Sari la conținut

CS Gaz Metan Mediaș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gaz Metan Mediaș
Informații generale
Nume completClubul Sportiv Gaz Metan Mediaș[1]
Poreclă
  • Lupii negri
  • Gaziștii
  • Alb-negrii
Nume precedent(e)Karres Mediaș,
Municipal Mediaș,
Zorile Roșii Mediaș,
Flacăra Mediaș
Data fondării1945; acum 79 de ani (1945)
ca Karres Mediaș
Data desființării2022; acum 2 ani (2022)
Culori 
StadionGaz Metan
(7.814 de locuri)
Prezență online
pagină Facebook
Palmares
NaționalLiga a II-a (2)
Echipament
Acasă
Deplasare
Alternativ

Clubul Sportiv Gaz Metan Mediaș, cunoscut sub numele de Gaz Metan Mediaș, pe scurt Gaz Metan, a fost un club de fotbal profesionist din Mediaș, România, care a evoluat timp de 16 sezoane în prima ligă națională. Cea mai mare performanță a clubului reprezintă clasarea pe poziția a șasea în sezonul 2019-2020. Echipa și-a disputat meciurile de pe teren propriu pe Stadionul Municipal Gaz Metan.[2] În vara anului 2022, din cauza problemelor financiare, echipa intră în faliment.

Un nou club, ACS Mediaș 2022 , înființat de foști antrenori și jucători ai vechiului Gaz Metan, este înscris în sezonul 2022/23 al Ligii a 4-a Sibiu, având ca scop continuarea tradiției vechiului club din Mediaș.

Karres Mediaș (1946–1947)

Echipa a fost înființată în 1945 sub denumirea Karres Mediaș. A promovat în Divizia A în 1947, iar în primul sezon, disputat sub denumirea CSM Mediaș, s-a clasat pe locul 11, jucând într-un turneu play-out pentru evitarea retrogradării. Și-a menținut locul în primul eșalon, dar în sezonul 1948-49, în care a evoluat cu numele Gaz Metan, s-a clasat pe ultimul loc și a retrogradat în Divizia B. În 1951, cu un nume nou, Flacăra Mediaș, se clasează pe locul 3 în Divizia B, dar ajunge în finala Cupei României, după ce elimină printre altele pe Știința Cluj sau Flamura Roșie Arad. În finală, Flacăra este învinsă de CCA București cu 3-1.

Urmează o perioadă în care echipa își menține poziția în Divizia B, dar nu se mai apropie de promovare, din contră pozițiile ocupate sunt tot mai slabe, până în 1972 când retrogradează în Divizia C. Medieșenii revin după un singur sezon în a doua divizie, dar urmează o perioadă dificilă în care odată la câțiva ani venea o retrogradare în Divizia C.

A doua promovare în Divizia A a venit la peste 50 de ani după prima, în 2000, dar Gaz Metan a rezistat un singur sezon în primul eșalon. A urmat o nouă pauză de șapte ani, în 2008, sub conducerea lui Cristian Pustai, echipa revenind în Liga I. În cei șase ani cât a fost antrenată de Pustai (2007-2013), echipa a avut mai multe reușite. Sezonul 2010-2011, echipa a terminat în Liga I pe locul 7, iar ca urmare a retrogradării FC Politehnica Timișoara, Gaz Metan s-a calificat în premieră în Europa League, în sezonul 2011-2012, unde a avut o evoluție foarte bună, după ce a trecut în tururile II și III de KuPS din Finlanda, respectiv Mainz 05 din Germania ( antrenată la acea vreme de Thomas Tuchel ), însă a fost învinsă de FK Austria Viena, scor 2-3 la general, în play-off-ul competiției.

Următoarea ediție de campionat, medieșenii nu au mai reușit să impresioneze și au revenit la scopul inițial: evitarea retrogradării. Chiar și așa, echipa s-a menținut pe o linie de plutire, fiind mereu suficient de departe de zona retrogradării. În 2013, Pustai a demisionat pentru a prelua Pandurii Târgu Jiu, iar după ce a terminat sezonul sub conducerea lui Gheorghe Mulțescu, Gaz Metan a fost preluată de Cristian Dulca. După 7 ani consecutivi în primul eșalon, Gaz Metan Mediaș a retrogradat în Liga a II-a la finalul sezonului 2014-2015.

În pauza de iarnă 2015, Leo Grozavu, fostul antrenor al echipei FC Botoșani, a fost numit noul antrenor principal al formației din Liga a 2-a, Gaz Metan Mediaș, echipă pe care a mai antrenat-o în perioada 2007-2013. În sezonul 2015-16, Gaz Metan Mediaș obține promovarea în Liga I plasându-se pe locul 1, după un an de zile în care a jucat în Liga II-a. Începând cu sezonul 2016-17, pentru clubul sibian urmează încă șase sezoane în primul eșalon al fotbalului românesc. În această perioadă, clubul medieșean a evoluat de cinci ori în play-out-ul competiției, și odată în play-off, în sezonul 2019-20, când Gaz Metan Mediaș a obținut cea mai bună performanță în Liga 1, locul 5 la finalul sezonului regulat și locul 6 în play-off.

Pe parcursul sezonului 2021-2022 al Ligii I, clubul se confruntă cu dificultăți financiare și, rând pe rând, jucătorii de bază au început să părăsească echipa. Mai mult decât atât, clubul este penalizat continuu cu puncte în clasament și reușește să termine chinuit sezonul pe ultimul loc. Inițial retrogradată, pe rând, în Liga a II-a și ulterior în Liga a III-a, clubul intră în cele din urmă în faliment și dispare în vara anului 2022.[3]

Echipa tehnică

[modificare | modificare sursă]

Echipa actuală

[modificare | modificare sursă]

Listă actualizată la data de 17 septembrie 2021[4]

Nume Naționalitate Funcție
Flavius Boroncoi  România Antrenor principal
Costică Dumitru  România Antrenor cu portarii
Raul Adrian Părălescu  România Medic
Florin Onosa  România Maseur
Marian Rusu  România Maseur
Dumitru Fodor  România Maseur

Antrenori importanți

[modificare | modificare sursă]

România Competiții naționale

[modificare | modificare sursă]

Liga I:

Cea mai bună poziție: locul 5 2019-20

Liga a II-a

1 Campioni (2): 1999–2000, 2015–16
2 Vicecampioni (5): 1946–47, 1952, 1954, 2004–05, 2007–08

Liga a III-a:

1 Campioni (3): 1973, 1977, 1993

Cupa României:

Finaliști (1): 1951

Uniunea Europeană Competiții internaționale

[modificare | modificare sursă]

Europa League

Gaz Metan în cupele europene

[modificare | modificare sursă]
2011-2012 - Europa League
Turul 2
KuPS Finlanda 1-0 Gaz Metan Mediaș logo
Gaz Metan Mediaș logo 2-0 KuPS Finlanda
Turul 3
Gaz Metan Mediaș logo 1-1 Mainz 05 Germania
Mainz 05 Germania 1-1 Gaz Metan Mediaș logo
Play-off
Gaz Metan Mediaș logo 1-0 Austria Viena Austria
Austria Viena Austria 3-1 Gaz Metan Mediaș logo

Echipa e susținută în permanență de galeria „Commando Mediensis” alături de grupurile Ultra' Med și MDT (Mediaș Delir Team) la meciurile de acasă și deplasare. Galeria e înființată in 2011 dar echipa a avut și în trecut galerie condusa de Vali Zahan, Aligali sau „Rafa” Crișan.

Stadionul Gaz Metan

Gaz Metan își joacă jocurile pe teren propriu pe Stadionul Gaz Metan. Stadionul are o capacitate de 7.814 locuri cu jumătate din ele acoperite, suprafață de joc cu încălzire prin sol și sistem de proiectoare de 1500 lux. Stadionul este omologat pentru a găzdui runde preliminare ale oricărei competiții de club UEFA, precum și jocuri internaționale U21.

Stadionul a suferit renovări și extinderi majore în 2010. Suprafața de joc a fost înlocuită în întregime și au fost construite tribune acoperite pe partea opusă a tribunelor principale, mărind capacitatea stadionului la 7.814 locuri.

Cele mai importante rivalități suplimentare pentru Gaz Metan au fost împotriva cluburilor de fotbal din Sibiu, indiferent dacă erau: Șoimii Sibiu, Inter Sibiu, FC Sibiu sau Voința Sibiu. Acum echipa care reprezintă Sibiul este FC Hermannstadt și cele două cluburi s-au întâlnit pentru prima dată pe 17 aprilie 2018, într-o semifinală a Cupei României, în fața multor fani.

Oficialii clubului

[modificare | modificare sursă]

Consiliul de administrație

[modificare | modificare sursă]
Rol Nume
Președinte Valentin Iordănescu
Director sportiv Claudiu Boaru
Director economic Dorina Doszpoly
Director Centrul de Tineret Costel Hanc
Responsabil pentru comandă și siguranță Marius Nistor
Ofițer de presă Alexandru Pîntea
Delegat Flavius ​​Boroncoi
Coordonator al academiei Bruno Vienescu

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

Jucători importanți

[modificare | modificare sursă]
  1. ^ https://www.frfotbal.ro/echipa.php?id=463. Accesat în .  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ „Stadion Municipal Gaz Metan”. gaz-metan-medias.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Gaz Metan a murit, trăiască Mediaș! Noul proiect ce se va naște după falimentul clubului”. sportbull.ro. . Accesat în . 
  4. ^ „Conducerea tehnică și executivă”. gaz-metan-medias.ro. Arhivat din original la . Accesat în .