Graficele sunt temporar indisponibile din cauza unor probleme tehnice.
Graficul arată poziția României în clasamentul coeficienților UEFA în ultimii 10 ani
Sezonul 2020-2021 al Ligii I (cunoscută și sub numele de Casa Liga 1 din motive de sponsorizare) a fost cea de-a 103-a ediție a Campionatului de Fotbal al României, și a 83-a de la introducerea sistemului divizionar. A început pe și s-a terminat pe .[1][2]CFR Cluj, campioana en-titre, și-a apărat cu succes titlul, devenind campioană pentru al patrulea sezon consecutiv, și pentru a șaptea oară în istorie. Prin această performanță, CFR Cluj a devenit clubul din provincie cu cele mai multe titluri obținute, depășind-o pe UTA Arad.
Acesta a fost prima ediție de la sezonul 2005-06 care include 16 echipe, decizia venind ca răspuns la Pandemia de COVID-19. Regula play-off/play-out a fost, de asemenea, modificată, primele șase echipe din sezonul regular calificându-se în play-off, iar ultimele 10 în play-out. Primele 6 echipe au jucat două meciuri fiecare cu fiecare (ca înainte), dar în play-out, echipele au jucat doar un singur meci între ele. La finalul play-out-ului, primele două locuri (7 și 8) au jucat un singur meci pe terenul echipei clasate pe locul 7, ulterior, câștigătoarea a jucat împotriva ultimei echipe clasate pe locul UEFA Europa Conference League din play-off, urmând ca doar câștigătoarea acestei a doua întâlniri să se califice în UEFA Europa Conference League 2021-2022. Sepsi OSK a câștigat acest baraj după 1-0 în finală împotriva echipei FC Viitorul.[3]
CFR Cluj și-a adjudecat cel de-al șaptelea titlu din istorie cu o etapă înainte de final; a fost de asemenea cel de-al patrulea titlu consecutiv pentru club.[6]
O nouă decizie s-a luat în legătură cu numărul de echipe din Liga I: competiția este formată din 16 echipe: paisprezece echipe din Liga I 2019-20 și două noi echipe din Liga a II-a 2019-20.
Din cauza pandemiei de coronavirus, echipele care se aflau pe primele șase locuri în Liga a II-a 2019-20, până la întreruperea campionatului în martie, au format un play-off, care a decis echipele care urmează să promoveze. În ultima etapă, după meciul FC Argeș Pitești 1-1 UTA Arad, formația UTA Arad a încheiat campionatul pe primul loc, iar cealaltă echipă, FC Argeș Pitești, a încheiat campionatul pe locul doi, astfel că ambele echipe au promovat direct în Liga I.[7] UTA Arad va juca în prima ligă după o pauză de 12 ani, ultima dată evoluând în sezonul 2007-08 unde a încheiat campionatul pe locul 17, penultimul. De asemenea, FC Argeș revine în Liga I după o pauză de 11 ani. La ultima participare în eșalonul de elită, formația piteșteană s-a clasat pe locul 10, dar a fost retrogradată la Comisii, din cauza unui scandal de corupție în care a fost implicat Cornel Penescu, patronul clubului de la acea vreme.
Având în vedere Decizia Comitetului Executiv al FRF, din 3 august 2020 și imposibilitatea desfășurării tuturor jocurilor din cadrul play-off-ului și play-out-ului Ligii I, ediția 2019-2020, precum și comunicarea LPF cu privire la acordul majorității cluburilor participante în campionatul național, Liga I (13 cluburi, din totalul de 14), referitor la modificarea sistemului competițional al Ligii I, nicio echipă nu a retrogradat, în sezonul trecut.[8]
Steagurile indică echipa națională așa cum a fost definit în regulile de eligibilitate FIFA. Jucătorii și antrenorii pot deține mai mult de o naționalitate non-FIFA.
Datele statistice sunt bazate pe ceea indică forurile competente de conducere, LPF și UEFA.
În sezonul regular, cele 16 echipe s-au întâlnit de două ori, într-un total de 30 de meciuri pe echipă; partea de sus, primele șase, au avansat în play-off și, partea de jos, restul de 10, au intrat în play-out.
Sursa: FRF Culori: Albastru = câștigă gazdele; Galben = remiză; Roșu = câștigă oaspeții. Pentru meciurile viitoare, un a indică faptul că există un articol despre meci. Victorii gazde: 83. Egaluri: 74. Victorii oaspeți: 83.
^În minutul 54, în timp ce mingea intra în poarta celor de la Viitorul pentru a se face 2-1 pentru Poli Iași, nocturna stadionului Emil Alexandrescu a căzut, drept urmare arbitrul a pus capăt meciului, iar Viitorul a câștigat meciul la masa verde (3-0).[52]
Primele șase echipe din sezonul regular s-au întâlnit de două ori (10 meciuri pe echipă) pentru locuri în Liga Campionilor 2021-2022 și UEFA Europa Conference League 2021-2022, precum și pentru a decide campioana ligii. Punctele realizate în sezonul regular s-au înjumătățit în faza play-off-ului.
Sursa: FRF Reguli de clasare: 1) Puncte; 2) Dacă au beneficiat sau nu de rotunjirea prin adaos a numărului de puncte din sezonul regular (cea care a beneficiat se clasează în urma celei care nu); 3) Puncte în meciuri directe; 4) Diferență de goluri în meciuri directe; 5) Goluri marcate în meciuri directe; 6) Diferență de goluri; 7) Goluri marcate; 8) Baraj. (C) Campioană; (O) Câștigătoare baraj. Note:
Notă: Această cronologie include și etapele din play-off și le numerotează începând de la sfârșitul sezonului regular (etapa 30). Exemplu: etapa 1 din play-off este etapa 31 din cronologie.
Restul de zece echipe din sezonul regular s-au întâlnit o singură dată (9 meciuri pe echipă) pentru evitarea de la retrogradare, dar și pentru barajul pentru UEFA Europa Conference League. Punctele realizate în sezonul regular s-au înjumătățit în faza play-out-ului.
Sursa: FRF Reguli de clasare: 1) Puncte; 2) Dacă au beneficiat sau nu de rotunjirea prin adaos a numărului de puncte din sezonul regular (cea care a beneficiat se clasează în urma celei care nu); 3) Numărul de puncte din sezonul regular; 4) Puncte în meciuri directe; 5) Diferență de goluri în meciuri directe; 6) Goluri marcate în meciuri directe; 7) Diferență de goluri; 8) Goluri marcate; 9) Baraj. (O) Câștigătoare baraj; (R) Retrogradată. Note:
Echipele clasate la finalul play-out-ului pe locurile 1 și 2 (respectiv locurile 7 și 8 în clasamentul general al Ligii I) au disputat un joc de baraj într-o singură manșă, pe terenul echipei mai bine clasate. Învingătoarea a disputat un joc de baraj într-o singură manșă cu echipa situată în clasamentul play-off-ului pe ultimul loc care a asigurat participarea în competițiile europene intercluburi în sezonul următor. Acest joc s-a desfășurat pe terenul echipei din play-off. Învingătoarea din acest ultim joc de baraj a participat în competiția europeană intercluburi, UEFA Europa Conference League 2021-2022.
Barajele pentru deciderea ultimelor două echipe din sezonul viitor de Liga I s-a disputat între ocupanta locului 7 din play-out-ul Ligii I și ocupanta locului 4 din play-off-ului Ligii a II-a, respectiv ocupanta locului 8 din play-out-ul Ligii I și ocupanta locului 3 din play-off-ului Ligii a II-a.[54]
^Din cauza pandemiei de Covid-19, LPF a decis disputarea meciurilor fără spectatori începând cu martie 2020 până în mai 2021. Drept urmare, doar ultima etapă din play-off (3 meciuri) s-a jucat cu spectatori, doar 25% din capacitatea stadionului, și doar aceasta este luată în considerare.