Victoria Cluj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Victoria Cluj a fost un club românesc de fotbal, înființat în anul 1920, în cartierul Mănăștur, înglobând inițial studenții de la Academia Comercială din Cluj-Napoca. A jucat două finale consecutive ale campionatului național, în 1922 și 1923, ambele pierdute în dauna Chinezului Timișoara.

Echipa de bază în această perioadă a fost: Maksay (Molnar) - Husza (Chifor), Doczi - Polocsai, Szilaghi, Farkas - I.Istvanffy, Cipcigan, L.Istvanffy, Szanto, Rosvan (Megyery).

În sezonul 1925-26, câștigă din nou campionatul regiunii Cluj, dar pierde meciul de baraj cu AMEFA Arad.

În 1927 își schimbă numele în România Cluj. Sub această titulatură, în 1928 ajunge în sferturile de finală ale turneului final, dar este eliminată de Jiul Lupeni. Un sezon mai târziu reușește performanța de a se califica în finală, unde este însă învinsă de Venus București. 11-le folosit în ultimul act: Molnar - Doczi, Chifor - Doboșan, Bradea, Baba - Tabacu, Deheleanu, Huniade, Cipcigan, Novac.

După 1932 participă la primul campionat al Diviziei A, ocupând locul șase în Seria I, urmat de un loc cinci în Seria II a ediției următoare. Din 1936 revine la numele Victoria Cluj-Napoca sub care reușește un loc trei în sezonul 1937-38.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial activitatea echipei este foarte redusă. După război, evoluează în Divizia B, ediția 1946-47, ocupând locul 14 în seria a 3-a, după care se destramă și dispare.