Ferar Cluj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Ferar Cluj
Ferar Cluj.gif
Informații generale
Numele completFerar Cluj
Data fondării1918; 103 ani în urmă (1918)
ca Kolozsvári Atlétikai Club
Data desființării1948
Culori600px Rosso e Nero con banda Bianca.png 
StadionFerar
Cluj, Cluj,
România
Echipament
Kit body blackstripes.png
Kit body.svg
Kit right arm redshoulders.png
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Acasă
Kit body.svg
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Deplasare

Ferar Cluj a fost un club de fotbal din municipiul Cluj, fondat în anul 1918 sub numele de Kolozsvári Atlétikai Club. Echipa a apărut înaintea primului război mondial și este marcată, până în 1934, de prezența în campionatul regional a echipei KAC (Clubul Atletic Cluj), strămoșul Ferar-ului.

Intră în circuitul divizionar în 1934 odată cu înființarea Diviziei B, activând în seria a treia. Sezonul 1934-1935 termină pe locul 7, apoi în următorul pe 5. În 1936 are loc reorganizarea diviziilor din România și echipa va începe sezonul 1936-1937 în Divizia C. Primul an va termina pe locul 3 în seria a doua din Liga de Nord, la un punct în urma concitadinei CFR, iar în sezonul următor tot pe 3, de această dată ea fiind în fața CFR-ului. În timpul războiului echipa ajunge în campionatul regional. În 1943 ia parte la campionatul Ungariei (alături de o altă formație românească, Club Atletic Oradea - aceasta a și câștigat campionatul Ungariei), ocupând locul 3 și folosind următoarea formație de bază: Marki, Vass, Pal, Balint, Reinhardt, Szanislo II, Fabian, St. Kovacs, Bonyhadi, Fülop, Incze II.

În 1945 noua denumire a echipei este Ferar KMSE, aceasta având în lot o serie de jucători valoroși ca: Marki, Sabaslau, Vass, Demeter, Szanislo II, Fülop, Pețchovschi, Meszaros, Covaci V, Kovacs IV, Pal, Reinhardt, Fabian I, Bonyhadi, Blejan, Farmati, acesta din urmă fiind selecționat la naționala României în 1947 pentru participarea la Campionatul Balcanic și al Europei Centrale. Ferar a însemnat pentru Farmati începutul unei glorioase activități fotbalistice, în 1947 părăsind echipa pentru a continua timp de 15 ani la UTA.

În prima ediție postbelică (1946-1947) a campionatului divizionar A, apare sub numele de Ferar, la lot adăugându-se: Boldiszar, Farmati, Börzsei, Fuezer, Vaczi, Fernbach. Sezonul a fost încheiat pe locul 6 cu 30 de puncte, la 3 puncte de locul 2. În 1948 echipa s-a unit cu echipa CFR.

Palmares[modificare | modificare sursă]

Liga I:

Soproni Liga:

Legături externe[modificare | modificare sursă]