FC Farul Constanța

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Farul Constanța)
Jump to navigation Jump to search

Pentru un monument istoric, vezi Farul genovez Constanța.

SSC Farul Constanța
SSC Farul Constanta.png
Informații generale
Nume completFotbal Club Farul Constanța
PoreclăRechinii
Marinarii
Nume precedent(e)SPM Constanța
Locomotiva Constanța
PCA Constanța
FC Constanța
Data fondării1949 ca Locomotiva PCA Constanța
2016 ca SSC Farul Constanța
Culori        
StadionStadionul Farul
(15500 locuri)
CampionatLiga a II-a  Modificați la Wikidata
ProprietarCiprian Marica
PreședinteRomânia Marcel Lică
AntrenorPetre Grigoraș  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Instagram
Palmares
NaționalFinalista Cupa României 2004-2005
InternaționalFinalista Cupa UEFA Intertoto 2006
Echipament
Kit body bluehoops.png
Kit body.svg
Kit right arm blue hoops.png
Kit right arm.svg
Kit shorts whitesides.png
Kit shorts.svg
Kit socks whitetop.png
Kit socks long.svg
Acasă
Kit body thinbluesides.png
Kit body.svg
Kit right arm bluestripe.png
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks bluehorizontal.png
Kit socks long.svg
Deplasare
Sezon actual
Soccerball current event.svg
Pentru sezonul în curs vedeți:
Liga a II-a 2018-2019

FC Farul Constanța este un club de fotbal din Constanța, România. Clubul este finanțat atât din cotizările suporterilor, cât și de patronul său, fostul fotbalist Ciprian Marica.

Singurele performanțe notabile ale lui FC Farul sunt finala Cupei Balcanice disputată în 1966 și pierdută în fața celor de la Rapid București, finala Cupei României din 2005, pierdută cu 1-0 în fața lui Dinamo București și una din finalele Cupei UEFA Intertoto din 2006, pierdută cu scorul de 4-1 la general în fața lui AJ Auxerre.

Istoria clubului[modificare | modificare sursă]

Odată cu fuziunea dintre cele două echipe ale orașului - Dezrobirea și PCA - s-a creat o nouă formație, Locomotiva PCA, care a preluat locul în Divizia B. La sfârșitul ediției 1954, această echipă a promovat pentru prima dată în Divizia A, iar în anul 1958 denumirea echipei se schimbă în Farul Constanța și are sediul în Constanța, str. Primăverii nr. 2.

S-a clasat în primele patru echipe din țară, a câștigat de patru ori Campionatul național al ligii secunde, de două ori Campionatul de juniori al României, a fost în două rânduri semifinalistă a Cupei României și finalistă a Cupei Balcanice, participantă în 1995 la Cupa UEFA Intertoto, câștigând grupa. A susținut în ultimii 40 de ani (din 1959) peste 250 de întâlniri internaționale oficiale și amicale, în numeroase țări, participând la diferite competiții și turnee în 14 țări din Europa, Asia (Japonia), Africa, Orientul Mijlociu.

Farul Constanța a dat echipei naționale a României peste 50 de jucători numai la prima reprezentativă. Dintre ei, fotbaliști de mare valoare ca: Gheorghe Hagi, cel mai bun produs al fotbalului românesc, și alții, printre care: Tufan (autorul calificării României la Campionatul Mondial din Mexic din 1970), Antonescu, Sasu, Kallo, Koszka, Iancu, Munteanu, Carabaș, Curt, Petcu, Denis Șerban și alții.

În cadrul clubului, zilnic, sunt angrenați în pregătire, formare, promovare circa 300 de sportivi, începând cu vârsta de 9 ani, organizați pe grupe, în funcție de anul de naștere și absolut toate înscrise în competițiile organizate de FRF și Asociația Județeană de Fotbal Constanța, având bune rezultate:

 • Grupa 1981 - campioni ai României în 1996
 • Grupa 1984 - campioni la minifotbal
 • Grupa 1988 și 1989 - vicecampioni.

Aceste grupe beneficiază de un colectiv de antrenori bine cotați și pregătiți, foste glorii ale fotbalului românesc, cum ar fi: Mareș Constantin, Petcu Ștefan, Gârjoabă Constantin și alții, adevărați descoperitori și șlefuitori de talente, o certitudine a viitorului, o investiție de mare valoare, atât sportivă cât și materială.

Centrul de copii și juniori întreține o strânsă legătură cu cele peste 60 de școli și licee constănțene, inclusiv cu liceul specializat.

Afară de Centrul de copii și juniori, în cadrul clubului, mai are și echipa de tineret și echipa de seniori - participante în Divizia A. Toată această activitate nu ar putea exista fără o bază sportivă pe măsură și din acest punct de vedere putem spune că sunt privilegiați.

Baza sportivă FC Farul Constanța - proprietate publică a statului, aflată în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului, a fost dată în folosință gratuit, pe o perioadă de 49 de ani, Clubului Sportiv FC Farul Constanța, conform HG nr. 666/12.07.2001. Transmiterea imobilului (bază sportivă) s-a făcut pe bază de protocol încheiat între Ministerul Tineretului și Sportului și Clubul Sportiv FC Farul Constanța la data de 17.08.2001.

Amplasat în vecinătatea unui mare lac pe care se practică sporturi nautice, într-un splendid complex de terenuri sportive și parcuri, în apropierea imediată a stațiunii Mamaia, are o priveliște panoramică încântătoare. Dispune de o instalație pentru nocturna inaugurată în anul 1970, renovată în anul 1999, aducând-o la parametri conform normelor FIFA și UEFA, pentru transmisiuni interne și internaționale, inclusiv prin satelit. Stadionul este prevăzut cu scaune și dotări pentru atletism, pretabil marilor concursuri, terenuri de antrenament, vestiare, cabine, săli de forță și recuperare, club, sediu administrativ, cabinete medicale, hotel sportiv pentru 30 de persoane, bufet-snack, cantină, restaurant și altele. Clubul de fotbal al orașului atrage în permanență un public numeros, la care se adaugă pe durata celor trei luni de vară zecile de mii de turiști români și străini veniți în vacanță pe litoralul românesc. În plus, Constanța prin poziția ei geografică poate găzdui importante turnee internaționale în perioada de vară.

Palmares[modificare | modificare sursă]

Clubul de fotbal Farul Constanța a luat ființă în primăvara anului 1958, prin preluarea formației portuare LOCOMOTIVA PCA, care abia promovase în prima divizie a țării. Până în anul 2002 a participat numai în primele două eșaloane naționale astfel:

În Divizia A de 36 ori, inclusiv sezonul 2000 - 2001, ocupând următoarele locuri în clasament:

 • câte o dată, locurile 5, 7, 12, 15 si 18
 • de câte 2 ori, locurile 6, 14, 16
 • de 3 ori, locul 4, 10
 • de 4 ori, locurile 8, 11, 13
 • de 5 ori, locul 9.

Cele mai bune locuri le-a ocupat în anii:

 • 1959/1960 - locul 4 cu formația: Ghibanescu, Marosi - antrenori, D. Botescu Strator, Ciuncan, Florescu, Corneanu, Toma, P. Comanita, Bibere, Pana, Datcu, Stancu, Moroianu, Ciosescu. Președinte Foti Foti, Niculescu, Sever, Olaru, Nunu
 • 1966/1967 - locul 4 cu formația: Utu, Manciu, Georgescu, Talvescu, Koska, Gref, Etem, Manolache, Plesa, Antonescu, Ologu, Tufan, Iancu, Kallo, Zamfir, Caraman, Bükössy, Mares, Dumbrava. Antrenori: V. Mardarascu - P. Comanita. Presedinte, Foti Foti.
 • 1962/1963 - locul 5 cu formația: Ghibanescu, Manciu, Firica, Branzei, Danciu, Florescu, Gref, Stoica, Plesa, Buzea, Vasilescu, Neacsu, Talvescu, Moroianu, Bükössy, Ciosescu, Munu, Dinulescu, Manescu, Ologu, Dumbrava. Antrenori: P: Steinbacu, P. Comanita. Presedinte, Foti Foti.
 • 1969/1970 - locul 6 cu formația: Stefanescu, Popa, Botea, Popescu, Tanase, Stancu, Tâlvescu, Mares, Antonescu, Stoica, Koska, Plesa, Mustafa, Sasu, Avram, Tufan, Kallo, Ologu, Constantinescu, Badea, Caraman. Antrenori: Bazil Marian, L. Florescu. Presedinte, E. Mocanu
 • 1993/1994 - 'locul 6 cu formația: Ni?u, Carabas, Curt, Popovici, Calin, Gh. Barbu, Dinu, Ciurea, Popa, Placinta, Serban, Arghir, Butoiu, Oprea, Banica. Antrenori: Gh. Constantin, C. Gache, F. Marin. Presedinte, P. Buduru.

A retrogradat în Divizia B de patru ori și a revenit tot de atâtea ori în anii:

 • 1961/1962 - cu formația: Ghibanescu, Catarama, Straton, Branzei, Florescu, Danciu, Buzea, Stacu, Bibere, Nunu, Moroianu, Olaru, Datcu, Ciosescu, Vasilescu, Manescu, Calin, Plesa. Antrenori: A. Botescu. P. Comanita. Presedinte, Foti Foti.
 • 1980/1981 - cu formația: Costas, Stancu, Mustafa, Borali, Antonescu, Nistor, Turcu, Caramalau, Drogeanu, Livliuc, Petcu, Gache, Purcarea, Enache, Buduru, Peniu, Marculescu, Manaila, Tararache, Badea. Antrenori, E. Hasoti, P. Comanita. Presedinte, Dumitru Sever.
 • 1987/1988 - cu formația: Garjoaba, Rautu, Tufan, Dinu, Popovici, Vanea Marian, Petcu, Zahiu, Iovanescu, Buduru, Rosu, Batrâneanu, C. Funda, Nedelcearu, Barbora, M. Dumitru. Antrenori: E. Hasoti, P. Comanita. Presedinte, T. Pilca.
 • 2000/2001 - cu formația: Curca, Lingurar, I. Barbu, Gh. Barbu, Abaluta, Chirea, Badescu, Senin, Lungu, Negru, Cristocea, Dicu, L. Mihai, Senin, Voicu. Antrenor, P. Grigoras. Presedinte, P. Peniu.

În Divizia B, Farul a jucat 10 sezoane. FC Farul a participat la toate edițiile Cupei României, obținând rezultate remarcabile. S-a calificat în 16-mi de 35 ori, în optimi de 24 ori, în sferturi de 11 ori, în semifinale de 2 ori și în finală, o dată în anii:

 • 1968/1969 - cu Steaua București, scor 2-5, cu formația: Stefanescu, Plesa, Mares, Talvescu, Dumbrava, Antonescu, Koska, Ologu, Sasu, Iancu, Kallo (Badea, Etem). Antrenori: R. Cosmoc, P. Comanita. Presedinte, Foti Foti.
 • 1991/1992 - cu Poli Timișoara, 0-1, cu formația: Anton, Ghisan, Dinu, Popovici, Moraru, Manaila, Moisescu, Barbora, Oprea, Grigoras, C. Funda. Antrenori: C. Radulescu, I. Buzoianu. Presedinte, P: Buduru.

Echipa de fotbal a Clubului Farul a susținut peste 130 de întâlniri amicale internaționale cu echipe din aproape toate țările lumii. A câștigat 89, a pierdut 13, iar 38 s-au terminat la egalitate. Cele mai multe s-au organizat în perioada 1965-1970 si cele mai puține între anii 1980-1992. Dintre cele mai importante, amintim:

Jucători[modificare | modificare sursă]

La 20 august 2017.
Nr. Poziție Jucător
1 România P Vladimir Neagu (Captain)
5 România M Ionuț Florea
7 România A Alexandru Grigoraș
6 România F Florin Nițescu
9 România A Alin Mazilu
15 România F Iulian Răvoiu
18 România M Ergut Asan
20 România M Vasile Șicu
29 România M Vlad Suciu
România P Bogdan Scorici
România F Florin Achim
România F Marian Botea
România F Dumitru Gheorghe
Nr. Poziție Jucător
România F Robert Ștefancu
România F Narcis Vîntu
România M Andrei Apostolache
România M Teodor Caragea
Nigeria M Godwin Konyeha
România M Ciprian Milea
România M Claudiu Juncănaru (împrumutat de la FC Botoșani)
România M Raphael Stănescu
România A Claudiu Dragu
România A Marius Dumitrașcu
România A Denis Iliescu
România A Cosmin Zamfir

Antrenori[modificare | modificare sursă]

Jucători celebri[modificare | modificare sursă]

Jucatori notabili: Gheorghe Hagi, Toe Ion , Dumitru Antonescu, Aurică Rădulescu, Marin Tufan, Kallo, Bükössy. Dintre numeroșii jucători care au evoluat în formațiile echipei, mulți au fost selectionați în echipele naționale.

Dintre constănțeni, amintim pe Dumitru Antonescu, selecționat în prima reprezentativă de 13 ori, Aurică Rădulescu de 6 ori, Mihai Mocanu (lansat la Petrolul Ploiești) de 33 ori, Marin Tufan, rămas în memoria spectatorilor prin contribuția sa la calificarea la Mondiale în 1970, iar dintre cei care au venit din alte orașe, pe Cadariu, Manolache, Ciosescu, Dinulescu, Iancu, Kallo, Koska, Olaru, Sasu și alții.

FC Farul are și un puternic centru de copii și juniori, pregătiți de 10 antrenori, foști jucători ai echipelor ca Petcu, Funda, Iovanescu, Talvescu, Mares, Bükössy, Marinov, Gârjoabă.

De-a lungul anilor, centrul a produs jucători de mare valoare, în fruntea cărora se află Gheorghe Hagi, care a ajuns unul dintre cei mai buni jucători români din toate timpurile și mai amintim, de asemenea, pe St. Petcu, Carabas, Denis Serban, Curt, Zahiu, Axinciuc, Dorel Zamfir, Ignat, C. Gache, I. Moldovan și alții.

Două din echipele de juniori antrenate de legendarul Bibi Smarandescu au câștigat campionatul național astfel:

 • În anul 1962, cu formația: Argesanu, Vaileanu, Caraivan, Hula, Strambeanu, Teodorescu, Ologu, Manea, Vlad, Dragu, Precerita.
 • În anul 1963, cu formația: Argesanu, Ovezea, Stoica, Hula, Stelea, Melenco, Olteanu, Dragu, Vlad, I. Cojocaru, Chirez.

Mulți dintre juniorii centrului, care au depășit vârsta, au ajuns jucători de valoare și au evoluat sau evoluează în prezent în echipele divizionare din țară sau județ, sau în cele din campionatul local.

Centrul clubului Farul are în evidență zeci de copii și juniori, care își însușesc ciclic măiestria jocului de fotbal, fiind o sursă sigură a schimbului de mâine.

De pregătirea loturilor de jucători ale clubului, de-a lungul timpului s-au ocupat tehnicieni de mare valoare, foști jucători reprezentativi ai fotbalului românesc.

În afara celor nominalizați cu prilejul prezentării unor formații în cuprinsul acestui scurt istoric îi mai amintim pe Miki Mihăilescu, fost jucător la Rapid, Costica Toma, la Steaua București, Gh. Ola, la Sportul Studențesc, Ion Voica, Ion Marin, de la Dinamo, iar din foștii jucători ai Farului pe C. Talvescu, T. Mares, C. Gache, I. Constantinescu, D. Antonescu și Petre Grigoraș.

Farul a avut și conducători pricepuți care au contribuit la menținerea echipelor în elita fotbalului românesc, unii dintre ei, ca Sever, Mareș, Pilca, Buduru, Peniu, I. Constantinescu, promovați din rândul foștilor jucători.

Legături externe[modificare | modificare sursă]