FC Drobeta-Turnu Severin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
FC Drobeta-Turnu Severin
Emblema fc drobeta turnu severin.png
Informații generale
Nume complet Fotbal Club Drobeta-Turnu Severin
Nume precedent(e) CFR
Severnav
Data fondării 1956
Culori          rosu-alb-albastru
Stadion Stadionul Municipal, Drobeta Turnu Severin
(20.322 locuri)
Finanțator Primăria Drobeta Turnu Severin, Jan Ionica
Președinte Vasile Manescu
Echipament
Kit body thinwhitesides.png
Kit body.svg
Kit right arm whiteshoulders.png
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Acasă
Kit body thinwhitesides.png
Kit body.svg
Kit right arm whiteshoulders.png
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Deplasare

FC Drobeta Turnu-Severin a fost un club de fotbal din Drobeta Turnu-Severin, Mehedinți. Clubul s-a înființat în anul 2007, cea mai mare performanță fiind promovarea în Liga a II-a în sezonul 2006-2007 sub denumirea de Severnav. În 2010, echipa a fost desființată din cauza datoriilor,[1] fiind ulterior reînfințată de Primărie și Jan Ionică și mutându-se la Calafat, unde a jucat câteva meciuri în returul sezonului 2010–2011, numai pentru a fi desființată pentru a doua oară în aprilie 2011.[2]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Fotbalul a luat viață în Turnu Severin în anul 1929, prin înființarea echipei CS Sborul și a Asociației Căilor Ferate Române Turnu Severin (CFR Turnu Severin). După un an fotbaliștii feroviari caștigă primul trofeu, învingând la data de 6 august 1930 pe Hayduk Velco Negotin (Serbia) cu 3-1 în finala Cupei Prieteniei.

În 1934 echipa debutează sub numele de CFR, într-un meci câștigat cu 4-2 cu Ada Kaleh, echipa fiind antrenată de Ioan Kiss. În anul 1939 echipa promovează în divizia B, învingând pe SSM Reșița cu 4-0 fiind ultimul meci susținut pe stadionul Dr. Angelescu, una dintre cele mai vechi arene al țării, care în perioada anilor ’70 avea să beneficieze și de instalație de nocturnă, imediat se construiește stadionul CFR, unul dintre cele mai moderne ale vremii, care era și acoperit.

În anul 1941 CFR Turnu Severin reușește să promoveze în Divizia A însă feroviarii nu apucă să joace în liga națională din cauza războiului, FRF considerând campionatele 1941-1944 neoficiale. Totuși, în perioada 1941 – 1949, CFR Turnu Severin a devenit una dintre cele mai iubite echipe ale țării, cucerind singurele trofee din istoria orașului dunărean. Meciurile cu FC Craiova erau adevărate spectacole ovaționate minute în șir pentru frumusețea și culoarea jocului din dreptunghiul verde, asigurate de jucătorii de lot național al ambelor echipe, se arată în presa vremii de atunci.

Sezonul 1942-1943 a rămas în istoria fotbalului mehedințean prin câștigarea Cupei României și a Cupei OSR, un fel de “Supercupă” din zilele noastre. În perioada aceea mai mulți componenți ai lotului național au venit la îndrumarea lui Nicu Severineanu să joace sub culorile CFR-ului: portarul Dumitru Pavlovici, de la Ripensia Timișoara (în națională: 16 selecții, dintre care 3 în perioada în care a activat la CFR), fundașii Mureșan (Ferar Cluj, o selecție), Oprean (Ripensia), Felecan III (Mănăstur Cluj), mijlocașii Zoltan Beke (Ripensia, 6 selecții), Silviu Bindea (Ripensia 27 selecții, 11 goluri), Marcu (Ripensia, 2 selecții), atacanții Erwin Rici Ludwig (AMEFA Arad), Felecan II (Mănăstur Cluj, 9 selecții), Nicolae Reuter (CAMT Timișoara, 14 selecții). Cu toate că au pierdut titlul neoficial de campioană de război în detrimentul formației FC Craiova, terminând pe locul doi, CFR a avut un parcurs excelent în cupă, care a fost omologată de FRF, trecând rând pe rând de DSMR Reșița, 2-1 (1-1) în șaisprezecimi, 2-1 (1-1) cu FC Craiova, în optimi, ambele în deplasare, 3-0 (1-0) cu U Cluj-Sibiu, în sferturi, și cu 2-1 (2-1) de Jiul Petroșani în semifinale.

Anul 1943, anul de grație pentru echipa severineană Finala de la București s-a desfășurată în fața unui stadion arhiplin, meciul a fost presărat cu 4 goluri și numeroase ocazii de ambele părți. CFR Turnu Severin a întrerupt seria de șase trofee consecutive ale CFR-ului București, prin câștigarea finalei cu 4-0 în fața Sportului Studențesc, și pentru prima și singura oară Cupa a poposit în orașul dunărean. “Severinenii au devenit idolii Capitalei, ei fiind așteptați în gară de mii de suporteri și aclamați pe străzi, devenind cea mai simpatizată echipă din provincie după U Cluj, Sibiu și din București, după CFR Rapid, datorită jocului prestat. La întoarcerea acasă, feroviarii severineni au fost așteptați în gară de o imensă mulțime de simpatizanți, iar coborârea lor din tren și ridicarea cupei a creat o manifestație greu de descris. După puțin timp CFR-ul a obținut tot în București un alt succes de răsunet, învingând în mod categoric pe campioana țării, FC Craiova, în «Cupa ORS» pusă în joc de Federație, CFR spulberând pe FC Craiova cu 9-1, o campioană învinsă de o echipă care dorea să demonstreze că era cea mai bună la vremea aceea. În anul 1945 CFR Tr. Severin ratează din nou divizia A pierzând în ambele meciuri de baraj în fața rivalei FC Craiova. Până în anii ‘80 fotbalul mehedințean a suferit o cădere. În 1955 Locomotiva învinge pe CFR București cu 3-2 dar în 1956 retrogradează în C revenind în B în anul 1962 și retrogradând după un an.

Echipa AS Drobeta a fost cea mai frumoasă și cea mai iubită echipă a fotbalului severinean, peste 20.000 de oameni venind de multe ori la meciuri pentru a vedea la lucru formația Marelui blond Ilie Balaci. Ultima performanță a unui club cu tradiție a reprezentat-o sezonul 1989-1990. Atunci, Marele blond, mândria Olteniei, Ilie Balaci, a evoluat la AS Drobeta în calitate de antrenor-jucător, terminând sezonul pe locul secund, la patru puncte de Rapid București. Partida cu giuleștenii a strâns pe “Municipalul” severinean numai puțin de 30.000 de spectatori, care au asistat la un meci superb în care favoriții au învins cu 2-1. Aceasta a fost cea mai iubită și poate cea mai frumoasă echipă a orașului, suflarea fotbalistică mehedințeană având posibilitatea de a-i vedea la lucru în acel retur pe Sfredel Vicu, Gheorghe Craioveanu, Dumitru Mitriță, Ion Mircea sau Predoi, ultimii trei împrumutați de Universitatea Craiova. Totuși, dintre ceilalți componenți severineni doar Vali Tița a jucat peste câțiva ani în prima divizie, la Corvinul Hunedoara.

După exact 60 de ani de la marele trofeu, din 1943, echipa-fanion a Mehedințiului se desființează. Mehedințiul a dat loturilor naționale, și nu numai, mari jucători începând cu Nicolae Tătaru, Gh. Tătaru, Doru Popescu, Sorin Vlaicu, Flavius Stoican, Florin Șoavă, Mirel Rădoi, Gabriel Boștină, Dorel Stoica și terminând cu Cornel Mihart sau Boby Verdeș.

Stadionul[modificare | modificare sursă]

Stadionul Municipal (nou renovat)
  • Nume: Municipal Drobeta Turnu-Severin
  • Inaugurat: 1977
  • Capacitate: 20.322 locuri

Palmares[modificare | modificare sursă]


Galerie foto[modificare | modificare sursă]

Lotul sezonului 2009-2010[modificare | modificare sursă]

Nr. Poziție Jucător
1 România P Marius Suța
2 România F Constantin Doicaru
4 România M Amzucu Aurel
5 România F Florin Epure
6 România F Dicu Andrei
7 România F Gheorghe Iulian
8 România F Ignat Gelu
9 România F Dacian Bârză
10 România A Cristian Jenaru
11 România M Alexandru Radu
12 România P Alin Barbu
Nr. Poziție Jucător
13 Portugalia M Hugo Moutinho
14 România M Eduard Stoica
15 România A Cristian Poiană
17 România F Georgian Tobă
18 România M Alexandru Fotescu
19 România A Nicusor Poienaru
20 România M Flavian Rosianu
22 Serbia M Milan Mitic
24 România M Adrian Mogos
27 România A Iulian Ivan

Jucători notabili[modificare | modificare sursă]

Foști Antrenori[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Mircea OGLINDOIU (2009). „E OFICIAL: FC Drobeta s-a desființat!”. liga2.ro. http://www.liga2.ro/seria-2/e-oficial-fc-drobeta-s-a-desfiintat-5637557. Accesat la 3 martie 2010. 
  2. ^ Oglindoiu, Mircea (21 aprilie 2011). „E oficial: FC Drobeta s-a desființat!. http://liga2.prosport.ro/liga-3/stiri/e-oficial-fc-drobeta-s-a-desfiintat-8180485. Accesat la 7 august 2011.