FCM Bacău

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
FCM Bacău
FCM Bacau.svg
Informații generale
Numele completFotbal Club Municipal Bacău
Poreclă
 • Băcăuanii
 • Taurii furioși
 • Galben-albaștrii
Nume precedent(e)Dinamo Bacău
SC Bacău
Consart Bacău
Selena Bacău
Data fondării1950; acum 72 ani (1950)
ca Dinamo Bacău
2019; acum 3 ani (2019)
ca ASS FCM 1950 Bacău
Data desființării2020; acum 2 ani (2020)
Culori600px Blu Giallo e Blu.png 
StadionStadionul Municipal
(17.500 locuri)
Prezență online
site web oficial
Palmares
NaționalCupa Ligii (1)
Liga a II-a (4)
Echipament
Kit body slobozia1819h.png
Kit body.svg
Kit right arm slobozia1819h.png
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Acasă
Kit body farul1920a.png
Kit body.svg
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Deplasare

Asociația Sportivă a Suporterilor FCM 1950 Bacău (club ce a purtat în istoric mai multe denumiri, între care Dinamo Bacău, Sport Club Bacău, FC Selena Bacău, FCM Bacău) a fost un club de fotbal din orașul Bacău, România.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Clubul a fost înființat în 1950 sub numele de Dinamo Bacău. Echipa se afla, atunci, sub tutela Ministerului de Interne, ca și alte cluburi numite astfel, precum Dinamo București. Conducătorii clubului băcăuan au decis, ulterior, să separe clubul de minister. Astfel, l-au redenumit Sport Club Bacău și l-au alăturat altor sporturi precum atletismul sau tenisul. Echipa a înregistrat unele rezultate decente în ligă (deși nu au terminat în primele 3), a obținut al patrulea loc în sezonul 1972-73 și al cincilea loc în sezoanele 1996-97 și 1998-99 ca cele mai bune rezultate reușite.

În 2001, FCM Bacău a retrogradat la cea de-a doua liga, dar a reușit să se mențină în prima divizie după ce a cumpărat un loc de la FC Baia Mare care era proaspăt promovată.

În Cupa României, FCM Bacău a reușit să ajungă în finală în sezonul 1990-91, dar a pierdut în fața Universității Craiova, care a câștigat cu scorul de 2-1.

Autocarul echipei

Echipa de fotbal din orașul de pe Bistrița a scris istoria celei de a doua calificări a unei echipe românești în sferturile de finală ale unei competiții intercluburi europene. Deci, iată, "cartea de vizită" a echipei FCM Bacău include o performanță, indiscutabil, de răsunet în fotbalul din România.

Era în toamna anului 1969 când Dinamo Bacău (denumirea sub care a activat mulți ani) participa, pentru prima oară, într-o întrecere continentală: "Cupa Orașelor Târguri" (cea care va deveni curând "Cupa UEFA", iar în prezent "UEFA Europa League"). Echipa a ajuns în sferturi de finală, după eliminarea echipelor FC Floriana (Malta), FK Dolp (Norvegia) și Kilmarnock FC (Scoția), fiind învinsă de Arsenal cu scorurile de 2-0 și 7-1.

FCM Bacău a câștigat ediția din 1998 a Cupei Ligii și a fost finalistă în ediția din 2000.

În sezonul 2001-02 din Divizia A, Cătălin Cursaru, de la FCM Bacău a fost golgheterul național, marcând 17 goluri.

În 1992, numele echipei a fost schimbat din Dinamo în FC Selena Bacău.În 1995,numele a fost schimbat din nou, de data aceasta în FC Bacău. În 1997, a fost ultima schimbare a numelui, și clubul s-a chemat FCM Bacău.

Era lui "Seche"[modificare | modificare sursă]

Fostul primar al Bacăului, Dumitru Sechelariu, a preluat FC Bacău în toamna anului 1992, câteva luni după ce tentativa sa de a deveni patron la echipa de handbal feminin Știința a eșuat. Istoria evenimentelor este lungă și complicată. Atât doar, trebuie amintit că în momentul în care Sechelariu a căpătat-o de la Constar, FC Bacău avea patru înfrângeri în campionat (cu Gloria Bistrița, Steaua, Rapid și Petrolul), o situație financiară grea și un lot de strânsură, condamnat la Divizia B.

Prima grijă a lui Sechelariu a fost să întărească lotul, astfel că au fost aduși sau readuși de urgență Firici, Motroc, frații Skala (Iuri și Serghei), Alexa, Profir, Scânteie și alții. Situația la echipă s-a mai redresat, dar FCM Bacău tot n-a izbutit să evite retrogradarea. Echipa a produs însă surpriza campionatului, învingând în deplasare pe Dinamo, golul lui Sorin Condurache răpindu-le Câinilor Roșii bucuria unui titlu de campioană. Penitența în Divizia B a durat doi ani. În 1995, FCM Bacău a reintrat în prima ligă, după o luptă lungă și foarte dură cu FC Brăila. Galben-albaștrii au scăpat de rivalii lor doar în urma scandalului de corupție Cănănău-Trifina, spre finalul returului. Oricum, eforturile financiare în vederea promovării au fost extrem de mari pentru firma Selena, care-și dăduse numele formației. Până în 2006, echipa a rămas în Divizia A, sub numele Selena, AS și FCM, cum este în prezent. Dumitru Sechelariu a fost în spatele a tot ceea ce s-a întâmplat - bun sau rău - în acest răstimp la FCM Bacău. A fost mai întâi o perioadă de relativă creștere, cu locurile 13 - 1996 (și un 5-1 în Ghencea, surpriza all-time a campionatului României!), 5 - 1997, 10 - 1998, 5 - 1999, 8 - 2000; a urmat retrogradarea din urma barajului dureros cu Farul, în 2001, și cumpărarea locului de prim eșalon de la Baia-Mare, în aceeași vară.

Sezonul 2001-2002 a început cu mari ambiții, cu investiții uriașe pentru o echipă din România, cu nume relativ mari în lot și pe bancă, cu extazul acelui 4-2 cu Dinamo și decepțiile de final care au adus doar un loc 6. După 2002, FCM Bacău a fost numai în subsolul clasamentului până la retrogradarea din 2006. Nu de puține ori, Sechelariu s-a referit la FCM Bacău numindu-l "copilul meu", uneori "drag", alteori "handicapat". Istoria clubului băcăuan dintre anii 1992-2009 a fost extraordinar de agitată și a urmat fidel contururile patronului său. Până la urmă, a fost un amestec zbuciumat de voință, frumusețe și dezamăgire cruntă.

Retrogadarea în Liga II și anii declinului[modificare | modificare sursă]

În 2006 echipa din Moldova a retrogradat în Liga a II-a. În sezonul 2006-07 echipa a terminat pe locul 5, arătând un declin ce în anii următori ar fi evidențiat apoi mai mult, această perioadă fiind una dintre cele mai negative ale clubului din orașul lui Bacovia, ce în sezonul 2007-08 a fost la un pas de a retrograda chiar în Liga a III-a.

În campionatul Ligii a II-a 2008-09 FCM-ul a avut două faze a sezonului extrem de diferite, în tur echipa fiind pe locul 16 ce ar fi însemnat o retrogradare, însă returul a fost spectaculos pentru "Taurii furioși" terminând la finalul campionatului pe locul 6, luând în considerare numai returul echipa s-ar fi clasat pe locul 3.

SC FCM Bacău SA[modificare | modificare sursă]

Pentru sezonul 2009-10 echipa și-a propus promovarea în Liga I, dar datorită problemelor financiare și neînțelegerilor între Dumitru Sechelariu și Consiliul Local al municipiului, acesta a fost retrogradat în Liga a III-a la masa verde după două neprezentări.[1]

După excluderea din liga a II-a, Consiliul Local a înscris echipa în sezonul următor în liga a III-a sub numele de SCM Bacău. La data de 9 iunie s-a anunțat că noul club va fi construit pe structura vechiului club, SC FCM Bacău SA, care după majorarea de capital a intrat sub controlul Consiliului Local, AS FCM Bacău (Dumitru Sechelariu) fostul proprietar al clubului a devenit acționar minoritar. Noul management al clubului a decis schimbarea denumirii în SC SCM Bacău SA și înlăturarea jucătorilor ce au contract cu AS FCM Bacău. SCM Bacău a promovat în liga a II-a în 2011, iar în sezonul următor a obținut locul 7.

Înaintea sezonului următor, situația financiară nu a mai permis clubului să păstreze contractele jucătorilor, care au părăsit echipa (majoritatea plecând la FC Botoșani), iar Sechelariu a decis să o transfere în întregime Consiliului Local. În acel moment, echipa urma să fie retrogradată în liga a III-a, iar Consiliul Local a decis stoparea investițiilor în acest club și direcționarea lor către CS Mesagerul Bacău, echipă ce avea să primească denumirea de SC Bacău.

Reconstrucția[modificare | modificare sursă]

În sezonul 2017-2018 foștii jucători și suporteri ai FCM Bacău au înscris o echipă în Liga a IV-a Bacău, sub denumirea de Asociația Club Sportiv Gauss Bacău.[2] Noua echipă ar urma să primească de la AS FCM Bacău palmaresul FCM Bacău, cu titlu temporar, în cazul unei promovări în Liga a III-a, și cu titlu definitiv, în cazul promovării în Liga I. [3]

Palmares și recorduri[modificare | modificare sursă]

Unicul trofeu câștigat de echipă a fost o Cupă a Ligii în 1998 3-2 cu Universitatea Cluj, mai multe fiind finalele pierdute, cum ar fi o Cupă a României și o altă Cupă a Ligii respectiv împotriva Universității Craiova și Gloriei Bistrița.

În campionat cele mai bune clasări au fost locul 4 în 1972-1973 și locul 5 în 1996-1997 și 1998-1999.

Rezultatele în Europa nu au adus echipei nicio cupă, dar se poate mândri cu faptul că a fost a doua echipă românească ce a atins sferturile de finală ale unei cupe europene - pierdute în fața echipei Arsenal Londra.

Trofee naționale[modificare | modificare sursă]

1972-1973, locul 5 1996-1997

1990-1991

1998

Trofee internaționale[modificare | modificare sursă]

 • Cupa UEFA: a doua (după Petrolul în 1963) echipă românească care a atins sferturile de finală ale unei cupe europene - pierdute în fața echipei Arsenal Londra

1969-1970

1991-1992

1998-1999

Recorduri[modificare | modificare sursă]

În 1998-1999, FCM a avut un record de 13 meciuri în care nu a fost învins, ajungând în primele cinci echipe europene la acest capitol.

Tot în Liga I mai are două recorduri echipa din orașul lui Bacovia, adică cele mai multe egaluri consecutive, 8, în sezonul 1978-79, și este pe al 5-lea loc în clasamentul echipelor cu cele mai multe înfrângeri consecutive, 15, în sezonul 2005/2006

Dinamo Bacău

Denumirile avute de echipă de-a lungul timpului[modificare | modificare sursă]

Stadion[modificare | modificare sursă]

Echipa dispune de un stadion de 17.500 de locuri, Stadionul Municipal este dotat cu o instalație de nocturnă.

În curând se va construi un nou stadion, amplasat în cartierul CFR, noua construcție va avea o capacitate de 20.000 de locuri. În afara stadionului, proiectul va mai avea și o sală de sport, teren de antrenament, pistă de atletism și chiar un hotel. Va fi construită o parcare de 2.000 de locuri. În proiect este prezentă și o parcare subterană. În zona destinată publicului va fi amenajat un muzeu al trofeelor, un magazin ce va vinde articole sportive, toalete, ascensoare pentru persoanele cu mobilitate redusă, un bufet, un fast-food ce va avea o capacitate de 200 de locuri și cafenea de 80 de locuri. Pentru sportivi se vor construi vestiare, o piscină cuprinzătoare de 30 de persoane, o saună cu un bazin mare, sală pentru încălzire, sală de forță, cabinet medical și două săli pentru instruire tactică.

Echipa[modificare | modificare sursă]

Lotul de jucători (2011-2012)[modificare | modificare sursă]

Nr. Poziție Jucător
România P Paul Iordache
România P Cristi Roca
România P Dragoș Petrache
România F Ionuț Mihălăchioae
România F Corneliu Codreanu
România F Andrei Lozneanu
România F Teodor Eudean
România F Ionuț Ursu
România F Andrei Bursuc
România M George Taban
România M Ștefan Apostol
România M Marius Doboș
Nr. Poziție Jucător
România M Mădălin Lucanu
România M Emanuel Apostu
România M Andrei Lipovanu
România M Eugen Baciu
România M Vlăduț Scânteie
România M Claudiu Filip
România A Cătălin Vraciu
România A Dragoș Huiban
România A Gabriel Boghian
România A Cătălin Curiliuc
România A Vlăduț Pavel
România A Adrian Hurdubei
Nigeria M Bamba Moussa
Echipa FCM-ului 2009

Jucători celebri[modificare | modificare sursă]


Conducere[modificare | modificare sursă]

 • Președinte de onoare - Dumitru Sechelariu1România
 • Vicepreședinte - Vasile Cazacu1România
 • Vicepreședinte - Ion Rauta1România
 • Vicepreședinte - Flaviu Pop1România
 • Membru - Dragoș Benea1România
 • Membru - Ion Tudorel1România
 • Secretar - Ionel Lăzărică1România
 • Președinte - Aurel Damian1România

Tehnic[modificare | modificare sursă]

Recordurile jucătorilor[modificare | modificare sursă]

Jucătorul cu cele mai multe apariții[modificare | modificare sursă]

Jucătorul cu cele mai multe goluri[modificare | modificare sursă]

Recordurile echipei[modificare | modificare sursă]

Dinamo Bacău a fost a doua echipă din România (după Petrolul Ploiești în 1963) care a atins sferturile de finală ale unei competiții internaționale, reușind performanța în ediția 1969-70, când echipa, numită în acel moment Dinamo Bacău, a ajuns la sferturi de finală în cupa UEFA, după eliminarea echipelor FC Floriana (Malta), FK Dolp (Norvegia) și Kilmarnock FC (Scoția), fiind eliminată de Arsenal, care a învins-o cu scorurile de 2-0 și 7-1.

În 1998-1999, FCM a avut un record de 13 meciuri în care nu a fost învins, ajungând în primele cinci echipe europene la acest capitol.

Tot în Liga I mai are două recorduri, adică cele mai multe egaluri consecutive, 8, în sezonul 1978-79, și este pe al cincilea loc în clasamentul echipelor cu cele mai multe înfrângeri consecutive, 15, în sezonul 2005/2006.

Cea mai categorică victorie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]