediatizata" fuziune cu Petrolul Ploiești, din anul 2003, un an mai târziu echipa având să retrogradeze. Deși suporterii au fost anunțați că între Astra Ploiești și ASFC Petrolul Ploiești va avea loc o fuziune, lucrurile au stat, de fapt, cu totul altfel: Astra Ploiești pur și simplu își schimbă numele în Petrolul Ploiești.

Pe data de 28 iulie 2003, prin Hotărârea 4833 a Tribunalului Prahova, SC Sport Club Astra SA Ploiești își schimbă denumirea în SC FC Petrolul SA Ploiești, avându-i la conducere pe Florin Bercea și pe Ioan Niculae[3]. S-a ales această variantă pentru că, la acea vreme, ASFC Petrolul Ploiești era o asociație nonprofit, iar conform Legii sportului, ar fi trebuit să se transforme în SA, iar o fuziune cu Astra Ploiești și formarea unei noi societăți ar fi durat cel puțin șapte luni.

Astra a evoluat în Liga I, totalizând 5 sezoane, iar în Cupa României reușind sa ajungă până în semifinalele competiției, fiind eliminată în sezonul 2001-02 de echipa Rapid București fără să fie învinsă, iar în sezonul 2002-03 a fost eliminată de echipa Dinamo București după un meci retur de la București mai mult decât discutabil.

Unul dintre logourile anterioare

După așa-zisa fuziune cu Petrolul, Astra dispare pentru 2 ani din peisajul fotbalistic românesc. În 2005, Ioan Niculae reapare pe prima scenă și formează o nouă echipă cu denumirea de "Astra", numele fiind valabil, după ce vechea Astra se transformase în SC FC Petrolul SA. Pentru a nu începe campionatul în ultima ligă, Niculae cumpără cu totul formația Internațional Pitești, din liga a III-a, pe care o redenumește "Astra". Echipa termină sezonul pe locul cinci în a treia ligă. În 2007, își schimbă numele în CSM FC Ploiești. În următorul sezon evoluează tot în Liga a III-a, reușind să promoveze în Liga a II-a la finele sezonului 2007-08, obținând 95 de puncte din 102 posibile.

Pe data de 6 iunie 2009, echipa a reușit promovarea în Liga I, a doua promovare consecutivă, iar imediat după aceasta, patronul Ioan Niculae a anunțat că va reveni la numele de tradiție, Astra Ploiești și la culorile vechi ale Astrei, adică alb-negru[4]. Imediat după încheierea campionatului ligii a II-a, patronul echipei, domnul Ioan Niculae, a investit suma de 60.000 € pentru refacerea gazonului de pe propriul stadion, stadionul Astra, în vederea disputării meciurilor din Liga I.

La Giurgiu[modificare | modificare sursă]

La 21 septembrie 2012, la începutul sezonului 2012-2013 al Ligii I, Astra Ploiești s-a mutat pe Stadionul Marin Anastasovici din Giurgiu, clubul luând denumirea de Astra Giurgiu. Restructurarea masivă a lotului Astrei de către antrenorul Daniel Isăilă a dus la obținerea mai multor rezultate pozitive ale clubului proaspăt mutat în Giurgiu.

În sezonul 2012-2013, a terminat pe locul 4, dar a reușit să-și asigure pentru prima dată participarea în Europa League după ce rivalii de la Petrolul Ploiești, care au terminat campionatul pe locul 3, au câștigat Cupa României. Pornită de jos în Europa League, din turul 1 preliminar, Astra a reușit, de la debutul în cupele europene, să învingă echipe cu mai multă experiență europeană și să se califice până în Play-Off-ul competiției, unde a fost eliminată de Maccabi Haifa. În scopul luptei pentru titlu, Astra a achiziționat mai mulți jucători cu experiență: Yazalde, Paul Papp, Dănuț Coman, Ștefan Popescu, Alexandru Ioniță, Laurențiu Iorga. Sezonul 2013-2014 a reprezentat cel mai bun sezon realizat de către Astra, în toate competițiile. Astfel, echipa antrenată de Daniel Isăilă, a terminat pe locul 2 în campionat, cu 72 de puncte, pierzând titlul de campioană, pentru doar 5 puncte, în fața echipei Steaua București. A reușit însă să câștige primul trofeu din istoria sa, Cupa României, în fața aceleiași echipe, Steaua București, pe Arena Națională, aceasta fiind cea mai mare performanță din istoria clubului.

Denumiri anterioare[modificare | modificare sursă]

 • 1921: Clubul Sportiv Astra-Română
 • 1934: Astra Română Câmpina
 • 1937: Astra Română Ploiești
 • 1938: Colombia Ploiești
 • 1945: Astra Română Ploiești
 • 1959: Rafinorul Ploiești
 • 1990: CS Astra Ploiești
 • 1996: AS Danubiana Ploiești
 • 1998: SC FC Astra Ploiești
 • 2005: CSM Ploiești
 • 2007: FC Ploiești
 • 2009: FC Astra Ploiești
 • 2012: FC Astra Giurgiu

Lotul de jucători[modificare | modificare sursă]

Actualizat pe 29 martie 2015

[5]

Nr. Poziție Jucător
1 România P Silviu Lung Jr.
2 România F Andrei Răuță
3 Polonia F Hubert Wołąkiewicz
4 România M George Florescu
5 Turcia F Syam Ben Youssef
6 Ghana M Seidu Yahaya
7 România A Denis Alibec
8 Japonia M Takayuki Seto Vice-Căpitan
9 România M Gabriel Enache
10 România M Constantin Budescu Căpitan
11 România M Alexandru Ioniță
12 România P George Gavrilaș
13 Brazilia F Júnior Morais
14 Cipru M Vincent Laban
Nr. Poziție Jucător
15 România F Cristian Oroș
16 Franța M Elliot Grandin
20 România A Aurelian Chițu
21 Niger A Kehinde Fatai
22 Croația F Toni Gorupec
24 România M Iulian Roșu
25 România F Valerică Găman
26 România F Laurențiu Rus
28 Portugalia F Nuno Pinto
30 Zambia M Fwayo Tembo
33 România P Dănuț Coman
91 Brazilia M William Amorim
94 Republica Moldova A Dan Spătaru
99 Grecia P Giannis Arabatzis

Palmares[modificare | modificare sursă]

Național[modificare | modificare sursă]

Campioana Romania.png Cupa României

Roundel of the Romanian Air Force.svg Supercupa României

 • Câștigătoare (1): 2014

Campioana Romania.png Liga I

Campioana Romania.png Liga a II-a

Campioana Romania.png Liga a III-a

Europa[modificare | modificare sursă]

UEFA Europa League

 • Faza Grupelor (1) : 2014

Evoluția în campionat[modificare | modificare sursă]

Sezonul Liga Poz. M V E Î GM GP Pct. Note
1992/1993 Liga III 6 38 19 4 15 57 51 42
1993/1994 Liga III 12 36 14 6 16 40 47 34
1994/1995 Liga III 3 36 21 3 12 68 35 66
1995/1996 Liga III 14 36 15 3 18 51 52 48
1996/1997 Liga II 8 34 14 9 11 42 31 51
1997/1998 Liga II 1 34 28 4 2 80 20 88
1998/1999 Liga I 10 34 13 7 14 40 38 46
1999/2000 Liga I 10 34 13 8 13 43 41 47
2000/2001 Liga I 10 30 11 7 12 41 36 40
2001/2002 Liga I 12 30 9 10 11 29 28 37
2002/2003 Liga I 9 30 13 3 14 42 42 42
2005/2006 Liga II 10 30 12 4 14 45 50 40 A retrogradat
2006/2007 Liga III 5 32 15 7 10 48 40 52
2007/2008 Liga III 1 34 31 2 1 83 18 95
2008/2009 Liga II 2 30 21 4 5 62 32 67 A promovat
2009/2010 Liga I 14 34 8 12 14 33 45 36
2010/2011 Liga I 11 34 10 15 9 36 30 45
2011/2012 Liga I 12 34 11 8 15 36 43 41
2012/2013 Liga I 4 34 17 9 8 64 37 60 S-a calificat pentru UEFA Europa League 2013-2014
2013/2014 Liga I 2 34 22 6 6 70 28 72 S-a calificat pentru UEFA Europa League 2014-2015

Evoluția în Cupa României[modificare | modificare sursă]

Sezonul Adversarul Tur Retur Faza competiției Note
1996/1997 Farul Constanța 1-2 Șaisprezecimi
1998/1999 UM Timișoara 0-2 Șaisprezecimi
1999/2000 Oțelul Galați 1-2 (d.p.) Optimi
2000/2001 Metrom Brașov 1-2 (d.p.) Șaisprezecimi
2001/2002 Rapid București 2-2 0-0 Semifinale
2002/2003 Dinamo București 2-1 1-3 (d.p.) Semifinale
2005/2006 Chimia Brazi 1-2 Turul al 5-lea
2006/2007 Petrolistul Boldești 0-3 Turul al 3-lea
2007/2008 FCM Câmpina 3-4 Turul al 4-lea
2008/2009 Universitatea Craiova 1-3 Șaisprezecimi
2009/2010 Dinamo București 1-2 Sferturi
2010/2011 Rapid București 0-2 Optimi
2011/2012 Petrolul Ploiești 0-1 Optimi
2012/2013 CFR Cluj 0-0 0-2 Semifinale
2013/2014 Steaua București 0-0 (d.p.) 4-2 (11m) Finala Câștigătoarea Cupei României 2013/14

Astra în cupele europene[modificare | modificare sursă]

2013-2014 - Europa League
Turul 1
Astra Giurgiu logo 2-0 NK Domžale Slovenia
NK Domžale Slovenia 0-1 Astra Giurgiu logo
Turul 2
Astra Giurgiu logo 1-1 AC Omonia Nicosia Cipru
AC Omonia Nicosia Cipru 1-2 Astra Giurgiu logo
Turul 3
FK AS Trencín Slovacia 1-3 Astra Giurgiu logo
Astra Giurgiu logo 2-2 FK AS Trencín Slovacia
Play-off
Maccabi Haifa Israel 2-0 Astra Giurgiulogo
Astra Giurgiu logo 1-1 Maccabi Haifa Israel
2014-2015 - Europa League
Turul 3
Astra Giurgiu logo 3-0 Slovan Liberec Cehia
Slovan Liberec Cehia 2-3 Astra Giurgiu logo
Play-off
Olympique Lyonnais Franța 1-2 Astra Giurgiu logo
Astra Giurgiu logo 0-1 Olympique Lyonnais Franța
Faza grupelor
Dinamo Zagreb Croația 5-1 Astra Giurgiu logo
Astra Giurgiu logo 1-2 Salzburg Austria
Celtic Scoția 2-1 Astra Giurgiu logo
Astra Giurgiu logo 1-1 Celtic Scoția
Astra Giurgiu logo 1-0 Dinamo Zagreb Croația
Salzburg Austria 5-1 Astra Giurgiu logo


 • Bilanț general
Competiție S M V E Î GP DG
UEFA Europa League 2 16 7 4 5 26 22 + 4
Total 2 16 7 4 5 26 22 + 4

Jucători emblematici[modificare | modificare sursă]

Foști antrenori[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]