AFC Astra Giurgiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pentru o rafinărie de petrol, vedeți Astra Română.
FC Astra Giurgiu
Stema noua Astra(2009).png
Informații generale
Nume completAsociația Fotbal Club Astra
PoreclăDracii Negrii,Alb-Negrii
Nume precedent(e)Astra Română Ploiești
Colombia Ploiești
Rafinorul Ploiești
Danubiana Ploiești
CSM Ploiești
FC Ploiești
FC Astra Ploiești
FC Astra Giurgiu
Data fondării1921[1]
Culori            
StadionMarin Anastasovici, Giurgiu
(8.500 locuri)
CampionatLiga I  Modificați la Wikidata
ProprietarIoan Niculae  Modificați la Wikidata
FinanțatorRomânia Ioan Niculae
PreședinteRomânia Dănuț Coman
AntrenorGheorghe Mulțescu  Modificați la Wikidata
Prezență online
www.afcastragiurgiu.ro
Palmares
NaționalCampionatul României (1)
Cupa României (1)
Supercupa României (2)
Echipament
Kit body astra1617h.png
Kit body.svg
Kit right arm astra1617.png
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Acasă
Kit body astra1617a.png
Kit body.svg
Kit right arm astra1617.png
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Deplasare
Sezon actual
Soccerball current event.svg
Pentru sezonul în curs vedeți:
Liga I 2018-2019

Asociația Fotbal Club Astra, este un club de fotbal din Giurgiu, România, care evoluează în Liga I. Clubul a fost fondat în 1921 în Ploiești sub numele Clubul Sportiv Astra-Română[2], pentru ca în anul 2012 să se mute la Giurgiu[3], sub conducerea omului de afaceri Ioan Niculae. Odată cu venirea acestuia la echipă în 1990, Astra s-a transformat dintr-o echipă care și-a petrecut majoritatea istoriei în ligile inferioare, într-o echipă de prima ligă, fiind pentru prima dată promovată în primul eșalon în sezonul 1997-1998.

Pe plan intern, Astra Giurgiu a câștigat sezonul 2015-2016 al Ligii 1, oprind o serie de trei ani a Stelei București, sub conducerea antrenorului Marius Șumudică, o Cupă a României și două Supercupe. Pe plan european, cea mai mare reușită a echipei giurgiuvene este accederea în primăvara europeană în sezonul 2016-2017 în Liga Europa.

Istorie[modificare | modificare sursă]

În perioada de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui de al XX-lea începe concesiunea masivă a terenurilor petrolifere din zonă, de către societatea Astra Română, care a fost înființată de teribilul rechin al finanțelor de la începutul secolului XIX - Henry Deterding. Profitând de faptul că nu se știa de existența țițeiului pe unele locuri, societatea a cumpărat o sumedenie de parcele de la țărani, pe prețuri minime, devenind stăpână pe regiunea Prahova.

Societatea Astra Română a format un club sportiv cuprinzând discipline ca tir , fotbal , șah și echitație sub denumirea Clubul Sportiv Astra-Română, compus din funcționari englezi, americani , olandezi și romani din respectiva societate, după cum anunță săptămânalul Ecoul Sportiv, apărut la data de 18 septembrie 1921[4].

În vara anului 1934, s-a organizat, pentru prima dată, Cupa Societăților “Astra” la fotbal, având ca scop strângerea rândurilor sportivilor acestor societăți petrolifere. Singura echipă a acestor rafinării, care a fost afiliată la Liga de Sud și a participat la întrecerea districtuală din ultimul sezon, fiind Astra Română din Câmpina. Pentru întrecerea din cadrul Cupei, organizată la Moreni, s-a anunțat și prezența directorului societății Astra Română, Van Der Meer și pentru ca participarea să fie cât mai numeroasă, s-au organizat în scurt timp, pe lângă schela Astra Română, câteva grupări. Astfel, au apărut „peste noapte”: Astra Română – schela Moreni, Astra Română - schela Boldești și Astra Română - schela Unirea Hârșa. În mai 1937, s-a organizat Cupa Societăților “Astra” din întreaga țară. După desfășurarea competiției s-a hotărât, la nivel de conducere a societății, că din aceste trei formații care purtau numele de Astra, din Prahova, să se alcătuiască una singură, care să fie înscrisă la întrecerile districtuale. Astfel, cele trei au fuzionat la data de 29 mai 1937 – formând Astra Română Ploiești. La scurt timp, o altă decizie ”venită de sus” a fost mutarea echipei lângă sediul Societății, la Câmpina, și a evoluat în District sub numele de Colombia. În luna mai, a anului 1945, Astra Română Ploiești s-a reînființat, având vechiul teren Columbia (același ca și în prezent), iar din lotul de jucători au făcut parte printre alții : Cristu, Jugaru, Bărăscu, Bonațiu, Zellingher, Busac, Lazăr II, Georgescu și Iliescu.

În mai 1945, a susținut două jocuri de baraj, tur–retur, pentru promovare în Cupa Victoriei, după cum purta numele principalul campionat al districtului Ploiești. La 9 și 12 mai 1945, a învins echipa Concordia Gura Ocniței cu 3-1 (au marcat : Ionescu - de 2 ori și A. Dragomirescu – din penalty) – în primul joc și 4-1 (au marcat : Lazăr I - de 3 ori și Boghici), în manșa secundă. În cele două jocuri disputate a folosit următoarea formație: Cristu – Gh. Dragomirescu, Bonațiu, A. Dragomirescu, Ciugaru, Chițulescu, Lazăr I , Ionescu, Lazăr II, Bărăscu și Boghici.

După o perioadă de pauză (2 ani), în vara lui 1959, este reînființată sub numele de Rafinorul I Ploiești, având ca antrenor pe Nicolae Topșa, iar din lotul de jucători au făcut parte: Gheorghe Voinea, Marin Constantin – Romeo Dumitru, Vasile Filip, Nicolae Coca, Gheorghe Stănescu, Gheorghe Cristache, Constantin Opriș, Sandu Ștefan, Gheorghe Teacă, Vlad Ilie, Gheorghe Nicolae, Viorel Marin și Dumitru Răduță.

În vara lui 1962, după câștigarea Campionatului Orășenesc - Ploiești, sub numele de Rafinorul Ploiești, are o nouă tentativă de a promova în principalul campionat de fotbal al regiunii Ploiești. În cele patru jocuri de baraj pentru promovare, antrenorul Nicolae Topșa, a folosit următorul lot de jucători: Marin Constantin, Gheorghe Voinea – Dumitru Roma (cpt), Gheorghe Stănescu, Marin Viorel, Nicolae Coca, Vasile Filip, Constantin Stelian, Stelian Popa, Constantin Opriș, Sandu Ștefan, Gheorghe Teacă, Ștefan Stănescu, Dumitru Răduță, Constantin Manu.

După 25 de ani de activitate în Campionatul Municipal Ploiești, în vara lui 1987, din postura de campioană municipală, având ca antrenor pe Gheorghe Mănescu, a revenit, după disputarea unor jocuri de baraj, în eșalonul de elită al fotbalului prahovean. Din lotul echipei au făcut parte printre alții: M. Gheorghe – Voinea, V. Ene, Avram, M. Dumitrescu, Șerban, Cioc, Moldoveanu, M. Dumitrescu, D. Gușă, Bordea, Mușat, V. Dumitrescu.

În 1990, devine Astra, promovând doi ani mai târziu în Divizia C, având ca antrenori pe Gheorghe Mănescu și Mihai Dragomir, iar din lotul echipei au făcut parte : Eugen Iacob, Marius Mihai Zencenco (portari), Vasile Nicolae, Veronel Rotaru, Octavian Costache, Mihai Radu, Adrian Dodiță, Marian Manolache, Valentin Sinescu, Cristian Nica, Iosif Stan, Iulian Savu, Mihai Ioniță, Florin Dan, Bebe Ioniță, Nicolae Ioniță, Romeo Ivan, Marian Nicolae, Cristian Zamfir, Eugen Ichim.

În Divizia C, se situează succesiv pe locurile 6, 12, 3 și 14. Cu toate că a ocupat cel din urmă loc, cea care a promovat de drept, Danubiana București, nu dispunea de susținerea financiară necesară pentru o evoluție în Divizia B, astfel că, în vara anului 1996, cele două echipe au fuzionat, iar din această fuziune a rezultat AS Danubiana Ploiești, și astfel noua echipă a evoluat în următorul sezon în Divizia B. În locul Astrei din Divizia C fiind promovată echipa Victoria Florești. În vara anului 1997, echipa avea următoarea structură organizatorică : Ioan Niculae - președintele consiliului de administrație, Marian Manea – președintele asociației sportive, Vasile Aurelian – secretarul clubului, Dan Dorobăț – președintele secției de fotbal.

După doar un sezon, se revine la denumirea tradițională de Astra, atunci când, în 1998, echipa promovează în prima divizie cu antrenorul Gabriel Stan. Oamenii care se aflau în fruntea acestui club fiind: Ioan Niculae - președintele consiliului de administrație și Marian Manea – președintele clubului. A fost pentru prima oară când Ploieștiul avea două echipe în Divizia A.

Nocturna s-a realizat când echipa era în Divizia D, pe locul vechiului teren Columbia, iar stadionul are o capacitate de 10.000 de locuri.

Pe data de 23 mai 1998, Astra promova în Divizia A pentru prima dată în istorie. Atunci, echipa antrenată de Gabi Stan a învins echipa Midia Năvodari, trupă pregătită la acel moment de un ploieștean, Virgil Dridea, și a promovat în prima divizie, unde a rezistat până la "strania și mult-mediatizata" fuziune cu Petrolul Ploiești, din anul 2003, un an mai târziu echipa având să retrogradeze. Deși suporterii au fost anunțați că între Astra Ploiești și ASFC Petrolul Ploiești va avea loc o fuziune, lucrurile au stat, de fapt, cu totul altfel: Astra Ploiești pur și simplu își schimbă numele în Petrolul Ploiești.

Pe data de 28 iulie 2003, prin Hotărârea 4833 a Tribunalului Prahova, SC Sport Club Astra SA Ploiești își schimbă denumirea în SC FC Petrolul SA Ploiești, avându-i la conducere pe Florin Bercea și pe Ioan Niculae[5]. S-a ales această variantă pentru că, la acea vreme, ASFC Petrolul Ploiești era o asociație nonprofit, iar conform Legii sportului, ar fi trebuit să se transforme în SA, iar o fuziune cu Astra Ploiești și formarea unei noi societăți ar fi durat cel puțin șapte luni.

Astra a evoluat în Liga I, totalizând 5 sezoane, iar în Cupa României reușind să ajungă până în semifinalele competiției, fiind eliminată în sezonul 2001-02 de echipa Rapid București fără să fie învinsă, iar în sezonul 2002-03 a fost eliminată de echipa Dinamo București după un meci retur la București.

În 2003, Astra a fuzionat cu Petrolul, și numele ei a dispărut. În 2005, după un conflict cu Liviu Luca, Ioan Niculae a luat câțiva jucători de la Petrolul și a înființat o nouă echipă cu denumirea de "Astra", nume care putea fi utilizat, după ce vechea Astra se transformase în SC FC Petrolul SA. Pentru a nu începe campionatul în ultima ligă, Niculae a cumpărat cu locul echipei FC Internațional Pitești din liga a III-a. Echipa a terminat sezonul pe locul cinci în a treia ligă. În 2007, și-a schimbat numele în CSM FC Ploiești. În următorul sezon evoluează tot în Liga a III-a, reușind să promoveze în Liga a II-a la finele sezonului 2007-08, obținând 95 de puncte din 102 posibile.

Pe data de 6 iunie 2009, echipa a reușit promovarea în Liga I, a doua promovare consecutivă, iar imediat după aceasta, patronul Ioan Niculae a anunțat că va reveni la numele de tradiție, Astra Ploiești și la culorile vechi ale Astrei, adică alb-negru.[6] Imediat după încheierea campionatului ligii a II-a, patronul echipei, Ioan Niculae, a investit suma de 60.000 € pentru refacerea gazonului de pe propriul stadion, stadionul Astra, în vederea disputării meciurilor din Liga I.

La Giurgiu[modificare | modificare sursă]

La 21 septembrie 2012, la începutul sezonului 2012-2013 al Ligii I, Astra Ploiești s-a mutat pe Stadionul Marin Anastasovici din Giurgiu, clubul luând denumirea de Astra Giurgiu. Restructurarea masivă a lotului Astrei de către antrenorul Daniel Isăilă a dus la obținerea mai multor rezultate pozitive ale clubului proaspăt mutat în Giurgiu.

În sezonul 2012-2013, a terminat pe locul 4, dar a reușit să-și asigure pentru prima dată participarea în Europa League după ce rivalii de la Petrolul Ploiești, care au terminat campionatul pe locul 3, au câștigat Cupa României. Pornită de jos în Europa League, din turul 1 preliminar, Astra a reușit, de la debutul în cupele europene, să învingă echipe cu mai multă experiență europeană și să se califice până în Play-Off-ul competiției, unde a fost eliminată de Maccabi Haifa. În scopul luptei pentru titlu, Astra a achiziționat mai mulți jucători cu experiență: Yazalde, Paul Papp, Dănuț Coman, Ștefan Popescu, Alexandru Ioniță, Laurențiu Iorga. Sezonul 2013-2014 a reprezentat cel mai bun sezon realizat de către Astra, în toate competițiile. Astfel, echipa antrenată de Daniel Isăilă, a terminat pe locul 2 în campionat, cu 72 de puncte, pierzând titlul de campioană, pentru doar 5 puncte, în fața echipei Steaua București. A reușit însă să câștige primul trofeu din istoria sa, Cupa României, în fața aceleiași echipe, Steaua București, pe Arena Națională, aceasta fiind cea mai mare performanță din istoria clubului.

După ce a câștigat Cupa României, Astra s-a calificat direct în turul 3 preliminar și a întâlnit Slovan Liberec, câștigând ambele manșe 3-0 în Giurgiu și 3-2 în Liberec, jucând, de asemenea, și primul meci european care se desfășoară la Giurgiu. În runda play-off, Astra a întâlnit echipa franceză Olympique Lyonnais. în meciul tur de la Lyon, Astra a reușit o surpriză, impunându-se cu scorul de 2-1, prin golurile marcate de Kehinde Fatai și Constantin Budescu. În Giurgiu, Olympique Lyonnais a câștigat cu 1-0, dar Astra Giurgiu s-a calificat în faza grupelor datorită golurilor marcate în deplasare. Astra a fost apoi extrasă în Grupa D, alături de Red Bull Salzburg, Celtic Glasgow și Dinamo Zagreb. Astra și-a început aventura lor în grupă cu o înfrângere usurătoare de 1-5 la Zagreb împotriva campioanei croate Dinamo Zagreb. La 2 octombrie 2014, Astra a jucat împotriva campioanei Austriei, Red Bull Salzburg, într-unul dintre cele mai importante meciuri ce au avut loc pe Stadionul Marin Anastasovici din Giurgiu. Astra a preluat conducerea cu 1-0 prin golul lui Takayuki Seto, dar austriecii au reușit să întoarcă rezultatul la 1-2 în doar câteva minute. Apoi, Astra a jucat meciul contra celor de la Celtic, pierzând cu același scor, 1-2. La Giurgiu, Astra a reușit o remiză de 1-1 cu Celtic, William De Amorim marcând golul egalizator care a adus primul punct al Astrei în faza grupelor. Tot la Giurgiu, Astra și-a luat revanșa în fața lui Dinamo Zagreb, câștigând cu 1-0 prin golul marcat de Sadat Bukari, care a asigurat prima victorie a Astrei în faza grupelor UEFA Europa League din istoria clubului. Aventura Astrei s-a încheiat la Salzburg cu un alt rezultat de 1-5 în fața celor de la FC Salzburg. Astra a terminat pe locul al patrulea, cu patru puncte, în spatele lui Red Bull Salzburg cu șaisprezece puncte, Celtic cu opt și Dinamo Zagreb cu șase puncte.

În în urma rezultatelor slabe în campionat, Isăilă este demis și înlocuit cu ucraineanul Oleh Protasov. Acesta ocupă banca tehnică a Astrei până la începutul anului 2015, apucând să obțină primele 4 puncte ale echipei în grupele unei competiții europene, Protasov fiind și el demis în urma unei serii slabe, iar Dorinel Munteanu a fost adus ca antrenor. Nici venirea lui Munti nu a redresat echipa în lupta pentru calificarea în cupele europene, mai mult, "Neamțul" a demisionat după o înfrângere de 1–2 suferită în fața celor de la Gaz Metan Mediaș. Aceasta a fost urmată de revenirea lui Marius Șumudică pe banca tehnică a Astrei, având ca obiectiv calificarea în Europa League. "Șumi" reușește să redreseze sezonul Astrei, echipa terminând campionatul pe locul 4 și calificându-se pentru a treia oară consecutiv în UEFA Europa League. Astra a terminat sezonul la egalitate de puncte cu locul 3, CFR Cluj, dar nu a reușit să ocupe podiumul din cauza înfrângerilor suferite în fața feroviarilor, 1–4 la Cluj, 0–1 la Giurgiu.

În noul sezon de Europa League, Astra a început în turul 2 preliminar trecând de echipa scoțiană Inverness Caledonian Thistle. În următorul tur preliminar, giurgiuvenii au avut un adversar de un calibru mai mare, West Ham United, una dintre cele mai populare echipe din Premier League. În meciul tur de la Londra, Astra a reușit să obțină o remiză de 2–2, după ce West Ham a avut un avantaj de 2–0 în minutul 51, prin golurile marcate de Enner Valencia și Mauro Zárate, dar Fernando Boldrin a redus diferența la 20 de minute după golul lui Zarate, iar internaționalul italian Angelo Ogbonna a marcat un auto-gol pentru a aduce scorul la egalitate. În returul de la Giurgiu, West Ham a marcat repede, prin Manuel Lanzini, în minutul 3, însă Budescu a reușit o dublă, în minutele 32 și 36, pentru a aduce o victorie istorică de 2–1 contra uneia dintre cele mai titrate echipe din Premier League, alături de o calificare în play-off, pentru al doilea an consecutiv. Astra a fost extrasă în această fază împotriva olandezilor de la AZ Alkmaar. În meciul tur de la Giurgiu, Astra a furnizat o nouă surpriză prin prisma victoriei cu scorul de 3–2 în fața celor de la AZ, meci în care olandezii au reușit să puncteze pentru 0–2 în cursul a doar două minute, între minutele 11 și 13, dar Boldrin și Alibec au reușit egalarea, urmată de golul victoriei în ultimul minut al prelungirilor în prima repriză aparținând fostului dinamovist Alexandru Dandea. În meciul retur de la Alkmaar, Astra a fost aproape de o nouă calificare în grupele Europa League, însă olandezii au reușit în ultimele 10 minute ale meciului două goluri pentru o înfrângere de 0–2, alături de o înfrângere de 3–4 la general.

În campionat, Astra a avut un început relativ slab în primele două etape ale campionatului, ce au adus doar un 2–2 cu Concordia Chiajna și o înfrângere de 1–5 în fața vicecampioanei en-titre ASA Tîrgu Mureș. Echipa a reușit să obțină mai mult în următoarele etape, odată cu prima victorie a Astrei, 2–1 cu CSU Craiova. În etapa a 6-a, Astra a reușit o victorie controversată de 2–0 contra campioanei en-titre, Steaua, meci în care arbitrul Sebastian Colțescu a invalidat trei goluri ale roș-albaștrilor și a acordat Astrei un penalty discutabil, din care Budescu a marcat golul de 2–0 în fața Stelei. În urma acestui meci, Astra a urcat pe primul loc în clasament. Astra a terminat turul sezonului regulat pe primul loc după o victorie de 1–0 contra lui Dinamo, echipa din Giurgiu începând play-offul cu 27 de puncte, cu 2 mai multe decât a doua clasată, Steaua, campioana ultimilor trei ediții ale primei divizii. Giurgiuvenii au început play-off-ul cu o victorie de 2–0 în fața celor de la Viitorul Constanța, înainte de a pierde cu 0–2 în fața principalei contra-candidate la titlul de campioană, Steaua. În ciuda acestei înfrângeri, Astra a rămas pe locul 1, iar în etapa a 7-a din play-off, s-a impus cu 2–0 în fața celor de la Steaua, distanțându-se la 6 puncte față de contra-candidată în lupta pentru titlu. Pe 1 mai 2016, în urma unui 4–2 cu Dinamo, pe fondul egalului de 1–1 dintre Steaua și Pandurii, Astra Giurgiu a obținut primul titlu de campioană a României. După ce a reușit să câștige primul titlu de Campioană din istoria clubului, Astra Giurgiu s-a luptat , înainte de începerea noului sezon de Liga I Orange pentru Supercupa României. Echipa de la malul Dunării a întâlnit deținătoarea Cupei României, CFR Cluj sâmbătă, 16 iulie pe Arena din Cluj. Pe o ploaie torențială care s-a menținut pe tot parcursul meciului, Astra Giurgiu a reușit să cucerească a doua Supercupă din palmaresul clubului, după un gol marcat de William De Amorim în minutul 86 al partidei.După ce a reușit să câștige primul titlu de Campioană din istoria clubului, Astra Giurgiu s-a luptat , înainte de începerea noului sezon de Liga I Orange pentru Supercupa României. Echipa de la malul Dunării a întâlnit deținătoarea Cupei României, CFR Cluj sâmbătă, 16 iulie pe Arena din Cluj. Pe o ploaie torențială care s-a menținut pe tot parcursul meciului, Astra Giurgiu a reușit să cucerească a doua Supercupă din palmaresul clubului, după un gol marcat de William De Amorim în minutul 86 al partidei.

Denumiri anterioare[modificare | modificare sursă]

 • 1921: Clubul Sportiv Astra-Română
 • 1934: Astra Română Câmpina
 • 1937: Astra Română Ploiești
 • 1938: Colombia Ploiești
 • 1945: Astra Română Ploiești
 • 1959: Rafinorul Ploiești
 • 1990: CS Astra Ploiești
 • 1996: AS Danubiana Ploiești
 • 1998: SC FC Astra Ploiești
 • 2005: CSM Ploiești
 • 2007: FC Ploiești
 • 2009: FC Astra Ploiești
 • 2012: FC Astra Giurgiu

Lotul de jucători[modificare | modificare sursă]

La 16 septembrie 2018.
Nr. Poziție Jucător
1 România P David Lazar
3 Muntenegru F Risto Radunović
6 România F Florin Bejan (Captain)
7 România A Denis Alibec
8 România M Ciprian Biceanu
10 Albania A Azdren Llullaku
11 România M Valentin Gheorghe
13 România M Neluț Roșu
14 Statele Unite ale Americii F Danny Barbir
15 România M Robert Boboc
17 România M Laurențiu Buș
18 Portugalia P Miguel Santos
19 România F Mihai Butean
20 România M Radu Chiriac
21 Brazilia F Erico Da Silva
Nr. Poziție Jucător
22 România M Gabriel Șerban
23 Bulgaria P Plamen Iliev
24 Croația M Filip Mrzljak
25 Republica Congo F Mike Cestor
27 România M Radu Crișan
34 România P Cristian Nedelcovici
70 România F Claudiu Belu
88 Franța A Julien Bègue
91 Republica Congo M Dylan Bahamboula
95 România M Romario Moise
96 România M Silviu Balaure
98 România A Raul Gavîrliță
99 România M Dragoș Gheorghe

Jucători împrumutați[modificare | modificare sursă]

Nr. Poziție Jucător
România F Radu Crișan (la Academica Clinceni)
Nr. Poziție Jucător
România M Robert Boboc (la CS Mioveni)

Astra II[modificare | modificare sursă]

La 22 mai 2017.
Nr. Poziție Jucător
România P Iulian Nedelcu
România F Fabian Ioniță
România F Bogdan Mihăilă
România F Cătălin Pahonțu
România F Andrei Roman
România F Daniel Vîrtej
România M Paulian Banu
România M Alin Bărîcă (împrumutat de la SCM Pitești)
România M Mihai Butean
România M Ionuț Chiși
Nr. Poziție Jucător
România M Cristian Cioran
România M Denis Constantin
România M Leonard Dăncilă
România M Andrei Ioniță
România M Berti Nicola
România M Alexandru Oaie
România M Constantin Popescu
România M Răzvan Șerban
România A Alin Gheorghe
România A Marius Șumudică Jr.

Staff tehnic[modificare | modificare sursă]

La 12 Februarie 2016. [7]

Role Name
Antrenor Principal România Eduard Iordănescu [8]
Antrenor secund România Alexandru Radu
Antrenor secund România Ionuț Stelescu
Antrenor cu portarii România Bogdan Pârvu
Medic România Mircea Miu
Maseur România Vergil Gheorghe
Maseur România Dragoș Paraschiv
Magazioner România Radu Dumitru

Palmares[modificare | modificare sursă]

Național[modificare | modificare sursă]

Campioana Romania.png Liga I

Campioană (1) : 2015-16

Roundel of Romania.svg Cupa României

Supercupa României

Campioana Romania.png Liga a II-a

Campioana Romania.png Liga a III-a

Europa[modificare | modificare sursă]

UEFA Europa League

 • Șaisprezecimi (1) : 2017

Evoluția în Campionat[modificare | modificare sursă]

Sezonul Liga Poz. M V E Î GM GP Pct. Note
1992/1993 Liga III 6 38 19 4 15 57 51 42
1993/1994 Liga III 12 36 14 6 16 40 47 34
1994/1995 Liga III 3 36 21 3 12 68 35 66
1995/1996 Liga III 14 36 15 3 18 51 52 48 A fuzionat cu Danubiana București care a obținut, în prealabil, promovarea în liga secundă[9]
1996/1997 Liga II 8 34 14 9 11 42 31 51 A jucat sub numele de AS Danubiana Ploiești[10]
1997/1998 Liga II 1 34 28 4 2 80 20 88
1998/1999 Liga I 10 34 13 7 14 40 38 46
1999/2000 Liga I 10 34 13 8 13 43 41 47
2000/2001 Liga I 10 30 11 7 12 41 36 40
2001/2002 Liga I 12 30 9 10 11 29 28 37
2002/2003 Liga I 9 30 13 3 14 42 42 42
2005/2006 Liga II 10 30 12 4 14 45 50 40
2006/2007 Liga III 5 32 15 7 10 48 40 52
2007/2008 Liga III 1 34 31 2 1 83 18 95 A promovat sub numele de CSM FC Ploiești[11]
2008/2009 Liga II 2 30 21 4 5 62 32 67 A promovat sub numele de FC Ploiești[12]
2009/2010 Liga I 14 34 8 12 14 33 45 36
2010/2011 Liga I 11 34 10 15 9 36 30 45
2011/2012 Liga I 12 34 11 8 15 36 43 41
2012/2013 Liga I 4 34 17 9 8 64 37 60 S-a calificat pentru UEFA Europa League 2013-2014
2013/2014 Liga I 2 34 22 6 6 70 28 72 S-a calificat pentru UEFA Europa League 2014-2015
2014/2015 Liga I 4 34 15 12 7 53 27 57 S-a calificat pentru UEFA Europa League 2015-2016
2015/2016 Liga I 1 36 21 10 5 62 38 73 S-a calificat pentru Liga Campionilor 2016-2017
2016/2017 Liga I 6 36 14 7 15 42 45 49 S-a calificat pentru UEFA Europa League 2017-2018
2017/2018 Liga I 5 36 16 7 13 41 39 55
Campioană Vice-campioană Promovată Retrogradată

Evoluția în Cupa României[modificare | modificare sursă]

Sezonul Adversarul Tur Retur Faza competiției Note
1996/1997 Farul Constanța 1-2 Șaisprezecimi
1998/1999 UM Timișoara 0-2 Șaisprezecimi
1999/2000 Oțelul Galați 1-2 (d.p.) Optimi
2000/2001 Metrom Brașov 1-2 (d.p.) Șaisprezecimi
2001/2002 Rapid București 2-2 0-0 Semifinale
2002/2003 Dinamo București 2-1 1-3 (d.p.) Semifinale
2005/2006 Chimia Brazi 1-2 Turul al 5-lea
2006/2007 Petrolistul Boldești 0-3 Turul al 3-lea
2007/2008 FCM Câmpina 3-4 Turul al 4-lea
2008/2009 Universitatea Craiova 1-3 Șaisprezecimi
2009/2010 Dinamo București 1-2 Sferturi
2010/2011 Rapid București 0-2 Optimi
2011/2012 Petrolul Ploiești 0-1 Optimi
2012/2013 CFR Cluj 0-0 0-2 Semifinale
2013/2014 Steaua București 0-0 (d.p.) 4-2 (11m) Finală Câștigătoarea trofeului
2014/2015 CS Mioveni 1-3 Șaisprezecimi
2015/2016 Dinamo București 1-2 Sferturi
2016/2017 FC Voluntari 1-1 (d.p.) 3-5 (11m) Finală Finalista competiției
2017/2018 Gaz Metan Mediaș 0-1 Sferturi

Evoluția în Cupa Ligii[modificare | modificare sursă]

Sezonul Adversarul Tur Retur Faza competiției Note
1993/1994 N/A Nu a participat
1997/1998 N/A Nu a participat
1999/2000 N/A Nu a participat
2014/2015 Steaua București 0-3 2-0 Semifinale
2015/2016 Steaua București 0-1 0-2 Semifinale
2016/2017 Dinamo București 2-5 (d.p.) Sferturi de finală

Astra în Cupele Europene[modificare | modificare sursă]

Europa League 2013/2014
Turul 1
Astra logo 2-0 Domžale Slovenia
Domžale Slovenia 0-1 Astra logo
Turul 2
Astra logo 1-1 Omonia Cipru
Omonia Cipru 1-2 Astra logo
Turul 3
Trenčín Slovacia 1-3 Astra logo
Astra logo 2-2 Trenčín Slovacia
Play-Off
Maccabi Haifa Israel 2-0 Astra logo
Astra logo 1-1 Maccabi Haifa Israel
Europa League 2014/2015
Turul 3
Astra logo 3-0 Slovan Cehia
Slovan Cehia 2-3 Astra logo
Play-Off
Lyon Franța 1-2 Astra logo
Astra logo 0-1 Lyon Franța
Faza grupelor
Dinamo Zagreb Croația 5-1 Astra logo
Astra logo 1-2 Salzburg Austria
Celtic Scoția 2-1 Astra logo
Astra logo 1-1 Celtic Scoția
Astra logo 1-0 Dinamo Zagreb Croația
Salzburg Austria 5-1 Astra logo
Europa League 2015/2016
Turul 2
Inverness Scoția 0-1 Astra logo
Astra logo 0-0 Inverness Scoția
Turul 3
West Ham United Anglia 2-2 Astra logo
Astra logo 2-1 West Ham United Anglia
Play-Off
Astra logo 3-2 Alkmaar Țările de Jos
Alkmaar Țările de Jos 2-0 Astra logo
Liga Campionilor 2016/2017
Turul 3
Astra logo 1-1 Copenhaga Danemarca
Copenhaga Danemarca 3-0 Astra logo
Europa League 2016/2017
Play-off
Astra logo 1-1 West Ham United Anglia
West Ham United Anglia 0-1 Astra logo
Faza grupelor
Astra logo 2-3 Austria Viena Austria
AS Roma Italia 4-0 Astra logo
Plzeň Cehia 1-2 Astra logo
Astra logo 1-1 Plzeň Cehia
Austria Viena Austria 1-2 Astra logo
Astra logo 0-0 AS Roma Italia
Șaisprezecimi
Astra logo 2-2 Genk Belgia
Genk Belgia 1-0 Astra logo
Europa League 2017/2018
Turul 2
Astra logo 3-1 Zira Azerbaidjan
Zira Azerbaidjan 0-0 Astra logo
Turul 3
Astra logo 0-0 Oleksandria Ucraina
Oleksandria Ucraina 1-0 Astra logo

Bilanț general[modificare | modificare sursă]

UEFA Champions League:

Sezoane Meciuri Victorii Egaluri Înfrângeri Goluri Marcate Goluri Primite Puncte
1 2 0 1 1 1 4 1

UEFA Europa League:

Sezoane Meciuri Victorii Egaluri Înfrângeri Goluri Marcate Goluri Primite Puncte
4 34 14 10 10 45 46 52

Total:

Apariții Jucate Victorie Egal Înfrângere GM GP Pct
5 36 14 11 11 46 50 53

Jucători emblematici[modificare | modificare sursă]

Foști antrenori[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Astra - din 1921!”. Ziarul Prahova. Accesat în . 
 2. ^ Astra Giurgiu. „Istoric Astra”. Accesat în . 
 3. ^ Vlad Georgescu. „Astra se muta la Giurgiu, iar Ploiestiul ramane doar o amintire! Ioan Niculae: „Vrem sa inauguram arena pe 20 septembrie!". Imbunatatiri la arena giurgiuveana”. Accesat în . 
 4. ^ „Istoria Astrei Ploiești”. 
 5. ^ „Aici este Petrolul Ploiești!”. România Liberă. Accesat în . 
 6. ^ „A reînviat Astra!”. liga2.ro. . 
 7. ^ „Jucatori și staff”. afcastragiurgiu.com. Astra Giurgiu. Accesat în . 
 8. ^ „Dorinel Munteanu a fost demis! Șumudică este noul antrenor”. Telekom Sport. Accesat în . 
 9. ^ „Istoria clubului Danubiana”. Ilfov Sport. Accesat în . 
 10. ^ „Istoria clubului Danubiana”. Ilfov Sport. Accesat în . 
 11. ^ „2007-08 Season of Liga III”. Romanian Soccer. 
 12. ^ „2008-09 Season of Liga II”. Romanian Soccer. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]