FC Prahova Ploiești

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Prahova Ploiești
ACS Prahova Ploiesti logo.png
Informații generale
Nume completACS Prahova Ploiești
Poreclă
  • Prahovenii
  • Galben-Albaștrii
Data fondării1911; acum 112 ani (1911)
Culori600px Grigio e Rosso con cervo Nero.png 
StadionStadionul Prahova UPG, Ploiești / Stadionul Minerul, Filipestii de Pădure
(300 locuri de locuri)
CampionatCampionatul National de Fotbal Junioare U17
ProprietarAdrian Mihai TEODORESCU
PreședinteAdrian Mihai TEODORESCU
Palmares
NaționalCampionatul României (1)
Echipament
Kit body unknown.png
Kit body.svg
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Acasă
Kit body vneckyellow.png
Kit body.svg
Kit right arm.svg
Kit shorts yellowsides.png
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Deplasare
Echipa de fotbal feminin participa in Campionatul National de Fotbal Junioare U17, sezonul 2022-2023

Fotbal Club Prahova Ploiești, cunoscut sub numele de Prahova Ploiești, sau pe scurt Prahova, a fost un club de fotbal profesionist din Ploiești, România. Prahova a fost fondat în 1915 după desființarea unui alt club din Ploiești, United Ploiești. Are în palmares un titlu național câștigat în 1916. Clubul a fost dizolvat în 2001, din indolența oamenilor de afaceri privați care au preluat clubul după revoluția din 1989, și a fost reînființat în 2018, de catre omul de fotbal Adrian Mihai Teodorescu.[necesită citare] A activat până în 2020 în campionatele județene organizate de Asociația Județeană de Fotbal Prahova.

În anul 2022, clubul avea activitate exclusiv de copii și juniori, dar și fotbal feminin. Participa în Campionatul Național de Fotbal Junioare U17 organizat de Federația Română de Fotbal.[necesită citare]

Istoric[modificare | modificare sursă]

În chiar primul sezon, Prahova a câștigat Campionatul Național, iar după primul război mondial își reia activitatea alături de formațiile bucureștene, participând la Campionatul Național în formula turneului final, cu campionatele de regiuni și apoi de ligi, între anii 1919-1932. Performanța sa majoră din această perioadă a fost câștigarea, în 1931, a campionatului Ligii de Sud, cu echipa formată din: Zaharescu, Barasch, N. Ionescu, Vasilescu, Müller, Dauché, Popescu, Obretcovici, Reingluber, Georgescu-Tarzan, I. Niculescu, Atanasiu. Din păcate pierde cu 2-3 în fața lui U.D.R. Reșița și ratează astfel șansa de a accede în semifinale.

Începând din anul 1934, echipa joacă în eșalonul divizionar secund (1934-1936), apoi în Divizia C (1936-1937) și din nou în Divizia B (1937-1941), din lot făcând parte, printre alții, Iordăchescu, Senchea, Dunăreanu, Russen, Gh. Dragomirescu, Grün, Pascaru, Epure, T. Georgescu, Bujor, Farkas, Criticioiu, Boldiș, Radu Florian, iar în perioada celui de-al doilea război mondial: Ioanid, Panovschi, Boacă, Șperlea, Busac, T. Păunescu, I. Manolescu, N. Antonescu, V. Bărbulescu, Lipănescu, Emil Vlaiculescu, Gh. Ionescu, R. Gologan.

În 1946, după un meci dublu de baraj cu Gloria CFR Galați (3-0 și 2-1), promovează în prima divizie, lotul echipei cuprinzând pe: C. Mihăilescu, Balmuș, Hrisafi, Matroc, Șt. Comănescu, Boacă, Vâlvoi II, Catană, M. Beraru, Mladin, Comșa, M. Ionescu, Șt. Georgescu, Mazăre, Gologan, Emil Vlaiculescu, Deliu, Mihăescu. Conducerea echipei era asigurată de B. Andrei, Gh. Marinescu, N. Stanbolgiu, Tr. Stoenescu, Tr. Popescu. După numai un an, echipa retrogradează în eșalonul secund și în 1947 fuzionează cu Concordia, echipa uzinei ploieștene cu același nume. Jucătorii noi în lot sunt acum: Asadur, Ștefănescu, Mincea, Teașcă, Șt. Vasile, Mărdărescu, Chilea, Gârlea, Gh. Ionescu, Moldoveanu, Bădulescu, Motronea, Sanilovici.

Traseul divizionar al echipei este constant în eșalonul al II-lea, dar cu repetate schimbări de nume: Partizanul (1950), Flacăra (1951-1955), Metalul (1956), Energia (1957), pentru ca din 1958 să se revină la denumirea tradițională de Prahova. La sfârșitul ediției de campionat 1962-1963, echipa este exclusă din Divizia B, în urma unor nereguli competiționale și retrogradată direct în campionatul orășenesc. A urmat revenirea pe scena divizionară, în 1968, în Divizia C și apoi în 1975 în Divizia B, după care Prahova CSU (din 1984), cu o comportare oscilantă, a pierdut treptat contactul cu performanța.

Declinul s-a accentuat după 1989, când echipa va retrograda în eșalonul al III-lea (1991) și apoi în campionatul județean, așa-zisa Divizie D (1995). Rămasă fără sprijin material, Prahova, cândva campioană a țării, una dintre cele mai vechi echipe românești, cunoaște trista soartă a anonimatului, incetând activitatea în 2001.

In anul 2018, a fost reinfiintată de omul de fotbal Adrian Mihai TEODORESCU. A participat in Liga C a Campionatului Judetean organizat de AJF Prahova, reusind promovarea in Liga B Judeteană, in sezonul 2018-2019

După pandemia de coronavirus, clubul si-a reluat activitatea având activitate exclusiva de copii si juniori, dar si fotbal feminin.

Echipa de fotbal feminin Prahova Ploiesti participa in Campionatul National de Fotbal Junioare U17, organizat de Federatia Romana de Fotbal, sezonul 2022-2023.

Cronologia numelui[modificare | modificare sursă]

  • 1915 - Prahova Ploiești
  • 1950 - Partizanul Ploiești
  • 1951 - Flacăra Ploiești
  • 1956 - Metalul Ploiești
  • 1957 - Energia Ploiești
  • 1984 - Prahova CSU Ploiești
  • 1999 - Prahova Argus Ploiesti
  • 2018 - Prahova Ploiesti

Palmares[modificare | modificare sursă]

România Național[modificare | modificare sursă]

Campioana Romania.png Campionatul României
1 Campioană (1): 1916

Jucători emblematici (după 1945)[modificare | modificare sursă]

Constantin Teasca,Amid Asadur,Gh. Ionescu, V. Motronea, Gh. Sanilovici, Ion Cojocaru, G.Focseneanu,Lucian Sotir, Paul Gusa, C-tin Toma,Nicolae Vlad,Nicolae Florian ,Viorel Libiu,Bujorel Mocanu, Mircea State, Anton Galateanu, G. Tudor, Gelu Dumitrescu ,Tiberiu, Berlea Florian, Ciprian Marinescu.

Legături externe[modificare | modificare sursă]