Victoria Cluj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Victoria Cluj
Informații generale
Numele completFotbal Club Victoria Cluj
Nume precedent(e)România Cluj
Data fondării1920; 101 ani în urmă (1920)
2019 (reînființare)
Data desființării  Modificați la Wikidata
Culori        
StadionStadionul Victoria Someseni/ Baza Sportivă Ardealul
(1.000 locuri)
CampionatLiga a IV-a
FinanțatorRomânia Liviu Alexa
Palmares
NaționalCampionatul României Vicecampioană (3)
Echipament
Kit body.svg
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Acasă
Kit body.svg
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Deplasare
Sezon actual
Soccerball current event.svg
Pentru sezonul în curs vedeți:
Liga a IV-a 2019-2020

Victoria Cluj este un club românesc de fotbal, înființat în anul 1920 în Cluj Napoca, România. Triplă vicecampioană a României în perioada interbelică, alături de Universitatea Cluj și CA Oradea a fost una dintre cluburile proeminente ale Transilvaniei. Clubul s-a reînfiintat in 2019 și activeaza în sezonul 2020-2021 în Liga a IV-a.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Perioada interbelică[modificare | modificare sursă]

Victoria Cluj a fost un club românesc de fotbal, înființat în anul 1920, în cartierul Mănăștur, înglobând inițial studenții de la Academia Comercială din Cluj-Napoca. A jucat două finale consecutive ale campionatului național, în 1922 și 1923, ambele pierdute în dauna Chinezului Timișoara. Echipa de bază în această perioadă a fost: Maksay (Molnar) - Husza (Chifor), Doczi - Polocsai, Szilaghi, Farkas - I.Istvanffy, Cipcigan, L.Istvanffy, Szanto, Rosvan (Megyery).

Iată ce spune Ștefan Dobay, o legendă a fotbalului, despre întâlnirea dintre Chinezul Timișoara și Victoria Cluj, echipa Mănășturului, într-un text ce pare să confirme versurile galeriei “primul pas pe stadion / n-am să-l uit pân’am să mor”:

“Era vară. În fața parcului, pe un panou, un afiș multicolor anunța că, pe Arena Sportivă, va avea loc duminică finala între echipele Victoria Cluj și Chinezul Timișoara, pentru desemnarea campioanei țării pe anul 1921-1922. Noi, copiii din părculeț, l-am citit fiecare cu glas tare de multe ori, și… când lectura era în toi, apare domnul Kragel. Acest mare prieten al micilor fotbaliști ne-a luat cu el, ca de obicei, în parc, ne-a așezat pe iarbă, în semicerc, și, stând în mijlocul nostru ca să-l vedem toți, ne-a explicat ce înseamnă finala campionatului național.

Intrați pe Arenă, după ce am vizitat stadionul, ne-am oprit în spatele porții dinspre Mehala. Cu puțin înainte de ora 5, din spatele tribunei auzim niște zgomote ciudate. Erau echipele mari, care ieșiseră în fața vestiarelor și făceau încălzirea, așa cum se proceda pe atunci. Fiecare trimitea balonul cât putea de sus. Adversarul proceda la fel. La 5 fix, formațiile au apărut pe teren. Căpitanul echipei oaspete a ieșit primul, cu mingea în mână, și cu o forță nemaipomenită, a tras un șut spre cer! Eu am crezut că mingea nu va mai cade jos niciodată!… În echipa Victoria din Cluj jucau, printre alții, Chifor sau Cipcigan” .

Fragment din autobiografia lui Ștefan Dobay „Șut… goool!”

În sezonul 1925-26, câștigă din nou campionatul regiunii Cluj, dar pierde meciul de baraj cu AMEFA Arad.

În 1927 își schimbă numele în România Cluj. Sub această titulatură, în 1928 ajunge în sferturile de finală ale turneului final, dar este eliminată de Jiul Lupeni. Un sezon mai târziu reușește performanța de a se califica în finală, unde este însă învinsă de Venus București. 11-le folosit în ultimul act: Molnar - Doczi, Chifor - Doboșan, Bradea, Baba - Tabacu, Deheleanu, Huniade, Cipcigan, Novac.

După 1932 participă la primul campionat al Diviziei A în sistem divizionar, ocupând locul șase în Seria I, urmat de un loc cinci în Seria II a ediției următoare.

Din 1936 revine la numele Victoria Cluj sub care reușește un loc trei în sezonul 1937-38, cea mai bună clasare în noul format.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial activitatea echipei este foarte redusă.

Perioada postbelică[modificare | modificare sursă]

Regretatul Gheorghe Bodea menționează, în lucrările sale, că: “…prima reîntoarcere de după bejenia din 1940 a unei echipe de fotbal clujene, a fost Victoria, care la 8 aprilie 1945, pe stadionul din Parcul orașului, întâlnește echipa K.M.S.C. (fostă K.A.C., apoi Vasas, Fierar, Muncitorii). După cum scrie presa vremii, Victoria era „compusă din jucătorii care au activat în trecut în cadrele simpaticei echipe mănășturene. Fără antrenament, fără coeziune, jucătorii Victoriei n-au putut face – cu tot elanul lor – un rezultat onorabil, mai ales că echipa clujeană (K.M.S.C.) deține o formă excepțională, fiind în stare să obțină rezultate frumoase cu oricare echipă din țară”. Formațiile au fost următoarele: Victoria: Costea, Felecan, Meșter, Soporean, Coman, Pál, Vigu I, Cornea, Vigu II, Jifcovici, Negruțiu (Vigu III). După cum se poate observa în echipă apar și câțiva „U”iști”.

Despre un alt meci al mănășturenilor ne lasă scris: ”La 13 iulie 1945, ziarele clujene anunță programul echipei „Carmen” din București, care va susține la Cluj, sâmbăta, 14 iulie, un meci în compania echipei Victoria. Bucureștenii de la „Carmen” au învins „Victoria” (Morariu, Felecan I, Felecan III, Bedő, Szaboki, Soporean, Cornea, (Kovacs VI), Pop Alexandru, Vigu II, Chiorean (Negruțiu), Căpușan) cu 4:2. A. Vigu, unul din ispravnicii „Victoriei”, declara: Victoria, după 2 luni de când s-a reîntors, și-a spus cuvântul, obținând un rezultat onorabil cu splendida echipă Carmen.”[1]

În ediția 1946-47, evoluează în Divizia B, ocupând locul 14 în seria a 3-a, după care se destramă și dispare.

Reafilierea[modificare | modificare sursă]

Clubul se reînființează în 2019, se dorește, cu ocazia centenarului, accederea în eșaloanele naționale, unde a activat înainte de retragere.

Formația pregătită de Marius Suller nu a reușit, în timpul avut la dispoziție înaintea începerii sezonului, să se înscrie în campionat cu numele de Victoria Cluj, așa că tot sezonul va evolua sub denumirea de ACS Supporter 2.0 Cluj-Napoca. „Supporterii” au avut anul trecut echipă în Liga a IV-a, dar nu s-au mai înscris și acum, iar reprezentanții celor două cluburi au ajuns la un acord în această săptămână privind cedarea numelui. Este, oarecum, o situație asemănătoare cu cea a Universității Cluj din Liga a IV-a, care a jucat atunci sub denumirea oficială de ACS Alb-Negru al Studenților Clujeni.[2]

În sezonul 2020-2021, datorită pandemiei s-au jucat doar 7 meciuri în cadrul unui playoff restrâns la 4 echipe. Atât Viitorul cât și Victoria au terminat campionatul cu 16 puncte. Campioana județeană a fost desemnată a fi Viitorul Cluj, datorită meciurilor directe, în ultima etapă scorul a fost 3-3, dar în tur învinsese cu 1-0. Viitorul Cluj nu a trecut de barajul de promovare pentru liga a 3a.[3]

Palmares[modificare | modificare sursă]

Lotul actual[modificare | modificare sursă]

La 16 August 2019.
Nr. Poziție Jucător
România F Marius Ionescu [5]
România F Darius Hîmpea [6]
România F Antonio Matiș [7]
România F Victor Manu [8]
România M Bogdan Ungurușan [9]
Senegal M Ousmane N'Doye [10]
România M Gabriel Giurgiu [11]
România A Darius Șumblea [12]
România A Andrei Codorean [13]
România A Viorel Sântejudean [14]
România A Cosmin Crăciun [15]
România A Adrian Pintea [16]

Oficialii clubului[modificare | modificare sursă]


Jucători importanți[modificare | modificare sursă]

Antrenori[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „FC Victoria Cluj - orasul va avea a treia echipa de fotbal ce tinteste sus. Victoria Cluj a fost echipa Manasturului, dar isi propune sa priveasca doar spre viitor!”. ziardecluj.ro. Accesat în . 
 2. ^ „Victoria Cluj a câștigat, „sub acoperire", primul meci din Liga a IV-a. Gârbăul e lider, iar Arieșul și Floreștiul au început și ele cu dreptul”. cjsport.ro.ro. Accesat în . 
 3. ^ „FOTO/VIDEO: Finală dramatică în Liga a IV-a. Viitorul Cluj s-a calificat la baraj, dar Victoria Cluj face contestație”. cjsport.ro.ro. Accesat în . 
 4. ^ „Victoria Cluj”. romaniansoccer.ro. Accesat în . 
 5. ^ „Ratări multe, goluri și mai multe. Liga a IV-a a fost generoasă în primele patru meciuri ale zilei. Liderul mai are doar un gol avans”. cjsport.ro. Accesat în 28 Septembrie 2019.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
 6. ^ „Darius Hîmpea FM 2019 Profile, Reviews”. fmdataba.com. Accesat în 17 Septembrie 2019.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
 7. ^ „Antonio Matiș FM 2019 Profile, Reviews”. fmdataba.com. Accesat în 17 Septembrie 2019.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
 8. ^ „Ratări multe, goluri și mai multe. Liga a IV-a a fost generoasă în primele patru meciuri ale zilei. Liderul mai are doar un gol avans”. cjsport.ro. Accesat în 28 Septembrie 2019.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
 9. ^ „Ratări multe, goluri și mai multe. Liga a IV-a a fost generoasă în primele patru meciuri ale zilei. Liderul mai are doar un gol avans”. cjsport.ro. Accesat în 28 Septembrie 2019.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
 10. ^ „SUPERTARE! Ousmane NDOYE a semnat azi cu FC Victoria Cluj si va juca sub bagheta antrenorului Marius Suller in noua editie din Liga 4!”. ziardecluj.ro. Accesat în . 
 11. ^ „Gabriel Giurgiu va fi Capitanul echipei Victoria Cluj!”. ziardecluj.ro. Accesat în . 
 12. ^ „FOTO: Victoria Cluj a câștigat cu Iclodul, în primul derby al Ligii a IV-a. Scorul final, stabilit până la pauză”. ziardecluj.ro. Accesat în 17 Septembrie 2019.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
 13. ^ „Ratări multe, goluri și mai multe. Liga a IV-a a fost generoasă în primele patru meciuri ale zilei. Liderul mai are doar un gol avans”. cjsport.ro. Accesat în 28 Septembrie 2019.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
 14. ^ „Ratări multe, goluri și mai multe. Liga a IV-a a fost generoasă în primele patru meciuri ale zilei. Liderul mai are doar un gol avans”. cjsport.ro. Accesat în 28 Septembrie 2019.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
 15. ^ „Ratări multe, goluri și mai multe. Liga a IV-a a fost generoasă în primele patru meciuri ale zilei. Liderul mai are doar un gol avans”. cjsport.ro. Accesat în 28 Septembrie 2019.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
 16. ^ „Un arbitru a debutat la 16 ani în Liga a IV-a, iar un meci nu s-a mai disputat. Mihai Viteazu a câștigat derby-ul etapei”. cjsport.ro. Accesat în 12 Octembrie 2019.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)